R, 31.03.2023
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pipar lisab toidule iseloomu

Rivo Veski
, reporter
Pipar lisab toidule iseloomu
Facebook Messenger LinkedIn Twitter
Comments
Tšillišokolaad on vaid üks näide sellest, kuidas magus ja terav maitse kokku sobivad.
Tšillišokolaad on vaid üks näide sellest, kuidas magus ja terav maitse kokku sobivad. Foto: Erik Prozes

Piparde maailm võtab silme eest kirjuks, paneb aevastama ja võib pakkuda suudpõletavaid elamusi. Selles orienteerumiseks tuleb aga julgeda erinevaid vürtse maitsta.

Alustame nullist. Vürtsimaailma osas võhikule võib segadust tekitada juba ainuüksi see, mis erinevus on vürtsil ja pipral. Eksitavale teele juhatab maitsemaailmakauge inimese küllap vürts kui nimetus ise.

Kitsamalt tähistab nimi «vürts» musta pipra ja nelgi ristandit, mis leiab sageli kasutust kõiksugu marinaadides ja kastmetes. Laiemalt kasutatakse vürtside mõistet selleks, et tähistada mistahes maitseaineid – selle nimetuse alla käivad nii piprad, soolad, karrid, kõiksugu maitseainesegud kui ka näiteks kaneel ja fariinsuhkur.

Märksõnad
Tagasi üles