Sisukord
Arhiiv
Tänane leht
06.12.2014
Eesti dilbert male Horoskoop palju õnne Mälumäng Mälestiseks on saamas sadakond möödunud sajandi ehitist Saabus lendkonn, lahkus lakkhunt Vereta Jahi parimaks saagiks olid kuldnokad kivil Eesti lühiuudised Tiina Kangro kandideerib IRLi nimekirjas riigikogusse Edelaraudtee tahab rajada uusi rongijaamu Reformierakond: 300-eurone toetus on vanemahüvitise jätk Kuningagambiit Lühike tähelend Mees suure ideega #nullpunkt super luks Majandus Majanduse lühiuudised Kasvuhüpe tuli eksportides Kasvuhüpe tuli eksportides Välismaa Ungari kisub läänemaailmaga tüli Ungari lähtus Eesti saatkonda sulgedes majandushuvidest Välismaa lühiuudised Arvamus Postimees 1930. aastal Rein Langi essee: nii see on (kui Teile nii näib) Vabandus Madis-Ulf Regi: minu päevik 2014 Kuningagambiit Päeva karikatuur Lühike tähelend Mees suure ideega #nullpunkt super luks Juhtkiri: kaitsta või lammutada Sirje Niitra: milleks selline pood? Kultuur Preili Pariisist Kõik eesti filmid ei panustagi võikustele ja friikidele Aja auk. Näpp-päästikul-muzak Tiina Lokk: väga korralik debüüt Kõik eesti filmid ei panustagi võikustele ja friikidele Olle Mirme: tervik on nõrgem kui üksikosad Roman Baskin: üksi hoiaku eest tugev 4 Lenna Kuurmaa: üllatus-üllatus Üks tänav, pink ja puu... Luulehetk – hetk luules Sport Alusalu: olen õnnelik, kuid ihkan paremat Mets läheb Norrasse Valemängurid löödi aastateks auti Spordi lühiuudised Madalseisus iluuisutamise ainus intriig peitub naiste üksiksõidus Tarbija Väärtusi tuleb elada – jutust ei piisa AK Maailm vajab mitte-kangelast Taeva kingitus või piinlik hool Arhitektuuripreemia tagatuba Kuidas firmapeol ellu jääda Armastatuim/vihatuim Teraapiline teine Roman Baskin: üksi hoiaku eest tugev 4 Preili Pariisist Üks tänav, pink ja puu... Lenna Kuurmaa: üllatus-üllatus Luulehetk – hetk luules Ministeeriumi ehitajaks sai Tüng Ehitus Akadeemikute tuleproov: kes võidab näosaate? Diiselrongid uuele ringile Olle Mirme: tervik on nõrgem kui üksikosad Kaus on rohkem kui elus, ta on elu parimas vormis Tiina Lokk: väga korralik debüüt Rõõmsaid jõule! Kõik eesti filmid ei panustagi võikustele ja friikidele Higi ja hing Aja auk. Näpp-päästikul-muzak Nädala plaat. Vist viimane perealbum Eesti eelistab turvalist tuletõrjujat Rein Langi essee: nii see on (kui Teile nii näib) Mati ja Volli seiklused Arter Mina ja minu vinge elu! Uued vanad jõulumaitsed Karl-Erik Taukar, jõulukuu favoriit Viis moodsat kingitust Jõuluootuse aeg Pimedana nägijaks Horoskoop Harjutused kokkade olümpiaks Parimad õlletundjad teada Puti-Leida elu nagu muinasjutt Rikkalikud jõuluõunad slovaki käe all Tuline talvejook tšilliga Meelelahutus Koomiks Sudoku

Rikkalikud jõuluõunad slovaki käe all

2 min lugemist
Täidetud jõuluõunad kodujuustuga. FOTO: Tuuli Mathisen

Arter jätkab retseptiseeriat, kus Eesti 50 parima restorani nimistu esikümne kokad jagavad lugejatega mõnd oma toiduretsepti. Seekord astub üles üheksas: Ribe ja selle peakokk Radoslav Mitro.

Sügisest ohjab restorani Ribe kööki noor slovakk Radoslav Mitro, kelle minevikust leiab muu hulgas töökogemuse nii Michelini tärnidega restoranidest Londonis kui ka maailma parima restorani tiitliga pärjatud Nomast Kopenhaagenis.

Eestis jätkab andekas kulinaar talle omast kokanduslikku stiili, kus peategelaseks on parimast parim tooraine – ses osas on ta väga nõudlik! –, alles siis laseb kokameisterlikkusel mängu tulla. Mis, muide, ei armasta erilist hookuspookust, vaid panustab ausale ja puhtale maitsele ning toiduaine väärikale kohtlemisele. Natuke on tema käekirjas klassikalise Prantsuse köögi võtteid, pisut moodsat Põhjala mõju samuti. Eestimaist toorainet ta alles õpib rohkem tundma, kuid seni on teda eriliselt vaimustanud meie kreemjas hapukoor. Kõige muu kõrval hindab ta ka siinseid õunu, astelpaju, leiba. Ribe jõulumenüüski saab magusroaks vürtsist õunajäätist sabayoni kastme ja konjakiste ploomidega ning astelpaju-pruuni suhkru võiet krõbeda küpsise ja kreemiga.

Aga tema mahlakas-õrnast aurutatud tursast, mis taldrikul kaunis kooskõlas maapirni ja kahara lehtkapsaga, on lühikese ajaga saanud hitt. Ning sügisel, kui veel metsast seeni sai, lõi ta laineid vaid kergelt kuuma saanud kivipuravikuga, mis ulatati sööjale musta küüslaugu ja seenevinegretiga.

Kodukokkajatele pakub Radoslav välja täidetud õunte retsepti, mis on pärit tema Slovakkia lapsepõlvekodust. See magustoit oli tema peres üheks traditsiooniliseks jõuluõhtusöögi roaks ja nii maitsev, et just selle ootamine oli lapsena paras katsumus, nõudes tõelist eneseületamist – millal ometi juba saab!?

RETSEPT

Täidetud jõuluõunad kodujuustuga

5 õuna

150 g rosinaid, õunamahlas või likööris leotatuna

50 g hakitud Kreeka pähkleid

1 tl kaneeli

100 g pruuni suhkrut

70 g toasooja võid

300 g kodujuustu

Koori õunad ja lõika pooleks, eemalda seemned ja seemnekoda. Võid õuna sisse uuristada päris korraliku suurusega süvendi, sest sinna läheb hiljem rosinate ja pähklitega täidis.

Valmista õuntele täidis. Selleks sega hakitud pähklid, vähemalt paar tundi õunamahlas või likööris leotatud rosinad, veidi kaneeli, pool suhkrukogusest ja 50 g võid. Täida õunad selle seguga.

Määri ahjuplaat ülejäänud võiga ning tõsta õunad plaadile. Puista peale ülejäänud kaneel ja pruun suhkur. Küpseta 160-kraadises ahjus umbes 25–30 minutit, kuni õunad on pehmed. Serveeri soojalt koos kodujuustulisandiga.

Seda retsepti võib igaüks oma soovide järgi kohandada ja leida sellest jõulumagustoidust lemmikversiooni. Rosinate asemel võib kasutada datleid või musti ploome. Samuti võib kasutada erinevaid pähkleid. Kodujuustu võib panna ka täidetud õuntele peale ning koos sellega ahjus küpsetada.

LISA

Restoranide esikümme:

  1. Noa peakoka saal (Tallinn)
  2. Alexander (Pädaste mõis, Muhu)
  3. Horisont (Tallinn)
  4. Tchaikovsky (Tallinn)
  5. Põhjaka (Mäeküla, Järvamaa)
  6. Ö (Tallinn)
  7. Oko (Kaberneeme, Harjumaa)
  8. Moon (Tallinn)
  9. Ribe (Tallinn)
  10. Leib Resto ja Aed (Tallinn)
Seotud lood
05.12.2014 08.12.2014
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto