Sisukord
Maitsemeel
Postimees
22.02.2020
Eesti Viljandi valmistub võõrustama presidendi pidu (7) Süda läheb soojaks ja hingele pai – pannakse tähele Mida teha vabariigi aastapäeval? (2) Majandus Põhjamaade pankade veri hakkas viimaks hüübima Välismaa «Ihne nelik» keeldus kriipsugi taandumast (34) KOHALIK VAADE ⟩ Kolmejalgsed vallandasid Leedus liiklusraevu (15) Liibüas evakueeriti sõja jalust mitu tuhat kaamelit Arvamus Juhtkiri: viinarindel muutustega (5) Evelyn Kaldoja: valgustav lobiabsurd (1) Õlitööstuse eestkõneleja (6) Sipsik elab veel! (1) Läti ema eksirännakud (2) Esitus, mis tõi pisara silma Kertu Birgit Anton: kliimapööret ei tehta meie eest ära (24) Kultuur ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Sport Eesti mehed vollemaailma absoluutses tipus Taavi Libe: kuidas tuua inimesed video­mängude abil spordi juurde? EAL nõuab Rally Estonia korraldamise eest meeletut summat (1) Kriisk: presidendiamet oleks minu olümpia Soomlase ajastu start jahmatas isegi suuri optimiste Kliima Uus normaalsus: jäävabal talvel sööb torm Eesti randa nagu labidaga Merendus Hiina viirus muserdab maailma laevandust AK Tehnoloogiagigantide uue põlvkonna juhid Liiga hilja ja poolikult tehtud otsus Ukraina ekspert: «Ilma Venemaa otsese sekkumiseta oleks see sõda varsti läbi» (84) Hasso Krull: maa, rahvas ja riik (21) VIDEO ⟩ Kunst sinu ümber. Dokumentaalne poeet Kristina Norman ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Kus poliitik ees, seal bandiidid taga Nädala plaat. Nagu seest külm juustuburger Nädala plaat. Ruttab aeglaselt keset üksildasi masse Kutse presidendi vastuvõtule Juurikas. Eesti tänab (5) Arter Depressiooni põrgust pääsenud Liis Velsker: emotsioonide kõikumine oli nii metsik, et ma enam ei jaksanud nendega tegeleda (4) Käputäis Eesti «kurjategijaid» Siberi kolkas... Viirusest ohtlikum (36) Kaitsja, kes võib mõnikord osutuda tapjaks VIDEO. Mägine Itaalia: hirmud, viirastused ja maagia Ei karjet, ei kõmakat, matkaja lihtsalt kadus teelt Ekstreem-Sipsiku seiklused Umbe hää süük!* Arter otsis võrumaist pidupäevamaitset Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Superstaar Anne Veski: «Paabulinnuks ei pea saama!» (1) Kodune helisüsteem 10 000 euro eest. Eestis loodud Audese tippkõlarid valmivad kuulmise järgi (22) Meelelahutus Koomiks Sudoku

Söögikoht: talveromantika Toompea nõlval

2 min lugemist
Vanas majas uus elu: Kuldmoka söögisaal. FOTO: Kuldmokk

Nüüd ei saa ainult Kalamaja järjepanu avatavate restoranidega hoobelda. Hirvepargi servas on end sisse seadnud söögikohtade kolmik, kus meelepärast kolmele maitsestiilile.

Ilmselt tuleks pärast pühi kõhule puhkust anda. Aga ei – Toompea nõlv oma uute söögikohtade oaasiga on kui kutsuv tuluke. No ja pealegi on pühade ajal kodus vaaritatud rohkem kui küll, aitab!

Kõigepealt tuli sinnakanti, pargi serva tilluke Gusto, mis pakub endiselt imehäid maitseid ja armsat olemist – tuledesäraga meelitab pühadejärgsel pühapäeva õhtul seegi. Kohe seal kõrval on end aga rõngjalt sisse seadnud uustulnukad: pubi Pööbel, hot dog’i kohvik Hotokas ja restoran Kuldmokk. Koos õuepealse ehteis kuuse ja valge lumevaibaga kõlab see vaatepilt kokku justkui Bullerby laste lood või pildike mõnest talvemuinasjutust.

Võtame Kuldmoka, vana puidust teenijatemaja, kus aknast sisse piiludes paistab veel mõni vaba laud ja pakutakse Vahemere eri kallaste vaimus restoranitoitu. Midagi Euroopast, Lähis-Idast, Aafrikast.

Vastuvõtt on väikeses söögitoas ühtaegu soe ja galantne – pererahvas, hoidke neid noormehi nagu oma silmateri! – ja et külalised pettuma ei peaks, hoiatatakse kohe, et grillitud huntahven ja sparglilisand on menüüst otsas. Ilmselgelt on sööjad verivorstile ja sealihale vaheldust otsinud… Veinivalik on isikupärasem kui mujal – tellida saab näiteks Portugali ja Kreeka veine, tulemas on Liibanoni omad.

Sissejuhatuseks maitseme suitsust kõrvitsasuppi kardemoni, kõrvitsaseemnete ja kreeka jogurtiga (5,50 eurot) ning vasikaliha tartari värske vürtsika ketšupi ja pošeeritud munakollasega (11 eurot). Neist esimene on mõnusalt suitsuse noodiga, vürtse lisatud just parasjagu, jogurtikuul annab mahe-hapukat täiendust. Väikesed vasikaliha kuubikud on aga laagerdunud muredaks ja sinepine kaste lisab suutäiele omapärast särtsu – tõesti, sellist teist Tallinnast ei leia. Et pühad ikka tõesti ei lõpeks, tellime veel aeglaselt küpsetatud seakõhu viigimarjakastmes (8,50 eurot), kus ekstramahlane ja pehme liha saab eksootilise varjundi just viigimarjadest. Pardirind viinamarjade, aniisi ja lilla kartuli püreega (15 eurot) näitab samuti head kokakätt, hiilates krõbeda pealispinna ja pehme sisuga. Kaste ja kuum viinamarjamagus on juurde kui loodud, aniis aga nii osavalt mängima pandud ja peidetud, et allakirjutanu aniisihirm osutub asjatuks.

Ja muidugi, kohapeal küpsetatud poorne värske sai on nii hea, et üksnes seda oliiviõlisse ja palsamiäädikasse kastes võiks kõhu täis süüa.

Menüüst

Aurutatud sinimerekarbid vahemereliste ürtide ja tomatiga 9 eurot

Tallekoot suitsutatud paprika, mündi ja loorberiga 18 eurot

Tiramisu šokolaadipomm kuuma šokolaadikastmega 5 eurot

Brantši menüüst:

Kuldmoka tervitus – naturaalne apelsinimahl ja prosecco 4 eurot

Munad Benedicti moodi röstsaia, külmsuitsulõhe ja Hollandi kastmega 8 eurot

Sitsiilia kuum šokolaad kaneeliga 3 eurot

Seotud lood
21.02.2020 24.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto