Sisukord
Maitsemeel
Postimees
03.01.2015
Eesti Mälumäng Palju õnne Horoskoop Male Tõusid nii maksud kui ka toetused Dilbert Tagakülg Liikluses vähenes kannatanute arv, õnnetusi oli aga rohkem Eesti lühiuudised 0301esikülg Tuli võttis kolme inimese elu Eesti lühiuudised Lohesurfarid ja rannal uudistajad nautisid tuult Vein, jäätis ja päikesekreem Psühholoogilise kaitse sõdur Majandus Hotellipidudel vahetus osa külastajaskonnast Kinnisvaraturg on kinni jooksnud Pensionifondidel oli väga hea aasta Tippjuhid lubavad ka uuel aastal töötajate eest hoolt kanda Välismaa Välismaa lühiuudised Enamikku lennuõnnetuse ohvritest pole leitud Filmi «Tagasi tulevikku» prognoose aastaks 2015 Vahemerest sai tuhandetele inimestele märg haud Analüütikud ennustavad sünget aastat Empaatiline vastutaja Opositsionääri saatus Arvamus Vabariigi president: ärgem leppigem poolikute rehkendustega Anneli Ammas: ärge uskuge peaministri ähvardusi Presidentide kõned: alampolkovnik Putinil on «olümpiavõit», teistel on mured Postimees 1925. aastal Juhtkiri: Eesti liiklusohutus vajab uut ambitsioonikat hüpet Päeva karikatuur Empaatiline vastutaja Opositsionääri saatus Vein, jäätis ja päikesekreem Psühholoogilise kaitse sõdur Kultuur Vindid Vintide dünastiast Sport Spordi lühiuudised Jalgpalli superklubi – väärt äriplaan? Tour de Ski: kas võitjad ette teada? Kas Bengalsi mängujuht Dalton saab koerast paremaks? Kuldpall leidis endale õiglase koha Konstantin Vassiljevi käes Tarbija Tippjuhid lubavad ka uuel aastal töötajate eest hoolt kanda AK Postimehe parimad Postimehe veebikeskkondade loetuimad uudised 2014 Aasta kokkuvõte: 10:2 postimehe kasuks Päev postimehega Mobiilne internet tõi veebimeediasse plahvatusliku kasvu Armsad Postimehe lugejad! Hea kujundus aitab ajalehte lugeda Iga päev noateral Postimehe lipukiri: kõik on võimalik Kindlustunne ja riskijulgus Postimees Pluss – rohkem kui lihtsalt Postimees Arter Horoskoop «Mandariinide» unenägu saab ilmsiks Arter soovitab Eesti mitmekülgseimad naised Head uut aastat! Kes on need moekuulutajad arvutiekraanilt? Alga aastat eksootikaga, tee Maroko stiilis kalkunipada «Mis? Kus? Millal?» alustab taas Söögikoht: talveromantika Toompea nõlval Mooni menüüst: lõhe kulebjaaka ahjupeediga Suur Arteri aastahoroskoop: mida ennustavad tähed sulle? Tai paneb proovile ränduri üllatustaluvuse Meelelahutus Koomiks Sudoku

Söögikoht: talveromantika Toompea nõlval

2 min lugemist
Vanas majas uus elu: Kuldmoka söögisaal. FOTO: Kuldmokk

Nüüd ei saa ainult Kalamaja järjepanu avatavate restoranidega hoobelda. Hirvepargi servas on end sisse seadnud söögikohtade kolmik, kus meelepärast kolmele maitsestiilile.

Ilmselt tuleks pärast pühi kõhule puhkust anda. Aga ei – Toompea nõlv oma uute söögikohtade oaasiga on kui kutsuv tuluke. No ja pealegi on pühade ajal kodus vaaritatud rohkem kui küll, aitab!

Kõigepealt tuli sinnakanti, pargi serva tilluke Gusto, mis pakub endiselt imehäid maitseid ja armsat olemist – tuledesäraga meelitab pühadejärgsel pühapäeva õhtul seegi. Kohe seal kõrval on end aga rõngjalt sisse seadnud uustulnukad: pubi Pööbel, hot dog’i kohvik Hotokas ja restoran Kuldmokk. Koos õuepealse ehteis kuuse ja valge lumevaibaga kõlab see vaatepilt kokku justkui Bullerby laste lood või pildike mõnest talvemuinasjutust.

Võtame Kuldmoka, vana puidust teenijatemaja, kus aknast sisse piiludes paistab veel mõni vaba laud ja pakutakse Vahemere eri kallaste vaimus restoranitoitu. Midagi Euroopast, Lähis-Idast, Aafrikast.

Vastuvõtt on väikeses söögitoas ühtaegu soe ja galantne – pererahvas, hoidke neid noormehi nagu oma silmateri! – ja et külalised pettuma ei peaks, hoiatatakse kohe, et grillitud huntahven ja sparglilisand on menüüst otsas. Ilmselgelt on sööjad verivorstile ja sealihale vaheldust otsinud… Veinivalik on isikupärasem kui mujal – tellida saab näiteks Portugali ja Kreeka veine, tulemas on Liibanoni omad.

Sissejuhatuseks maitseme suitsust kõrvitsasuppi kardemoni, kõrvitsaseemnete ja kreeka jogurtiga (5,50 eurot) ning vasikaliha tartari värske vürtsika ketšupi ja pošeeritud munakollasega (11 eurot). Neist esimene on mõnusalt suitsuse noodiga, vürtse lisatud just parasjagu, jogurtikuul annab mahe-hapukat täiendust. Väikesed vasikaliha kuubikud on aga laagerdunud muredaks ja sinepine kaste lisab suutäiele omapärast särtsu – tõesti, sellist teist Tallinnast ei leia. Et pühad ikka tõesti ei lõpeks, tellime veel aeglaselt küpsetatud seakõhu viigimarjakastmes (8,50 eurot), kus ekstramahlane ja pehme liha saab eksootilise varjundi just viigimarjadest. Pardirind viinamarjade, aniisi ja lilla kartuli püreega (15 eurot) näitab samuti head kokakätt, hiilates krõbeda pealispinna ja pehme sisuga. Kaste ja kuum viinamarjamagus on juurde kui loodud, aniis aga nii osavalt mängima pandud ja peidetud, et allakirjutanu aniisihirm osutub asjatuks.

Ja muidugi, kohapeal küpsetatud poorne värske sai on nii hea, et üksnes seda oliiviõlisse ja palsamiäädikasse kastes võiks kõhu täis süüa.

Menüüst

Aurutatud sinimerekarbid vahemereliste ürtide ja tomatiga 9 eurot

Tallekoot suitsutatud paprika, mündi ja loorberiga 18 eurot

Tiramisu šokolaadipomm kuuma šokolaadikastmega 5 eurot

Brantši menüüst:

Kuldmoka tervitus – naturaalne apelsinimahl ja prosecco 4 eurot

Munad Benedicti moodi röstsaia, külmsuitsulõhe ja Hollandi kastmega 8 eurot

Sitsiilia kuum šokolaad kaneeliga 3 eurot

Seotud lood
31.12.2014 05.01.2015
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto