Jah, karge põhjamaine köök lööb maitseküttide seas samasuguseid laineid nagu ehk aastakümneid tagasi Vahemere maade toit. See on maailmale uus ja põnev. Põhjala kokad nopivad suurvõistlustelt kõrgeid kohti ja juba mitu aastat hoiab maailma parima restorani tiitlit Noma Kopenhaagenis.
Üks põhjamaiste maitsete kirglik austaja ja eestkõneleja on Ahvenamaa Kastelholmi restorani Smakbyn («maitseküla») peakokk Michael Björklund. Kui temalt küsida, mida ta ise saarestiku söögist-joogist kõige rohkem armastab, kiidab ta haugi ja ahvenat, samuti juurvilju, lamba- ning sealiha, väikeste pruulikodade õlut ja piima. Lisaks nimetab ta eriliselt väärt kraamiks sealseid õunu, metsaande, juustu, mett, magusat musta leiba. Need kõik on tema kui kohaliku hooajalise tooraine ja ehedate maitsete pooldaja eelistus ka oma restoraniköögis.