Sisukord
Maitsemeel
Postimees
30.04.2016
Eesti Kõva koorega Maasikas Mälumäng Medalimees kõige kiuste Horoskoop Male Albaanlaste tavaõigus sunnib perekonna au taastama verd valades Dilbert Toonekurepaar punus pesa katlamaja suitseva korstna otsa Meri õgib Kakumäe poolsaart (5) Eesti lühiuudised Tallede sündimise kõrgaeg Tagakülg Linter kummitab jälle (26) Kosovlane põgenes vendeta eest Eestisse (13) Aktsioon võiks ühiskonna lepitada (9) Palju õnne Majandus Ohtlik ehituskivi (1) Superkondensaatorite looja liigub käsitöölt masstootmisele Kahtlased elektrijuhtmed teevad uusehitised tuleohtlikuks (2) Majanduse lühiuudised Kritseldusest tuumajaama A4-paberile sündisid kõrgtehnoloogilised nutipoid Välismaa Moskva kaaperdas siberlaste südamest tulnud «Surematu polgu» (5) Kõva koorega Maasikas Pool sajandit vaba liikumist sai lõpu Linter kummitab jälle (26) Trumpi välispoliitika: elagu Ameerika ja elagu Putin (12) Taani-Rootsi piirikontroll tekitab kohalikes ebakindlust Arvamus Plahvatav pastakas Andres Reimer: ehitusjärelevalve vajab kolakat Ohtlik ehituskivi (1) Viivi Luik: allaheitmise talumatu kergus (6) Juhtkiri: kas tüli valitsuses on tõsine? (1) Kõva koorega Maasikas Postimees 1991. aastal: Soome toll kavatseb kõik viinad ära võtta Medalimees kõige kiuste Peeter Langovitsi tagasivaade: töörahva püha 100 Päeva karikatuur Heidi Reinson: 176 491 e-valijat eksisid. Nagu tavaliselt (28) Kultuur Psühhedeelne rulataja sõidab kõigel ja kõigega Luulehetk – hetk luules Aeg annab tüdimust Lagunemise esteetika Kohtumine autoriga Nädala plaat. Uni ees, nägu järel Literatuursed õukonnaintriigid Aja auk. Kenderil oli õigus Sport Medalimees kõige kiuste 80-aastane spordimees on läbinud üle 200 triatloni Rakvere sõit Ameerika mägedel lõppes pronksiselt Vigastused segavad soosikuid, kuid üllatusi pole oodata NBAs ei saa vigastustest üle ega ümber Tallinn Meri õgib Kakumäe poolsaart (5) AK Kohtumine autoriga Viivi Luik: allaheitmise talumatu kergus (6) Urmas Paet ärkas talveunest Nädala plaat. Uni ees, nägu järel Mängu juhib Siim Kallas Küsimused lollide klubile Teeme rahval tuju paremaks Poliitilised suudlused: Brežnevi «troinoist» Obama ja Merkelini Aja auk. Kenderil oli õigus Arter Kaasana Kadriorgu (1) Kuni eksisteerivad superkangelased, on sõda vältimatu Õige toit annab kehale löögivalmiduse Selg ees 100 km – Võhandu maraton 2016 Marko Reikop: saame kokku* Vanast maamajast saab toreda suvila vaid visa hing Indiaanipealik, kes ihkas Kuule (2) Fabrik – Kalamaja hästi hoitud aare Trendihoiatus: stressis teksa! Kolks ja kolks ehk Pimetennis Ärge jookske end sandiks! (1) Meelelahutus Koomiks Sudoku

Fabrik – Kalamaja hästi hoitud aare

2 min lugemist
Ohtlikult ahvatlev koogilett Pavlovatega. FOTO: Kristina Herodes

Vabriku tänava linnapoolne ots pole kindlasti Kalamaja glamuurseim kant. Esmalt tervitab sind Stalini-aegne hoonemürakas, krohv palgelt pudenenud. Seejärel lääpas osmik, mida harmooniliselt täiendab lippaed, kus iga roigas kisub ise suunda. Ja siis korraga kõik, kõik on uus – Vabriku kuus! Muinsuskaitsealune paekivihoone on üle hoovi löönud käed modernse uusehitisega, ja oledki sattunud otsekui hipsterlinnaku magusaimasse paika.

Retrohõng, mängulust ja lihtsus on Fabrikus sõbralikult käsikäes. FOTO: Kristina Herodes
Puitkuubis serveeritud arve. FOTO: Kristina Herodes

Fabrikusse sisenemine on ohtlik ettevõtmine, sest ahvatlusi täis tuubitud koogilett suudab ilmselt ka kindlameelseima dieeditaja rajalt kallutada. Kohvikus lehvib värskete croissant’ide hõng ning üle linna kuulsad Pavlovad pilgutavad suhkruselt silma.

Kohvikust vasakule jääb ruumikas söögisaal, kus sulavad kokku retrohõng, lihtsus ja mängulust. Leiame endale kohad akna all. Soojade ilmadega täiendavad siseruume mõnusad katusealused terrassilauad, kuid täna piisab ka aknast lauale langevast päikeselaigust.

Teenindajal on ees nägu, nagu oleks ta just meid oodanudki. Ei saagi täpselt aru, kas lai naeratus paneb sel noorhärral silmad särama või on miski muu vigur, aga ta tundub eriti ilus inimene olevat. Suudame siiski keskenduda ka sellele, mida muinasjutuprints räägib – päeva eripakkumiseks on huntahvena ceviche laimiga, mida otsekohe proovime. Paari hetke pärast on laual hõrgud õrnad kalalõigud kunstipärases seades. See on nii ebareaalselt hea, et isegi emotsionaalse ülevoolavuse poolest tuntud eestlane peab ettekandjal hõlmast haarama ja peakokale tervitusi saatma. Selgub, et köögis möllab ka tõeline meister, varem Salt!is ohtralt kiidusõnu pälvinud Silver Saa.

kokakunsti meistriteosed siin kõrvalises Kalamaja hoovis!

Veinikaart on hea ninaga kokku pandud. Klaasiga pakutava nimekiri pole ülearu pikk, kuid hästi valitud. Pole ime ka – otse üle hoovi tegutseb ju üks linna paremaid vinoteeke Vabrik, kelle veine pakuvad ka näiteks Leib ja Põhjaka.

Enne pearoa kallale asumist ei pääse kuidagi mööda omatehtud leivast, mis on mure ja maitserikas. Viltkorvikesest leiab sama toote tumedama versiooni ning pähkli-jõhvika leiva, täienduseks kreemjas vadaku-karulauguvõi. Kuigi ma pole eriline saia-leivanägu, kaob sel  korral korvitäis nagu niuhti minu ja kleenukese sõbranna kõhtu, nii et tellime leiba juurdegi.

Pearoog vääriks tõelist trummipõrinat. Imehõrk kalafilee on õrna vetruva tekstuuriga ja maitsestatud äärmise peenetundelisusega. Maitserikas käharkapsas, mitte ülearu rammus kaste ja krõmpsuv kinoa moodustavad suus tipprestorani väärilise harmoonia. Nojah, see koht pole just ülearu odav, aga siiski – sellised kokakunsti meistriteosed siin kõrvalises Kalamaja hoovis!

Personalil on käed-jalad tööd täis, sest isuka pilguga ringi vaatavaid külalisi on päris palju. Ometi ei teki ses siginas-saginas ainsatki närvilist hetke. Kõik toimub vilkalt, kuid rahulikult, naeratus näol, väike nali iga hetk valmis suunurgast pudenema. Atmosfäärilt väga lõõgastav paik: kusagil tukastab beebi, kõrvallauast kostab vali naerulagin, hoovist annab kellegi neljajalgne sõber märku, et tema on endiselt alles, lasku perenaine oma madalkuumusel küpsetatud seafileel hea maitsta. Söögikoha trump on kindlasti toit, aga samavõrra otsime õdusat ümbrust, kus aeg peatuks, et lahkuksime ka emotsionaalses mõõtkavas mahlase kõhutäiega.

Pearoog: Sous Vide kohafilee erinevate kapsastega. Foto: FOTO: Kristina Herodes

Noppeid menüüst:

Röstitud porgandi salat kitsejuustu ja mandliõli kastmega 7.50

Sous Vide kohafilee eri kapsaste, vadakukastme ja kinoaga 16.50

Heinas küpsetatud õuntest kreem jogurtijäätise, beseekruusa ja mandli-kardemonipuumaga 6 €

Vahuvein klaasiga (12 cl) Prosecco Superiore, casa Gheller, Valdobbiadene DOSG, Itaalia 4 €

Valge vein klaasiga (15 cl) Albarino, Val do Sosego, Bodegas Laxas, Rias Baixas, Hispaania 6.50

Seotud lood
29.04.2016 02.05.2016
EELMINE
JÄRGMINE
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto