R, 9.12.2022
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vanaemal külas

Olga Minnik
, kultuuriajaloolane
Vanaemal külas
Facebook Messenger LinkedIn Twitter
Comments
Babulja restorani söögisaal.
Babulja restorani söögisaal. Foto: Maksim Toome

Mis seostub teil sõnaga vanaema? Tõenäoliselt tulevad muu kõrval meelde kõiksugu vanaema küpsetatud hõrgutised, näiteks pannkoogid moosiga, võib-olla ka tema kodu soojus. Mõlemat leiab hiljuti Tallinna kesklinnas avatud restoranist Babulja (vene k ’vanaema’).

Babulja reklaamib end kui vene hingega pliinikohvikut ja liharestorani. Sellele vihjab igal sammul ka interjöör ning kas või ettekandjaneiude põlled, mis on stiliseeritud kuulsate pavloposadski rätikute järgi. Esimesel korrusel asuvas kohvikus saavad külastajad keha kinnitada pliinide ja pirukatega. Teisel korrusel on aga suur ja ruumikas restorani söögisaal, kus tekitavad hubase tunde küünlad, seinal rippuvad pildid ja vanad fotod ühes laualampide tuhmi valgusega. Muusikavalik pole ehk kõige õnnestunum: läbisegi kõlavad klassika, laulud nõukogude filmidest ja prantsuse šansoonid.

Võtame ette restorani. Teenindus on suurepärane ning ettekandjaneiud tunnevad oma tööd hästi, on viisakad ja abivalmid, tekitades nii tunde, et teid on «vanaema juurde» juba kaua oodatud kui kõige kallimat külalist.

Tervituseks tuuakse kallitele külalistele lauale tassike rohelist teed barankadega ja meepurk. Menüü pole Babuljas kuigi suur, toiduvalik mahub restoranis kõigest ühele lehele. Hinnad pole näidatud mitte toidu taga, vaid neid tuleb otsida menüü lõpust, seetõttu tasuks restorani külastajal end süsteemiga kiirelt kurssi viia, et mitte tellida kogemata «vene kirvest», mis arve tasumisel võiks kaasa tuua üllatuse. Babulja veinikaart pakub piisavat valikut värskendavaid jooke ning soovijatele leidub vanaemal isegi vesipiip.

Eelroogadena tellitud vene rahvussupp šii (5 €) ja lõhepelmeenid (15 €) jõuavad lauale 15-minutilise ootamise järel. Šii tuuakse supitirinas, see on paks, selles on rohkelt liha ja kartulit. Ka maitses polnud põhjust pettuda, ehkki puudu jäi traditsioonilisele Vene köögile omasest tugevast, äratuntavast aroomist ning hapendatud kapsale iseloomulikust hapust mekist.

Pelmeenid lõhetäidisega näevad välja isuäratavad: need on korralikud, keetmisel vormi säilitanud, korralikult puljongis kümmelnud ning maitserohelisega kaunistatud. Lõhepelmeenide hulka oli väikese boonusena kokalt lipsanud ka üks pelmeen veise- ja lambalihatäidisega, kuid seegi oli maitsev: mahlaka täidisega ja suurepäraselt eri vürtsidega maitsestatud. Vanaema pelmeenid on täpselt sellised, nagu olema peavad.

Pearoog «Iberico šašlõkk» toodi lauale 15 minutit pärast eelroogasid. Tegelikult osutus see kondiga sealihasteigiks (20 eurot), edevalt ehitud begoonia kroonlehtedega. Kaunilt ja omapäraselt kaunistatud, kuid šašlõkiga tal eriti midagi ühist pole. Puudub šašlõkile omane ere ja terav maitsebukett ning ka sütel grillitud lihale omane aroom. Kuid iseenesest oli steik mahlakas ja pehme.

Pärast eel- ja põhirooga ning klaasikest suurepärast kompotti konjaki ja vahukoorega (6 eurot) on kõhus magustoidule juba vähe ruumi, kuid siiski saab tellitud Tarhuni tarretis (5 eurot) ja küpsetatud õun (5 eurot). Tarretist katab valge vahukooremüts puuviljatükikestega, mis on sedavõrd mõnus ja õrn, et tundub, nagu kõditaksid liblikad oma tiivakestega põske. Kuid Tarhuni maitse on väheaimatav. See-eest küpsetatud õun vanillijäätise palli ning karamellikastmega oli õhtusöögi meeldivaks lõppakordiks.

Babuljas on Vene köögi traditsioone ning vene hinge, ehkki iseenesest on venelaste kulinaariatraditsioonid palju rikkamad kui barankad, pliinid ja tee samovarist. Restorani menüü kujutab endast tegelikult peakoka flirti eri traditsioonidega. Kõrvuti on populaarne nõukaaja salat «Heeringas kasuka all» ja New Yorgi steik. Roogade servimisel on kasutatud palju fantaasiat ning tulemuseks on üllatavad ja originaalsed lahendused. Isegi kui tekib mingisugune dissonants menüüs, siis ilmselt on see lihtsalt koka vihje sellele, et vanaemasid on maailmas erinevaid, kuid nende eesmärk on ikka oma armsatel külalistel kõht maitsvalt täis sööta. Restoran Babulja on suurepärane koht, kus hubases atmosfääris lõõgastuda ning hõrke maitseid nautida.

Noppeid menüüst

Babulja

Pärnu mnt 2, Tallinn

Kohvik:

Pliinid (hapupiima-, kalja- või tatrapliin) 1 euro pluss lisand, näiteks suitsulõhesalati ja siiamarjaga 6,80 eurot, mee ja hapukoorega 3 eurot

Kartuli-seene vareenikud taluvõis praetud sibula ja rammusa hapukoorega 6,90 eurot

Borš pardilihaga 5,90 eurot

Värsked pirukad Babulja ahjust 1,60 eurot tk

Sipelgapesa kook 2,60 eurot

Restoran:

Kolme kala uhhaa (selge kalasupp lõhe-, koha- ja hiidlesta fileega) 10 eurot

Kiievi kotlet kondikesega (herne-porgandi hautisega) 15 eurot

Küpsetatud kohupiim (ploomikompotiga) 5 eurot

Märksõnad
Tagasi üles