Enne purki valamist riisu moosilt vaht ja lase sel pisut jahtuda, sest keev moos võib purgid katki lüüa. Kui juba suletud hoidise kaane keskele tekib jahtudes kerge lohk, on purk õhukindlalt kinni.
Tikrikeedis roosa veini ja ingveriga
Punastest tikritest ja roosast veinist saab imekauni värviga pehme keedise, mida on mugav saiale ja pannkoogile määrida või millesse vahvlitorusid dippida. Väike ingveritükk annab sellele parajalt tuntava maitsenüansi.
25 g jupp värsket ingverit
1,5 dl kuiva roosat veini
veerand keskmist sidrunit
Pese ja nõruta tikrid ning puhasta. Pane marjad koos veini ja moosisuhkruga paksupõhjalisse potti ning lase kaane all umbes tunni seista. Koori ingver ja viiluta õhukeselt. Püreesta marjad nuimikseriga peeneks püreeks. Lisa ingveriviilud ja pigista peale sidrunimahl.
Kuumuta marjamass tasasemal tulel ja aeg-ajalt segades keemiseni, eemalda ka vaht. Lase siis kolm minutit ilma kaaneta ja vaikselt mulisedes keeda.
Jaga kuum moos ettevalmistatud purkidesse, sule kaaned ja tõsta purgid paariks minutiks tagurpidi. Siis pane purgid taas põhja peale seisma ja lase jahtuda.
Taevalik mustika-banaanimoos
Mustikamoos on klassika, mida sügavkülmutamise ajastul keedetakse ehk varasemast harvem. Seda enam tasub proovida sametiselt pehme maitsega mustika-banaanimoosi. See sobib nii saiaviilu kui ka pannkoogi peale, nii küpsisetordi kui ka saiavormi sisse. Aga kõige parem on seda otse purgist süüa.
Banaan muudab moosi tihedamaks, sestap võid kasutada ka karamellist muscovado-suhkrut. Sügavkülmutatud mustikatega võib värsket moosi valmistada ka talvel.
1 suur banaan (umbes 200 g)
poole keskmise sidruni mahl
Puhasta mustikad ja suru suurem osa kahvliga kergelt katki. Koori ja viiluta banaan ning suru viilud kahvliga läbi. Pane viljad koos suhkruga potti, pigista peale sidrunimahl ja lase tasasemal tulel keema tõusta. Eemalda vaht.
Keeda moosi ilma kaaneta ja vaikselt mulisedes 10–12 minutit, sega aeg-ajalt. Kui keedus muutub paksemaks ja vahtu juurde ei teki, on moos valmis.
Vala see purki, sule kaas, lase maha jahtuda ja säilita jahedas.
Punasesõstramoos mustasõstralikööri ja nelgiga
Nelgiterade ja mustasõstralikööri vürtsikus teevad pealtnäha lihtsast marjast tõelise moosihiti, millega võlud nii eakad naabritädid-moosimeistrid kui ka siiani ainult maasikamoosi usku olnud mehepojad.
1,1 kg punase sõstra kobaraid
5–6 sl mustasõstralikööri
Pese ja nõruta punased sõstrad. Eemalda marjad kobaratest. Kaalule asetades peaksid saama umbes kilo marju. Sega moosisuhkur marjadega ja jäta kaheks tunniks kaane alla seisma. Püreesta marjad ja suhkur saumikseriga peeneks püreeks. Lisa nelgiterad ja vala püree paksupõhjalisse potti. Kuumuta tasasel tulel aeg-ajalt segades keemiseni. Lase kolm minutit ilma kaaneta ja mulisedes keeda.
Tõsta pott pliidilt, sega moos läbi ja maitsesta mustasõstralikööriga. Jaga kuum moos ettevalmistatud purkidesse, sule kaaned ja tõsta purgid paariks minutiks tagurpidi. Siis pane purgid taas põhja peale seisma ja lase maha jahtuda.