Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mummukeste pähklised juustud

Laagerdusruumis: juustutalu perenaine Erika Pääbus ja peremees Aivar Alviste hoiavad käes üht oma meierei uhkust, Andre Grandi juusturatast. Puitriiulitel küpseb ja kogub maitset 27 tonni nooremat juustu. FOTO: Liis Treimann

Tartumaal Talvikese külas asuva Andre Farmi lehmalaudas elavad Mummukesed ja Sõbrannad, kelle piimast laagerdub Erika Pääbuse ja Aivar Alviste juhatusel juust, mis kannatab võrdlust maailma tippudega.

Tellijale Tellijale

Läinud kevadel, kui restoranis Gloria saadeti õhtusöögiga Eesti kokka Dmitri Roozi võistlema kokanduse olümpia Bocuse d’Ori Euroopa eelvooru Budapesti, ei lõiganud kokad juustutaldrikuile sugugi kuulsaid Vana Maailma juustusorte, vaid just Andre Farmi omi. Teiste seas hiilgas liual Andre Grand, mis oli laagerdunud kuus kuud.

Ühele Prantsuse saatkonna esindajale avaldas see juust nii suurt muljet, et too laskus juustukoja perenaise Erika Pääbuse ja peremehe Aivar Alviste ette peaaegu põlvili, öeldes: «Minu lugupidamine. Teie juust suudab võistelda prantslaste Comtéga.» Seni oli ta arvanud, et Comtéle ei osata kunagi väärilist vastast valmistada. Aga nüüd tuleb keegi kusagilt Kambja vallast ja saab oma väikeses talumajapidamises millegi sellisega hakkama!

04.11.2016 07.11.2016
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto