Sisukord
Katsed ja testid
Postimees
04.03.2017
Eesti Elutööpreemia laureaat Peeter Raidla kogub majandusajalugu ja tühje viinapudeleid Horoskoop Elukutseline musketär Jaanus Piirsalu (1) Male Mälumäng Palju õnne Dilbert Tagakülg Nimeta karupoiss käis õues Hinnalised rõivad kadusid lennureisil Tartus kadunud noormehe säilmed leiti naabervallast Metsade kaitseks luuakse viis uut looduskaitseala Eesti lühiuudised Kuku raadio 25 Mängulisi lasteraamatuid korjatakse müügilt (10) Mupo vabaneb mineviku taagast (12) Majandus Tarbijakülje lühiuudised Seitse viisi, kuidas oma auto peale raha raiskad POSTIMEES TESTIB: kuidas maitseb skyr? (3) Välismaa Le Peni toetus püsib (1) Välismaa lühiuudised: 3.03.2017 Fillon peab end ohvriks Macron tõusis küsitlustes Le Peni kõrvale (3) Sangarliku Erdoğani võitlus tõrksa Saksamaaga (2) Ida-Ukraina linnas puhkes beebibuum Arvamus Juhtkiri: Palju õnne sünnipäevaks, mõtleva inimese raadio! Kuldse Trio amokk (2) Rein Veidemann: mis see jumal meid on loonud? (14) Oscari-prohmakas! Kes ei armastaks Ivo Linnat (2) Rahvusliku häbi mahapesija Peeter Langovitsi tagasivaade: tugev plahvatus spordiklubi ees Postimees 1896. aastal: libaprohvetid ja libauudised Arvamusliider Madis-Ulf Regi päevik: mis oleks, kui teeks Eesti presidendi vastuvõtust alastiballi... (7) EKI keelekool: läbiviijad Kultuur Nädala plaat. Traphopi düstoopia Ulme on ulme on ulme on... Aja auk. Laste heaks Kaosest sünnib kord. Või vastupidi Roimad laigulises lasteaias Bob Dylan: tõe-eelse maailma minimalist (1) Eesti kultuuri täheatlas: kultuurkapitali sünd Sport Balta suurte võistluste eel üle ei mõtle, sest teab, milleks võimeline on EMi avapäev: üks tippmark, töömehe unistus ja rahulolu Spordi lühiuudised USA ja Bahama sõbrad Uibole: mis värk teil nende kümnevõistlejatega seal Eestis on? Suusatajate suur eesmärk jäi kindlalt täitmata (1) Madis Kalvet: Johaugi juhtumis räägitakse must ilusasti valgeks (2) Tallinn Mupo vabaneb mineviku taagast (12) Tarbija Tarbijakülje lühiuudised Seitse viisi, kuidas oma auto peale raha raiskad POSTIMEES TESTIB: kuidas maitseb skyr? (3) AK Rein Veidemann: mis see jumal meid on loonud? (14) Andres Adamson: Kuidas langes tsaarivõim (15) Peeter Langovitsi tagasivaade: tugev plahvatus spordiklubi ees Jüri Engelbrecht: sõltumatu mõtteviisi olemasolu pole alati valitsejatele meelt mööda (1) Nädala plaat. Traphopi düstoopia Vassili Žarkov: 1917. aasta uuesti? Ei saa ega taha ka! (2) Aja auk. Laste heaks Kaosest sünnib kord. Või vastupidi Roimad laigulises lasteaias Bob Dylan: tõe-eelse maailma minimalist (1) Eesti kultuuri täheatlas: kultuurkapitali sünd Arter Belgia tsirkusedirektor õpetab: kuidas lastega koos vingeid trikke teha Jääd ja tuld - Porsche talvine sõidutreening on kangeim kraam Horoskoop Eurovisiooni maaletooja Jüri Pihel: Tõeline artist on aus ja sada protsenti siin (7) Rallilegend Walter Röhrl: Olen alati tahtnud näidata, et sõitja on rallis autost tähtsam Millega ma võidan? Sõna on «Eesti laulu» finalistidel Kaja Kallas: rahvuse rännak (3) Vaata, milline on tänase õhtu kõige tähtsam lava! Hingekriipivad päevad presidendi lesega (1) Mees, kes tegi kolmanda Eesti ime Läheneb kevade tähtsaim moemaraton Meelelahutus Koomiks Sudoku

POSTIMEES TESTIB: kuidas maitseb skyr?

2 min lugemist

Peaaegu igal rahvusel on oma rahvuslikud piimatooted. Ligi aasta on meie kodumaine Farmi tootnud Skandinaavia rahvuslikku piimatoodet. Postimehe uues sarjas «Maitse asi» pannakse proovile kodumaised skyr’id põhjamaiste vastu.

Tooteid proovisid Postimehe ajakirjanikud Liisa Tagel, Marian Võsumets, Andres Einmann ja Madis Vaikmaa.

Farmi Skyr tavaline

  • Hind: 0,86 eurot
  • Hinne viiepallisüsteemis: 3,25

Andres: «Meenutab maitsestamata jogurtit.»

Madis: «Või siis pigem hapukoort.»

Marian: «See juba lõhnab hapult ja maitseb hapult.»

Liisa: «See on täiesti neutraalne, nii et siia võiks mingeid marju peale panna.»

Icelandic Skyr vanilli

  • Hind: 1,69 eurot
  • Hinne viiepallisüsteemis: 4,5

Madis: «See maitseb küll väga hästi.»

Marian: «See lõhnab ja vanillitükid on ka sees näha. See on hea.»

Andres: «Minu arust on sel kerge keemiline maitse juures.»

Liisa: «Selle võib niisama ära süüa.»

Farmi Skyr mustika

  • Hind: 0,86 eurot
  • Hinne viiepallisüsteemis: 4,0

Marian: «See lõhnab nagu huulepulk. Moos on liiga magus, püüdes ilmselt kõigile meele järele olla.»

Liisa: «Mustikad on mõnusalt krõmpsuvad.»

Madis: «Suhkrut väga ei ole, minu hinnangul on see liiga hapu.»

Andres: «Just piisav, mitte liiga magus.»

Icelandic Skyr mustika

  • Hind: 1,69 eurot
  • Hinne viiepallisüsteemis: 3,0

Marian: «Palju mahedam mustikas. Aga mõlemad on muidugi sellised kunstlikud, päris need ei ole.»

Liisa: «Ma ei saa aru, mis see on.»

Andres: «Kõige parem see nüüd kindlasti ei ole.»

Madis: «Mustikaga skyr oli väga hea, aga see hallikasroosa ollus minu hingekeeli igatahes helisema ei pane.»

Kommentaar

Eesti Maaülikooli lektor Vilma Tatar

Skyr, inglise keeles skeer [skɪər], eesti keeles skir, on traditsiooniline, madala rasvasisalduse ja kõrge valgusisaldusega Islandi hapendatud piimatoode. Ajaloos on mainitud skyr’i sünnimaaks Norrat ja umbes 1100 aastat tagasi võtsid selle toote tehnoloogia üle islandlased. Pikka aega oli selle toote tootmine Skandinaavias hääbunud. Seevastu elas see edukalt edasi Islandi traditsioonilise piimatootena. Skyr on suur osa Islandi rahvuslikust identiteedist ja kultuurist. Viimastel aastatel on selle tootmist uuesti alustatud nii Skandinaavias kui ka teistes Euroopa riikides, sh Eestis, samuti Ameerika Ühendriikides.

Skyr’i tuntakse kui nõrutatud jogurtit. Vihje jogurtile tuleb sellest, et piima hapendamiseks kasutatakse samu baktereid nagu jogurti valmistamisel. Kahtlemata jätavad islandlased juuretise täpse koostise enda teada ja nende toodetel leiab tavaliselt märgistuse «valmistatud originaalse Islandi kultuuriga».

Samas, kuna selle toote valmistamisel eraldatakse teatav hulk vadakut, meenutab see eestlasele ka kohupiima. Tehnoloogilisest aspektist võib nimetada skyr’i ka toorjuustuks nagu kohupiimagi. Kohupiima erinevus on see, et piima hapendamiseks kasutatakse mesofiilseid bakterjuuretise kultuure.

Skyr’i valmistamisel hapendatud piim kontsentreeritakse keskmiselt kolm kuni neli korda. Enne hapendamist võib lisada piimale veidi laapi, mis soodustab piima kalgenemist ning lõpptulemus ei ole nii hapu. Skyr sisaldab keskmiselt 12 protsenti valku, kolm protsenti süsivesikuid ja 0,5 protsenti rasva. Samuti on toode rikas mineraalide ja kaltsiumisisalduse poolest.

Seotud lood
03.03.2017 06.03.2017
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto