P, 22.05.2022

Jääajakeskus valmistub kasvama nii pikemaks kui ka kõrgemaks

Kertu Kula
, reporter
Jääajakeskus valmistub kasvama nii pikemaks kui ka kõrgemaks
Facebook Messenger LinkedIn Twitter
Comments
Ehitustööde käigus muutub jääajakeskus laiemaks sealt, kus on praegu terrass. Samuti saab lisakorruse fuajee.
Ehitustööde käigus muutub jääajakeskus laiemaks sealt, kus on praegu terrass. Samuti saab lisakorruse fuajee. Foto: Margus Ansu

Saadjärve ääres Tartumaal paiknev jääajakeskus on mõnda aega pidanud plaane, et maja seest ja väljast uuendada. Kevadel lootis keskus saada ettevõtluse arendamise sihtasutuselt (EAS) miljon eurot toetust, aga sellest jäädi ilma. Värskenduskuur tuleb sellegipoolest, aga väiksemas mahus. Ehituseks peaks minema õige pea.

Jääajakeskuse turundusjuht Sigrid Sepp ütles kevadel peale EASi toetusest ilma jäämist, et sellises mahus, mis esialgu plaaniti, uuendust kindlasti lähiajal ei tule, sest rahastust lihtsalt ei leita. Kuna vald lubas toetada, unistust maha ei maetud. 

Suvel tähistas külastuskeskus oma viiendat sünnipäeva. Kuna elu ja konkurents nõuavad jääajakeskuse tegevjuhi Toomas Klaarmani sõnul pidevalt uuendusi ja muudatusi, tuli laiendusplaan vältimatult ette võtta. Pealegi arvab ta, et huvilistele tuleb kogu aeg midagi uut pakkuda, et nad tuleksid keskusse rohkem kui ühe korra. 

Mis muutub?

Tööde käigus, mis peaksid algama septembris, ehitatakse maja Saadjärve poole pikemaks ja edaspidi saab keskuses olles järvele vaadata läbi klaasseina. Samuti saab maja kõrgust juurde, kuna fuajeele tuleb peale teine korrus. 

Sügise ja talve jooksul uuendatakse ka ekspositsioone. Kokku peaks hoonesse pinda juurde tulema kakssada ruutmeetrit. 

Remondiga tahetakse muuta hoonet nii, et huvilistel oleks seal mugavam ringi liikuda, ning ehitatakse juurde õppeklasse, kus saaks ka seminare korraldada. 

Praegu on selliseid ruume majas vähe, mistõttu on tulnud kasutada looduskooli õppeklassi. Kuna seal on vähe ruumi, ei saa Klaarmani arvates õppe-

kvaliteedile nii palju rõhku panna, kui nad tegelikult sooviksid. 

Tartu vald võttis keskuse toetamiseks viie aasta peale 550 000 eurot laenu.

Laiendusega suureneb veel toitlustusala. «Oleme sellega praegu natukene hädas, sest kui tuleb üks või kaks bussitäit külastajaid, pole meil ruumi, kus neid toitlustada. Olemasoleva köögi võimalused on samuti piiratud,» tõdes tegevjuht. Ta lisas, et külastajad on kitsaskohale ka tähelepanu juhtinud. 

Praegu on jääajakeskuse köögi võimsus üsna väike, menüüs on valdavalt vrapid ja võileivad ning sooja toitu saab seal väga vähe, kuid tuleval aastal see muutub. Kui ehitus valmis saab, võib kohvikus Klaarmani kinnitusel nautida kolmekäigulist lõunat ning kõhutäidet on igale maitsele. 

Ta lisas, et toitlustusala tuleb mitmefunktsiooniline ja seal saab korraldada ka õppetööd.

Maja ehitus- ja uuendustöid rahastab vald. Tartu vallavalitsuse finantsjuht Maire Teppo märkis, et vald võttis keskuse toetamiseks laenu 

550 000 eurot. Laen on võetud viie aasta peale. 

Ilma sulgemiseta

Ehitama hakkab OÜ Rennes, kes peaks alustama tööd sellel kuul. Uuenenud keskusesse peaks saama minna kas selle aasta lõpus või 2018. aasta alguses. 

Kuigi uuenduskuur nõuab lammutustöid ja uute vaheseinte ehitamist, proovib jääajakeskus oma elu remondi ajal korraldada nii, et uksi ei peaks huvilistele sulgema. Toomas Klaarman ei välistanud, et võib tekkida mõni päev, kui maja on täiesti suletud. Esialgu on plaan jätta keskus siiski avatuks. Remondi ajal kohvik ei tööta. 

Kas pärast remonti ka piletihinda tõstetakse, ei osanud tegevjuht veel öelda.

Märksõnad
Salvesta lood hiljem lugemiseks!
Minu lood
Eesti uudised
Tallinn
Majandus
Maailm
Arvamus
Kultuur
Sport
Tartu Postimees
Tagasi üles