Sisukord
Maitsemeel
Postimees
17.02.2018
Eesti Heli Läätsest. Armastusega Hiinlased ja vietnamlased läksid Tartus uusaasta pärast raksu (3) Mupo võttis kasutusele kehakaamerad (4) Hümniseadus on EKRE kaval miin valitsuses erimeelsuste tekitamiseks (14) Lakkhunt pole rebane Välismaa Eesti on tõusnud eliitürituse silmapaistvaks osalejaks REPORTAAŽ. Leedu võttis aastapäeva tähistamise suurelt ette President Kaljulaid: maailm ei ole läinud rahulikumaks, küll aga on muutunud Eesti positsioon (2) Arvamus EKI keelekool: millal sünnipäev kujundina sobib ja millal mitte? Eva Piirimäe: enesemääramise kimbatus (10) Postimees 1997. aastal: õed Šmigunid said Kanadas kaksikvõidu Nädala nägu: kolm musketäri lunastust otsimas (2) Nädala nägu: puhta sõna vägi Nädala nägu: oligarhide magatajast poliitikute hukutajaks (2) Nädala nägu: kullakillud külalistelt Juhtkiri: Putini jälgedes (26) Kultuur EKI keelekool: millal sünnipäev kujundina sobib ja millal mitte? Vene absurdi veenev realism Maalija jõuline armastus looduse vastu: Johannes Uiga 100 Sport Olümpia pluss ja miinus: medaleid jagub paljudele, kuid mitte Pechsteinile Sundby andis Tammjärvele lisajõudu Siim Kaasik: väärikalt kaotamise oskus Olümpia linnas, mida polnud olemas Staaride eraldamine äratas suursoosiku ellu Mart Soidro: taliolümpiaraamatutest. Teatava nostalgiaga Sahamees Tänaku saatus: esikohalt üheksandaks Nädala nägu: kullakillud külalistelt Kroonimata kuninga viimane olümpialiug? Tormis Laine lubab eestlaste vana harjumuse murda Tallinn Mupo võttis kasutusele kehakaamerad (4) Tarbija Nutikas säästab kena kopiku AK Aeg lendab meie ajus Saatuslik kohtumine jäätiseputka juures Vikerkaar loeb: Mudlumist. Kui niisugusest Kui õnn läks üle õnnetuseks Maalija jõuline armastus looduse vastu: Johannes Uiga 100 Ago Pajur: küünlakuu kaheksa päeva Kaur Maran: kuidas me siia jõudsime? (4) Peeter Langovitsi tagasivaade: Maarjamaa Rist Soome kindralile Eva Piirimäe: enesemääramise kimbatus (10) Autodidakti poolelu SUUR LUGU: Postimees esitleb - kolme teadusharu koostöös sündis uus pilt eestlaste kujunemisest (47) Arter Ilona Leib: kommunikatsioon vedas alt Kes on ladyboy ja miks neid Tais nii palju on? (1) Genka ehk Henry Kõrvits: mida popim oled, seda rohkem on sul vaenlasi! Söö skorpionit ja sularasva koorikuga. Elamused Hiinast. Külm tahab natuke teravat: proovi Hiina kööki Filmiarvustus "Klassikokkutulek 2": kolm meest hauas, seksihulludest naistest rääkimata Valus suusaõppetund eksjalgpallur Raio Piirojale Meelelahutus Koomiks Sudoku

Söö skorpionit ja sularasva koorikuga. Elamused Hiinast.

4 min lugemist
  • Kuidas tunneb pikk blond inimene end elus esimest korda Hiinas?
  • Delikatessid - sularasv koorikuga ja skorpionivarras!
  • Appi, magustoit - see võib osutuda tõeliseks katsumuseks ka maiasmokale!
Tere, skorpion! Kristina vaatas sitikaga pikalt tõtt, kuid suu ei tahtnud siiski tüübi nahkapanekuks avaneda. FOTO: Marko Külaots

Mis juhtub pika blondi inimesega, kes satub elus esimest korda Hiinamaale? Kohalikud piidlevad teda, silmad pulkas, nagu valget kaelkirjakut, ja tahavad koos pilti teha. Mitte seetõttu, et sa oleksid ilus või oma. Ei – sest sa oled veider ja võõras! Ebamugavusest tingitud stressi leevendab kõige paremini toit. Niisiis otsustan end Hiinaga vähemasti sõbraks süüa!

Tellijale Tellijale

Millest alustada, kui tahaks Pekingiga kõhu kaudu käivad soojad suhted sisse seada? Pekingi pardist loomulikult! Maailmakuulus krõbe praad lihtsalt peab oma sünnipaigas maailma parim maitsema. Varasematel reisidel on meile küll ja küll ka vintskeid ketsimaitselisi pardikesi serveeritud. Või siis nahkjaid fitness-parte, kelle raske elu on nad õige sooniliseks muutnud ja viimsegi rasva kontidelt pühkinud. Aitab eksirännakutest! Guanjude Houhai kuulsas pardirestoranis saab kindlasti midagi paremat. Väike kahtlus küll on, kas me hiigellinnas õige koha üles leiame, sest nina kaardis me väga ringi lonkida ei viitsi.

Pelmeenid ja pirukalised on imemaitsvad. See ei loe, et nende sisu on alati üllatus ja vahel jääb see saladuseks ka peale nahkapanekut. FOTO: Marko Külaots

Toidutsirkuse artistid

Soojenduseks teeme põike ühele kuulsatest toidutänavatest Wangfujingis. Hiinlased on leidlikud ja aplad – mille kätte saavad, selle ära fritivad ja nahka panevad. Ole sa rott, tõuk või skorpion, söök on söök. Rahvast on murdu ja palukesi pillutakse jooksu pealt suhu, püstijalu keset siginat-saginat. Olen kohalike osavusest võlutud – žongleerivad kastmete ja minu silmis hiigelsuurte suupistetega nagu nalja! See pole kaugeltki kraam, mida oleks lihtne möödaminnes manustada. Pigem rikkalikud supikausid või kõrged salatikuhilad. Mul oleks nende viisaka sisselaadimisega tegu isegi rahulikult maas istudes ja nuga-kahvlit kasutades. Aga ma pole ka nii käbe nagu hiinlane. Mu kamraad läheb kohe äärmuste peale – vardake skorpione, sabad püsti, jalad all ja silmad peas. Tundub delikatess! «Mm, päris hea – nagu suvaline arusaamatu krõps,» teatab ta reipalt, võdisev sabaots veel huulte vahelt paistmas. Mina vahin putukaga pikalt tõtt ja kuidagi ei avane mu suu teda sööma.

Küll aga maitseme igal moel küpsetatud krevette ja kuulsaid Hiina pelmeene. Mis seal sees, tuleb meile alati üllatusena, sest hieroglüüfe kumbki ei tunne ja kaupmeeste jutust aru ei saa. Küll aga saavad alati asjast aru nemad. Klassikaliselt toimub see umbes nii: küsime maitsmiseks üht munas küpsenud mereelukat, aga saame viis. Tellime ühe dumpling’u, aga saame vaagnakese, millel kuhi peal. Ja nii edasi. No pole hullu, kõik on särisev, ehe ja väga maitsev.

Pardi lõikamine on peen kunst FOTO: Marko Külaots

Sularasv koorikuga

16.02.2018 19.02.2018
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto