Sisukord
Maitsemeel
Postimees
17.03.2018
Eesti Eesti vetes võib lebada Štšuka (7) Hülged peavad pulmi Värsked erakondade reitingud: Valitsuse toetus jätkab madallennul, oravad laineharjal (115) Välismaa Kõigi asjade esimees Xi (1) Putin jätkab heitlust Venemaa eest (6) Arvamus Juhtkiri: ainult lennukipiletist ei piisa (2) Kelli Põlendik: kongist kostab klähvimist Sigade Laht (2) Seda me olime oodanud Avo-Rein Tereping: majandusteaduse reeglid näivad olevat Toompeal tundmatud (46) Punane ehmatus (1) Võimuvaakum kestab veel EKI keelekool: veel hilisantiigis peeti vaikides lugemist suureks imeks Postimees 1998. aastal: vana naine kogus korterisse prügimäe Kultuur Eesti seikleja imeline reis ümber maailma Sport Mart Soidro: lähiaastatel keeratakse kümnevõistluse kõigi aegade edetabel kummuli Cityl Liverpooli vastu kerge eelis, ent statistika räägib teist juttu Pariisis tehakse peagi Eesti ratsutamise ajalugu AK Irene Käosaar: ei ole tagasipöördumine ju vaid lennupileti ostmine! (1) Teretulnud või mitte: Neeme Raud uuris välismaalt naasnud eestlastelt, kuidas kodumaa nad vastu võttis (1) Arheoloogiast, ajalooteadusest ja enntarvellikust esiajakäsitlusest (1) «Müüdimurdja» Kätlin Kõverik: tagasipöördujate pärast lärmavad siiski üksikud - nad on paraku emotsionaalsed ja isekad Öised rännakud, põimununa Vikerkaar loeb. Eristada, kuid sallida (3) Aja auk. Muusikaajakirjanduse surm Trullab aga jälle Eesti seikleja imeline reis ümber maailma Avo-Rein Tereping: majandusteaduse reeglid näivad olevat Toompeal tundmatud (46) Venemaalt pagenud ajakirjanik Karina Orlova: oligarhid ostavad Park Avenuel mitmekümnemiljonilisi kortereid, briti keskklass kannatab (11) Arter Filmiarvustus: «Võidusõitja ja võllaroog» on rohkem võllaroast kui võidusõitjast Kevadine kullapalavik Naine peaministriks? Enneolematu! (4) Neeme Raud: white trash ehk Ameerika valge pööbel (3) Fotolugu: kunagist inimliku jõhkruse pealinna Norilskit täidab nüüd inimlik soojus (2) Arteri suur intervjuu: Rein Kotov: filmioperaator ei taha olla mitte kaamera ees, vaid selle taga (2) Prantsuse köögil on pidu Jüri Kolk: kas sünnipäevapidusid peetakse sünnipäevalaste või külaliste rõõmuks? Toidukoha arvustus: Fiist saab filigraanse fiilingu Galerii: Vaata, need on kõige olulisemad uudismudelid Genfi autonäituselt! VIDEO: Külma veega poole nooremaks? Meelelahutus Koomiks
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Prantsuse köögil on pidu

4 min lugemist
  • Tuhanded restoranid üle maailma pakuvad 21. märtsil prantsuspärast erimenüüd.
Pośeeritud pirnid. FOTO: PantherMedia/Scanpix

Ka Eesti restoraniköögid teevad järgmisel nädalal kummarduse Prantsuse kokakunstile, tähistades 21. märtsil erimenüüdega üleilmset Prantsuse gurmeepäeva «Good France». Nende hulgas on Olustvere teenindus- ja maamajanduskool, mille õpilased valmistavad prantsuspärase õhtusöögi, kust ei puudu part apelsinikastmes ega punaveinis keedetud pirnid.

Tellijale

Maitsemeeli hullutavaid Prantsuse juurtega roogi pakutakse Olustvere mõisas viiekäigulisel õhtusöögil veel. Isuäratusampsuks Burgundia tuuletasku, Lorraine'i pirukas ja kurgi-mündisupp, kõik Kir Crémant' kokteili seltsis.

«Toidusedelis on ka sibulasupp ja kohaknellid valge veini - võikastmega,» nimetab Olustvere teenindus- ja majanduskooli õpetaja Kaiti Pirs. Kõik käigud tulevad kokaõpilaste käe alt, mõistagi on õpetajad abiks ja toeks.

Üldse astub tänavu prantsuspärase erimenüüga üles varasemast rohkem koolirestorane, kokku viis. Peale Olustvere veel Tartu kutsehariduskeskuse õpperestoran Meliss, Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse restoran La Fourmi Jõhvis, Viljandi kutseõppekeskus ja Tallinna teeninduskooli õpperestoran Teko, kes on osalejate hulgas teist aastat.

«See on rekord,» sõnab Claudia Delmas-Scherer, Prantsusmaa suursaadik Eestis. Rekord on ka see, et neljandat aastat peetaval gurmeepeol pakub Eestis mitmekäigulist prantslaslikku lõuna- või õhtusööki juba neliteist söögikohta ja maailma eri nurkades osaleb üritusel üle 3000 restorani. «Võrreldes esimese korraga on see arv kolmekordistunud,» tähendab suursaadik. Seejuures pidid kõik need restoranid ja menüüd varem saama osalemiseks kinnitusloa rahvusvaheliselt peakokkade komiteelt, mida juhib ürituse patroon, nimekas kokk Alain Ducasse.

16.03.2018 19.03.2018
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto