Maailmakuulsa Le Cordon Bleu kokakooli kõnepruuk: «Jah, chef, ei, chef.»

  • Le Cordon Bleu kokakool tõmbab nii algajaid hobikokki, gurmaane kui ka proffe.
Igal kastmekursuslasel on oma pliidinurk. FOTO: Le Cordon Bleu

Veiniajakirjanik ja sommeljee Peep Moorast võttis Pariisis kuulsas Le Cordon Bleu kokakoolis kaks päeva kastme valmistamise tunde ja jagab nüüd muljeid. «Et sünniks hiilgav kaste, peab olema aega ja kannatlikkust,» reedab ta prantsuspärase kastme valmistamise põhitõe.

Tellijale Tellijale

Veini- ja toidukirglik Moorast sai pääsu kahepäevasele kastmete lühikursusele sünnipäevakingiks abikaasalt. Paljud toiduhuvilised, kes Pariisi tulevad, käivad kokakooli peamajas mõnel lühikursusel nagu temagi – mõni on tõsine gurmaan, teine tuleb aega veetma, kolmas on päris algaja ja mõni tahab lihtsalt oma kokkamisoskust parandada. Enamik neist on välismaalased, kohalikke satub kooli harvem. Kursustest lühim – makroonide valmistamine – kestab kõigest kolm tundi. «Pikim lühikursus kestab neli päeva ning keskendub Prantsuse pagarikunstile,» lausub kooli lühikursuste arengu- ja müügijuht Camille Jullien.

Mis lühikursused parasjagu tunniplaanis on, sõltub ka hooajast: et suurt osa maitsetaimi, söödavaid lilli, puu- ja köögivilju kasvatab kool oma katuseaias ise, siis õpetatatakse neid köögis prantsuspäraselt käsitsema just valmimise kõrgajal.

27.04.2018 30.04.2018
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto