Sisukord
Maitsemeel
Postimees
20.04.2019
Eesti Visiidi kajastus: keeruline logistiline operatsioon (20) Kommentaarid presidentide kohtumisele Kliendid: kas Omnivas on kratid, kes pakke söövad? (22) Majandus Nordica lahkuv juht: AirBaltic rebis meist Tallinnas ette (5) Vennad Tõnisted lähevad võitu püüdma Välismaa Vene-ekspert: Venemaa üritab võita lahingut Brüsselis Arvamus Juhtkiri: aeg kuulata iseennast ja üksteist Berit Nuka: Soome sotside viimane võit (6) Bioeetikust ehitajaks Jüri Ratase kannatused (12) Kohtumise insener (9) Pahapoisist taas kaanepoisiks Neuroosiaia kuningas ehk Robert Smith 60 Juurikas. Munapühad ühendavad inimesi (4) Kultuur Nädala plaat. Ristikheina-neopunk Neuroosiaia kuningas ehk Robert Smith 60 Juurikas. Munapühad ühendavad inimesi (4) AK Mart Kivastik: ema keel (1) Keelekool: mõiste mõistmise mõistatus Peeter Langovitsi tagasivaade: kümnes Jazzkaar tõi helisid laiast maailmast Nädala plaat. Ristikheina-neopunk Neuroosiaia kuningas ehk Robert Smith 60 Juurikas. Munapühad ühendavad inimesi (4) Arter Viive Rosenberg: Eesti ei ole praegu see riik, kus läheb korda ühe inimese elutöö (3) K-popi staarid seksiskandaalis Neeme Raud: Ahistaja Anna (17) Reportaaž öisest lennujaamast: kõike näinud turvamees on minetanud solvumisvõime (3) Eestlanna Ameerikas, kes suudab avada tähtsaid uksi (1) Moodne kasemahla tegu: mets täis siniseid voolikuid (5) Filmiarvustus «La Llorona needus»: soov üle õla vaadata on garanteeritud Lihavõttelauale: muna semmib tuunikalaga, kohupiim sefiiriga Jäneste püha: nunnud nudisabad on nõudlikud lemmikud Sõiduproov. Volkswagen T-Cross: veetlev tarbeese Kevad käes, näpud mulda. Vajadusel väikese tehnoabiga Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Lihavõttelauale: muna semmib tuunikalaga, kohupiim sefiiriga

5 min lugemist
Pashat meenutav kohev kohupiimakook. FOTO: Jaan Heinmaa/kohupiim Ja Kodujuust

Nüüd võib jälle kõike võtta – kohupiima, muna, liha. Lihavõttepühade retsepte jagavad muu hulgas kokaraamatute kaantelt tuttavad inimesed: toidublogija Ragne Värk ja hobikokkaja Tiina Lebane. Esimene keskendub kanalihale, teine kohupiimale.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

Tahaks midagi toekamat, aga ka mitte liiga rammusat. Nii kirjeldab oma paastujärgseid pühadeisusid hobikokk ja äsja minisarjas «100 rooga» väga päevakohase kokaraamatu «Kohupiim ja kodujuust» ilmutanud Tiina Lebane. Ehk on see ka üks põhjusi, miks ülestõusmispühade ajal isutab teda kõige rohkem just kala järele, mille juures tuleb alati rammuandjana mängu vahukoor.

Näiteks meeldib talle keeta lihavõttelauale koorest lõhesuppi. Või teha kalapada, kus laseb alustuseks paprikatükkidel ja seentel vahu- või kookoskoores pehmemaks haududa. Siis lisab potti lõhe- ja/või mõne muu kala kuubikud ning poolitatud kirsstomatid, kuumutab veidi, maitsestab värske tüümianiga ja valmis ongi. «Juurde kartulipüree, riis, kinoa – kuidas parasjagu isu on,» lisab ta.

Kindlasti kuulub Tiina Lebase lihavõttemenüüsse mõni kohupiimakook, enamasti ahjus küpsetatud, mitte tarretatud variant. Juuresolev pashamaitseline kohev kohupiimakook, mis sai ka uude raamatusse, on üks neist.

Klassikalise pühademaiuse pasha võib aga igal kevadpühal leida mitu kokaraamatut kirjutanud toidublogija (linnuliha.ee ja kokkama.ee) Ragne Värgi tavapärasest pühapäevast pidulikumalt magusalaualt. «See on iga-aastane traditsioon. Mul on üks hea retsept, mida olen kasutanud juba üle paarikümne aasta, ja pasha õnnestub alati,» räägib naine ja lisab, et see on ka tema blogis kirjas. «Rammus, aga nii maitsev, et aastas korra lihtsalt peab seda endale lubama,» iseloomustab ta rikkalikku kohupiima, vahukoore, või, pähklite, mandlite ja rosinatega lihavõttetoitu.

19.04.2019 22.04.2019
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto