Sisukord
Maitsemeel
Postimees
18.02.2020
Lapsele võib kõige ohtlikum olla kodu (1) Eesti Paarisaja õpetaja keeleoskus alla nõutu Apteegiketid ootavad riigikogu järgmist käiku Saeveskit ähvardab materjalipuudus Majandus Yandex.Taxi tegutseb Eestis seadusvastaselt (4) Alaealine saab poest suitsu ja viina lihtsa vaevaga Välismaa Lätlased kutsuvad tüli tõttu boikoteerima Taani suhkrut ja Lego klotse (2) Torm Dennis uputas Suurbritanniat Turistitõkke püstitamine Rooma sümboli ümber ärritab ajaloolasi Arvamus Juhtkiri: igav ja turvaline Balti riik (1) Aimar Altosaar: hoiame oma au ja väärikust Krista Kodres: humanitaarteadused, kunstid ning teadmistepõhine Eesti Neeme Raud: Trump peab silmas raha ja kasu Sandra Haugas: haridus ja pered ei vaja koolikatseid Meie Eesti Erkki Koort: Kanuti aed ja uusarendus Helina Maasing: kuidas luua linnaplaneerimisega turvatunnet Kultuur Põhjus, miks ameeriklased Trumpi valivad (2) Sport Imelaps Hålandi suur unistus: Dortmundi kaudu Inglismaa meistriks Uus spordiseadus piirab sportlastele suurte stipendiumide maksmist Tervis Eestlane Aasias – kuidas trotsida koroonaviirust? Tartu Trammi Tartusse toomiseks kulub kümme aastat ja 400 miljonit eurot Mait Raava: kliinikum peab valima endale arstist juhi Eili Arula: Eesti Laulu on Tartusse väga vaja Tartumaa Kuldse Tammeoksa kandjate read täienevad Hotellipidajatel tuleb üha enam arvestada lastega peredega BMX-krossis tõid tartlased karikavõistlustelt mitu esikohta Veel neli kuud ning soomeugrilased peavad Eesti Rahva Muuseumis maailmakongressi Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Volbrivorstid. Miks mitte peediga

5 min lugemist
Värskelt Vorstipoe köögist tulnud: chorizo, kadakamarja, ürtide ja peedi toorvorstid. FOTO: Tairo Lutter

Kõik vorstid ei tule sugugi suurest vorstivabrikust, mõned on pärit ka väikestest vorstiköökidest. Ilse Metsamaa pisiäri on just üks neist. Seal lubatakse endale maitselõbu panna lihatoorvorsti sisse peeti, kadakamarju või sidrunit – volbrigrilliks kõlab see igati kohaselt.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

«Igaühest võib saada vorstimeister,» tähendab Ilse Metsamaa oma Saue kodus garaažist sõprade abil spetsiaalselt ümber ehitatud vorstiköögis, mis kannab nime Vorstipood. Ta laob külmkapist kaussi eelmise päeva vorstiteo: kenasti keesse kinnitatud nelja sorti toorvorstid. Seal on pontsakaid chorizo, kadakamarja ja punapeediga toorvorste ning saleda moega ürditoorvorste peterselli ja sidruniga.

Kõiki neid võib ilusa ilmaga – volbriõhtu läheneb! – grillida, koledaga aga ahjus küpsetada või pannil praadida. Need on ehtsas soolatud sea- või lambasooles ja sealihast, mis praegu tuleb Metsamaa vorstikööki Nõo lihatööstusest.

Kõik neis vorstides on päris: ainult kvaliteetne liha, ei mingeid muid lisandusi, nagu tärklised, fosfaadid või sulfaadid. Siis veel kõik muu, mida vorstiretsept parajasti ette näeb. Ürdid, spinat, tomat, suitsupaprika, kadakamari, jõhvikad, ahjuõun, sinep või must ploom... «Vorsti sobib peaaegu kõik. Teeme palju erinevaid toorvorste, katsetame. Meie menüü pole kivisse raiutud,» sõnab Metsamaa. Jah, nitritsoola tuleb toorvorstis imeväheke kasutada, kuid see on toiduohutuse huvides – keegi ei taha ju toidumürgitust saada. Vorstimeister selgitab, et kui näiteks meresool peatab halbade bakterite leviku, siis nitritsool hävitab need.

17.02.2020 18.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto