Sisukord
Maitsemeel
Postimees
18.05.2019
Eesti EKRE troll tõmbas Le Peni lohku (28) Keskerakond saatis järelevalve komisjoni advokaadi (2) Nõiaring: eestlastel oma, venelastel oma Tallinn (29) Eesti narkokurjategija avameelses raamatus: selles äris õnneliku pensionini ei jõua (1) Victor Crone teeb Eesti nimel tormi Majandus Uber on surnud, elagu Bolt? Eesti merepiiri kaitseks napib jõudu (15) Välismaa Ekspert: Trump on tõstnud Hiinaga panused kõrgele Putin lahutab paremradikaale ka järgmises europarlamendis (2) Arvamus Ajakirjandus ja kirjandus. Juhan Peegel 100! Juhtkiri: kaks kõrtsi – kuld ja kard või eripruul Urmas Jaagant: ministrid ilma valitsuseta (36) Postimees 1911. aastal: kirjad Eesti põllumeestele Olev Remsu: tänutunne (1) EKRE troll tõmbas Le Peni lohku (28) Pöidlad pihku (4) Haruldane tervitus muinasajast IT ja grammike kaubandust (3) Laupäevaste ajalehtede tulevik on tume (1) Madis Raukas: innovatsioonimängus on pall ettevõtluse käes (3) Kultuur Aja auk. Päriselt. Juurikas: Eurovisioon pole Normetita enam see (1) Juurikas: viimane veerg Juurikas: korvpall vajab mõistmist Suurte müstik-elektroonikute moskvalannast pärija Kodu Lihtne juhis: kui teada paari tõde, saab terrassi ehitamisega hakkama igaüks AK Ajakirjandus ja kirjandus. Juhan Peegel 100! Olev Remsu: tänutunne (1) EKI keelekool: väärtus­tades põlist (3) Jelena Skulskaja: milleks sõita Dublinist Peterburi? (1) Madis Raukas: innovatsioonimängus on pall ettevõtluse käes (3) Tallinn 800: Täilinn Tallinn Lilian Härm: maalimine paneb unustama valu Arter Ivo Linna: õppige vedelema, see kosutab (12) Eurovisioon 2019: Elina-kloonid, klounid ja kaunismehed Neeme Raud: Evelin forever*! (2) Õbluke naine, kes aitab teid elu rängima mure korral VIDEO: Veinivann ja karjäärisafari ehk pöörased seiklused põhjarannikul Lastega Hispaanias: lastel on uued sõbrad, minul veel mitte Filmiarvustus "Hotell Mumbai": Nutt on meil kõigil üks Tervitusi Tel Avivist: maitse hummust ja falafele Kuidas alustada jooksutreeningutega? Targalt ja tähelepanelikult! Tsikli sõiduproov. Tõmbame sae käima: Husqvarna Svartpilen 701 (1) Superkiired välised kõvakettad.  Kuid palju kiirus maksab? Meelelahutus Koomiks Sudoku

Tervitusi Tel Avivist: maitse hummust ja falafele

6 min lugemist
Hummus on Iisraelis superstaar. FOTO: Meeli Küttim ("Juudi köök")

«Hummus on Iisraelis superstaar,» ütleb kokk Salmen Šois ning ärgitab seda valmistama ka tänaseks Eurovisiooni-õhtuks. Tel Avivist lauluvõistluse otseülekannet vaadates on hea hummusesse krõpse, pitat või falafele kasta ja kujutleda, et peaaegu oledki kohapeal Victor Cronele kaasa elamas.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Ümbruskond lõhnas isuäratavalt, kutsuvalt, veidi idamaiselt, meenutab Salmen Šois esimesi jalutuskäike Tel Avivi kitsastel tänavatel raamatus «Juudi köök». Just sealsetelt tänavatelt ja turgudelt saigi alguse mehe südamesoov kirjut Lähis-Ida ja juudi kööki ise lähemalt tundma õppida ning teistele õpetada.

Kokk ja kokanduskoolitaja kirjeldab, kuidas ta põikas Vahemere kaldale Šlomo Lahati promenaadile kõndides kord kohvikusse, siis jälle uudistas mõnd väikest söögikohta või toiduputkat. Ühes võttis šavarmat ja väikese kõrvitsa suurustest granaatõuntest värskelt pressitud mahla, teises tellis salatikuhilaga falafele. Põhiliselt need kolm annavadki Tel Avivi tänavatoidule näo ja maitse – mahlapresside kolksatused saadavad teid igal sammul ja peale granaatõunamahla, heebrea keeles mits rimonim'i võib proovida magusatest Jaffa apelsinidest mahla. Šavarma on kuulus Lähis-Ida toit, mis meenutab burgerit, ainult et kotletti asendavad küpsetatud kana-, kalkuni- või lambaliharibad ja kuklipoolikute asemel on pita. Lihakõrvaseks kuhjatakse pita vahele terve maitsete pillerkaar: granaatõunaseemnete ja avokaadoga Iisraeli salatit, tahiinikastet, kanget žugi. See rohelisest tšillist, küüslaugust, vürtsköömnetest, koriandrist ja sidrunimahlast kaste on kohustuslik igas falafeliputkas, samuti pruugitakse žugi polentapallide ja hulga teiste roogade kõrvale maitset lisama. Ürdised ja vürtsikad kikerhernepallid falafelid on Tel Avivis samuti säravad tähed ja täiesti korraliku eine eest. Enamasti süüakse neid pitaga, kuid falafele sobib kasta ka kikerhernestest dipikastmesse hummusesse, mis on Eestiski päris populaarne. «Mõlemad on maitsvad, lihtsad, pealegi odavad,» kiidab Šois ja julgustab eriti viimast kodus ise valmistama.

17.05.2019 20.05.2019
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto