Sisukord
Maa Elu
Postimees
10.10.2019
Eesti Kingo: kojukande hinnatõusu on põhjustanud ka väljaanded ise (6) Jaan Toots kangutab Tartus abilinnapäid (3) Vanglabändi liikmed: me oleme diibi vaibi​ peal Majandus Brexit võib minna ettevõtjale kalliks maksma Soomlased tulevad taas Välismaa Keemia nobelistid tegid võimalikuks juhtmevaba elu Türgi rünnak tabas tsiviilisikuid (1) Ratas nägi uuenevat Afganistani ja kuulis Panjshayri Lõvist (3) Arvamus Juhtkiri: maainimesed – kaotajad (3) Berit Nuka: kurdidel pole muid sõpru peale mägede (3) Alo Savi: maailmalõpupaanika eksamite pärast (7) Rando Maisvee: kas ministrit võib kutsuda idioodiks? (6) Hans Väre: maal elamine on endiselt karistatav (13) Meie Eesti Maarika Kurrikoff: tervishoid ja hoolekanne peavad jõud ühendama Gerli Aavik: puutekoht arstikabineti ja koduhoolduse vahel Kultuur Näitus, mis muudab kõike ja kõiki Lõplik jõudmine lõputusse juulisse (1) Sport PM Minskis. Nullipoistel on palju võita, aga ka kaotada Reis Kaalusekeldused mägiriigis: kas eksib vedrukaal või digikaal? Maa Elu Nädala mõte: teistel paistab alati parem Meepäevade hitt-toode on kanarbikumesi Kuhu kaob põllumeeste sinine kütus? (2) Kevadkülmad jätsid õunaaastale oma märgi Kehtnas näidati künnikunsti Hollandi põllumees uuendusi eriti ei armasta Astelpajukasvatajad on sunnitud saagilanguse tõttu pingutama Turismitalu pimemajja minnakse end välja magama Uus rekord: sügise varajasim esimene lumi Rohelised tomatid sobivad hapendamiseks Läänemaa viljapuuaias kasvab peaaegu tuhat viljapuud Meelelahutus Koomiks Sudoku

Rohelised tomatid sobivad hapendamiseks

2 min lugemist
Roheliseks jäänud tomatid sobivad hästi hapendamiseks. FOTO: Shutterstock

Tänavune pikk ja soe suvi õnnistas rikkaliku tomatisaagiga. Peagi saabuvad tõsisemad öökülmad ja katmikala ootab suurpuhastus. Osa tomateid on veel rohelised või õrnalt värvunud. Minule näiteks maitsevad korralikult hapendatud tomatid rohkem kui hapukurk. Ka leidub veel piisavalt leherohelist, mida hapendatavatele tomatitele juurde lisada.

Kolmeliitrise purgi põhja asetada kiht purustatud maitsetaimi, näiteks jämedalt lõigutud tilli ja mädarõigast; mustasõstra-, sidrunväändiku-, metsvaarika-, vürts- või aniisbasiiliku-, melissi- ja koriandrilehti; terveid tilli-, sinepi-, koriandri- ja mungalilleseemneid.

Seejärel laduda purki puhastatud ja pestud rohelised tomatid ning peale asetada teine kiht maitsetaimi. Soovitatav on tomatite vahele panna värvilised maguspipraribad ja peotäis kergelt kupatatud (omas mahlas) kukeseeni. Peale valada jahutatud külm 5–7% soolvesi ja sulgeda purgid ajutiste plastkaantega. Jätta üheks ööpäevaks toasooja. Järgmisel päeval viia purgid paariks nädalaks jahedasse hoiuruumi. Nüüd lisada vajaduse korral värsket soolvett ja sulgeda purgid õhukindlalt.

Võib ka teha nii, et valite välja keskmised ühesuurused rohelised tomatid ja teete terava noaga õisikupoolsest otsast igasse seemnekambrisse sisselõike, millesse torkate puhastatud küüslauguküüne. Ettevalmistatud tomatid laduda 3liitrisesse purki, lisada ½ tl paprikapulbrit, lõikuda kihtide vahele maguspipraribasid ja tilliseemneid ning valada peale 5% soolalahus.

Kilekottidesse hapendamine

Suuremate koguste ja roheliste tomatite korral võib toimida nii nagu kurke kilekottides hapendades. Võtta 1,8 kg nõrgalt värvunud ja juba roosakaid tomateid, 20 g tilliürti, 5 g peenteks ribadeks lõigutud mädarõikalehti, 10 g mustasõstralehti.

Toodud retsepti ja koguse järgi võiks tomateid hapendada 2liitristesse kilekottidesse. Tomatite vahele puistata tilliürti, mädarõikalehti ja mustasõstralehti. Kotid täita kahe kolmandiku ulatuses, nii et pärast soolvee pealevalamist saaks kotisuu kummiga kinni tõmmata, et tekkivad gaasid välja pääseksid.

Peale valada 7% soolalahus ja jälgida, et õhutühja ruumi jääks võimalikult vähe. Kotid võib omakorda asetada madalamasse laiemasse puukasti üksteise kõrvale nagu leivapätsid. Seejärel viia jahedasse hoiuruumi. 20–25 päeva pärast on tomatid hapnenud. Nüüd oleks hea kummiga suletud kotisuud kummi eemaldamata samast kohast tugevama niidiga üle siduda.

Omas mahlas hapendamine

Valida ühesuurused rohelised või veidi värvunud tomatid ja pesta. Purgi või hapnemisnõu põhja laduda paar kihti mustasõstralehti ja nendele kiht tomateid, tomatitele riputada veidi kaneeliga segatud peent lauasoola, tomatikihile laotada kiht mustasõstralehti.

Kui on laotud kolm kihti tomateid, valada peale kooritud punastest tomatitest valmistatud jahtunud püree (seemned võib ka välja kurnata). Kõige peale laduda kahe-kolmekordne mustasõstralehtedest kiht.

10 kg roheliste tomatite hapendamiseks (viis kolmeliitrist purki) omas mahlas kulub 11 kg punaseid tomateid, 360 g keedusoola ja 20 g kaneeli. Soola ja kaneeli ülejääk puistata viimasele kihile. Nõu hoida paar päeva toasoojas ja viia siis lõplikuks hapnemiseks kuuks jahedasse ruumi. Kui soovite hoidist säilitada kauem, pastöriseerige see ja sulgege õhukindlalt.

RETSEPTID

Hapendatud tomatid gruusiapäraselt

10 kg rohelisi tomateid, 1–1,5 kg sellerilehti, 0,5–1 kg küünteks lahutatud küüslauku, 50–100 g värsket peeneks lõigutud vürtspaprikat, 50–100 g petersellilehti, 5–6 loorberilehte

Tomatid pesta ja teha neisse poolt vilja läbiv pikilõige. Iga tomatikihi vahele laduda maitseroheline ja üks loorberileht.

Hapendatud tomatid bulgaariapäraselt

4 kg rohelisi tomateid, 3,5 kg maguspipart, 2 kg porgandeid, 2 kg väiksemaid pehmemaid kapsapäid, 2 kg väiksemaid kurke,

Väiksemad rohelised tomatid pesta ja teha neisse kahvliga mõned torked, porgandid puhastada ja lõigata laiadeks laastudeks, kapsapead puhastada välimistest lehtedest ja lõigata 4–8 osaks. Kurgid pesta ja panna 12 tunniks külma vette, maguspiprad puhastada seemnetest ja lõigata laiadeks ribadeks. Ettevalmistatud aedvili laduda tihedalt hapendusnõusse, valada peale 6% soolalahus ja panna vajutise alla. Esimesed 2–3 päeva lasta segul toasoojas käärida, seejärel viia 20 päevaks jahedasse ruumi järelkäärimisele.

Seotud lood
09.10.2019 11.10.2019
EELMINE
JÄRGMINE
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto