Sisukord
Arter
Postimees
02.11.2019
Eesti Ministrikandidaat Kaimar Karu: reisimisega probleemi pole (31) Puudega inimeste ühing: advokaadibürood usutakse, inimest mitte (2) Majandus Investor Mari pelgab pensioni (2) KOMMENTAAR: Pensionireformi võitjad ja kaotajad (8) Välismaa Postimees Londoni meeleavaldusel: «Mida me tahame? Brexitit! Millal me seda tahame? Kohe!» (1) Guajaana narkomuuladel pole midagi kaotada Arvamus Juhtkiri: lõtke pingutavad juristid Maailma parimad tohivad valida Kui teed, siis tunnista (24) Reetmist ei saa andestada (19) Neljajalgne rahvuskangelane Sport Miller-Uibo: higi ja pisarad käivad 400 meetriga kaasas Gunnar Männiku kolumn: kas Eesti spordimeditsiin on kreenis? Hamiltoni meistritiitlit saab nurjata vaid tohutu ebaõnn Hyundai taktikaline vangerdus: miks Breen, mitte Mikkelsen? Noorem põlvkond vanemale veel vastu ei saanud Kliima REPORTAAŽ: Protestijad ja tegutsejad – koolinoored tajuvad kliimavastutust teravalt (2) Merendus Saaremaal vette lastud patrullkaater asub tööle Vahemerel AK „Disco Elysiumi“ peakunstnik: 21. sajandit defineerib kommunism (5) Ülikoolis eri värvi sokkidega Tallinn 800: keskaegse muusika tummad tunnistajad maapõuest EKI keelekool: tehke üks teene! (6) Miks Londonis ja Tallinnas ei peaks lillepeenar olema ühesugune? Veri, okse ja s... ehk mägikaru metsik päevik (1) Aja auk. Mees kuldajast Nädala plaat. Unustage polkamasinad ja tangoturgutajad ehk Akordioni rehabiliteerimine Mesikäpp. Soroslased ja uus maailmakord Mesikäpa loomamood Neeme Raua intervjuu Vene sotsioloog Deniss Volkoviga: „Krimmi-efekt“ on Venemaa poliitikas nüüdseks täielikult kadunud Arter Lihavastased on asunud pealetungile. Põhjendamatule pealetungile (44) Palun päris toitu! (1) «Seisad seltskonna ees põhimõtteliselt alasti: palun, selline olen mina!» Kas uus masu on ukse ees? (24) Näitus Suurgildi hoones: armastuskirjad Georg Otsale Toit värvub mustaks. Tallinnas tuleb musta toidu festival Hispaanias pullimune jahtimas Sõiduproov. Kolm kogenud autosportlast proovivad hübriid-, sport- ja elektriautot (1) Eesti arvuti 60 (1) Pöörane pesumood: BDSM, metsikud naised ja 88 eri suuruses rinnahoidjad Meelelahutus Koomiks Sudoku

Palun päris toitu!

3 min lugemist
Neeme Raud    FOTO: Erik Tikan

«Ja millist proteiini te soovite?» küsis ettekandja sel nädalal New Yorgis ühes Manhattani restoranis, kus õhtustasin.

«Proteiini, siis – valku?» küsisin vastu.

«No kas kana, kala, liha? Proteiini!» vastas ta üsna nipsakalt, ilmselt aimates, et ma ei ole kohalik ega tea seetõttu, et nüüd ei ole enam kombeks rääkida lihtsalt tavapärastest toiduainetest nende õigete nimedega (kana, kala, liha jne), vaid kasutada samasugust peent terminoloogiat nagu toitumisnõustajad.

New York, see paljude maailma trendide sünnipaik, kus kõik esmalt läbi katsetatakse, enne kui muu ilm selle üle võtab, on niisiis visanud õhku jälle uue toidutrendi, mõtlesin.

Kui umbes aastakümne eest hakati lõunaks krabama massiliselt «proteiinibatoone» (päris sööki asendavat n-ö kosmonauditoitu, kus kõik vitamiinid ja muu vajalik sees ja millel näiteks šokolaadimaitse), et saada kiires igapäevaelus jooksu pealt energiat ja valku, siis nüüd on seesama terminoloogia jõudnud ka restoranidesse, päris toitude nimesid asendama.

Päev hiljem lõunatasin ühes Tai restoranis ja sealsest menüüst jäi silma pikk rodu veganitele mõeldud suupärast: kalkunimaitseline tofu, taimne kitseliha, öko-kana-imitatsioon.

Need road pole küll enam uudsed, aga kui loen pakkumisi stiilis «lihamaitseline taimne burger», siis mõtlen, et miks need inimesed, kes on otsustanud liha mitte süüa, tellivad ikkagi toidu, mis on lihamaitseline. Miks nad ei võiks siis leppidagi sellega, et on taimne või on burger? Milleks see sõnademäng? Või on igas veganis (sest vegan olla on ju nii trendikas!) ikkagi peidus väike karnivoor?

Minul igatahes tekkis nii selles imitatsioonide kui ka varasemas proteiinirestoranis hulk küsimusi. Miks me ometi kaugeneme pidevalt päris, tegelikust toidust? Miks ei võiks restorani tulles tellidagi konkreetse prae, millel on konkreetne nimi, mis vastabki sellele, mis taldrikul on? Ja miks peame sageli kuulma, kuidas kelnerid vuristavad meile ette pikki sõnademänge sellest, mis kõik taldrikule kokku on pandud. Ka Eestisse on see minu arvates restoranide lastehaigus jõudnud. Küllap olete isegi kuulnud, kuidas teile pakutakse (see on nüüd küll minu fantaasia): Võrumaa ökotalu suvikõrvitsa naeratust Karksi kurgipürees Narva nõgese nutuga Emajõe-äärsest emamesilasest väljapressitud meeudus… Neid toidutiraade kuulates tekib tihti tunne, et lõpuks, kui tellima asun, pole enam meeleski, mida siis täpselt serveeritakse.

Saan aru, et toiduvalmistamine ongi kunst ja kokad soovivad meile oma teoseid pakkuda. Aga ikkagi meenutab see toidumuinasjutt, mida mulle restoranides püütakse üha sagedamini vesta, eputamist ning on hakanud tüütama.

Mina kui tarbija vaimustun nüüd hoopis sellest, kui mõni restoranipidaja või kokk suudab olla «vanamoodne» ja lihtsalt-lühidalt öelda, mida pakub. Mitte proteiini ega meeudu, vaid nagu mulle hiljuti Milanos öeldi: «Palun, meie parim praad on täna diafragmatükk!» Selge. Ma ei olnud kunagi diafragmat maitsnud, aga kuna restoranipidaja kinnitas, et see kõhumuskel on väga mahlakas ja taine, tellisin ja jäin rahule. Ja restoranist lahkudes teadsin, et olen söönud diafragmat kartulite ja salatiga, punkt. Mitte looma kõhuõõne proteiini Milano sudus, Dolomiitide trühvlipurus, Como järve veepiiskadega…

Saite ilmselt aru.

Käisin hiljuti tuttavaga ühes Tallinna pool-peen-hipsterlikus söögikohas ja nägin, kuidas ta muutus üha pahuramaks, kui noor ettekandja vaat et kogu Eesti looduse talle taldrikule lubas panna.

«Palun lihtsalt süüa!» ütles ta lõpuks, oma otsekohesusega teenindajat lausa üllatades.

«Oh, aga meil siin on ikka gurmee,» vastas näitsik.

Mina olen nüüd igatahes selgelt just nende parteis, kes lähevad restorani esmalt ikka selleks, et süüa, hästi süüa. Päris toite, päris nimedega.

Või nagu ütles kunagi mu tuttav itaalia ajakirjanik mind Roomas kostitades: meie köögi võlu ongi lihtsus ja värskus, peenutsegu teised, meid see ei köida.

Seotud lood
01.11.2019 04.11.2019
EELMINE
JÄRGMINE
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto