Sisukord
Arter
Postimees
09.11.2019
Eesti Maaeluminister on viinud valitsuse kriisi lävele (45) Arumäe: ma ei avalda, mis nõu Järvikule andsin (5) Karastunud advokaat libises konflikti (1) Majandus Lahkumislaines on haavatavaimad LHV ja Swedbanki teise samba fondid Välismaa NATO ajusurma kuulutanud Macronile reageeriti teravalt KOHALIK VAADE. Läti keskpankuri näitemäng suure publiku ees Postimees Berliinis: müüri langemise aastapäev möödub mõtlikult «Zelenskõi käes on küll võim, aga mitte raha!» (5) Arvamus Juhtkiri: diletantide poolaasta (13) Patrik Hytönen: kliimamuutustega võitlemisest hakkab saama uus klassivõitlus (4) Asi on muus (11) Pariisi pommimees (3) Ajastu parim vormelisõitja Doktor Mölderi raviplaan Kultuur Tiina Lokk: ahistamislood meenutavad stalinismiaega – üks süüdistus ja oled riigivaenlane Sport Kas ja millal läheb Sivertssoni pill ükskord häälde? Taavi Libe kolumn. Rohkem Ott Tänakut Eesti uudisvoogu! Siim Liiviku uus elu: kodu Soomes, töö Austrias, süda Eestis Merendus Lõbusõitjad eelistavad paati ostmise asemel rentida AK EKI keelekool: ei saa ja ei tohi Tallinn 800: pealinna karvaste ja sõralised harvad jäljed Lauri Vahtre: piirid ja vabadus (33) Paul Graham: idufirma = kasv (1) Vikerkaar loeb. Selle sajandi suurim Eesti romaan (2) Lenin kui Solženitsõni autoportree (1) Inimelu äng teatrilaval (1) Aja auk. Süntesaatorid, Miami ja kokaiinist rand (1) Nädala plaat. Mustvalgete meeste jalge ees vedeleb erootika igal sammul Mesikäpp: pühendatud spordile ja teadusele Mesikäpa teadusveerud Arter Tiina Lokk: ahistamislood meenutavad stalinismiaega – üks süüdistus ja oled riigivaenlane Rängast õnnetusest sai elu väärtuslikem õppetund (2) Kummalisem kui Tallinna Lollideküla Mereristsed – kannatused ja lõbu üheskoos (1) PÖFFi pärlid sel sügisel Parim noorkokk Noel Moglia: või annab toidule väga hea maitse Ümberasujatest jäid maha klaverid ja kulduurid Klassiku sõiduproov: Maserati Ghibli (1997). Pärdiku järglane Hea heli igasse tuppa lihtsate vahenditega Kuidas räsitud sõjaväetelkidest midagi ilusat sünnib Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Parim noorkokk Noel Moglia: või annab toidule väga hea maitse

6 min lugemist
Aasta noorkokk Noel Moglia Tallinna Teeninduskooli õppeköögis. Spagetid Bologna kastmega on üks roogi, mida tema peres ühiskokkamistel tehakse. FOTO: Sander Ilvest

Täidetud kapsapadja ja mägihõrnasega end äsja tänavuseks aasta noorkokaks võistelnud Noel Moglia armastab üle kõige lihtsat kodutoitu, olgu need Eesti vanaema ahjukartulid ja hakklihakaste või Itaalia vanaema kastani-Nutella.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

«Tõenäoliselt teeme koos isaga midagi süüa,» arutleb homsele isadepäevale mõeldes Noel Moglia (17), kes võitis äsjasel Tallinna toidumessil peakokkade ühenduse korraldatud noorkokkade võistlusel esikoha ja keda maiasmokad mäletavad telesaate «Eesti parim pagar» tänavusest finaalist.

See toit ei pruugi olla midagi erilist ega ka söömaaeg kuigivõrd pidulik. Pigem tehakse mõnd pastarooga, nagu Mogliate itaalia-eesti segaperes ühiskokkamistel tihti tavaks. Näiteks spagette Bologna kastmega, pakub Noorkokk 2019 tiitliga pärjatud Noel. «See on lihtne, kodune, mõnus. Just selliseid toite itaallased armastavad,» tähendab Eesti ja Itaalia köögiga kodus üles kasvanud Tallinna teeninduskooli kokaõpilane.

Mingit kindlat rituaali peres isadepäeva puhuks tegelikult pole. Võib-olla minnakse ka välja sööma või võetakse muud põnevat ette. Koosolemine, eriti veel söögilaua ääres, on itaallastele loomupärane, veres. Ka argipäeviti, kui Mogliad kogunevad just õhtusöögilauda päevasündmusi arutama. «Võtame oma perele aega. Kokkame koos, ei tegele kooli ega tööga,» räägib Noel.

Kuigi pidusöökide menüü kipub neil olema pigem itaaliapärane, siis iga päev ei piirduta sugugi ainult Itaalia või Eesti toitudega: «Meie menüüs on ka palju muu Euroopa ja Aasia maitseid. Oleme multikultuursed, katsetame, hittidele pidama ei jää.» Siiski, aastalõpupühade lähenedes ilmub nende kodus alati lauale isa kodukandist pärit bagna càuda. See on õlist, küüslaugust ja soolatud anšoovisest kaste, mida keedetakse nii kaua, kuni tekib emulsioonjas mass ja kala on peaaegu et sulanud. Siis pannakse kaste teeküünlaga soojendatavas anumas laua keskele mulksuma ning kastetakse sellesse köögivilja- ja lihatükikesi kogu pika õhtu.

08.11.2019 11.11.2019
EELMINE
JÄRGMINE
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto