Sisukord
Arter
Postimees
30.11.2019
Eesti Muuseumilaeva hulljulge kapten Peaprokuröri kandidaat «süvariiki» lõhkuma ei asu (23) Ratas ei ole Lemettilt täpsustusi küsinud (25) Jaaganti poliitikaradar. Rahakülv (3) Kui raske on mõista udmurdi keeles Andrus Kivirähki? Majandus Investor Mari armus Neinar Seli sõnadesse Välismaa Ohutaset langetanud London elas üle rünnaku Donald Trump üllatas Afganistanis teenivaid Ühendriikide sõdureid Itaalias vahistati Miss Hitler POLAARNE SIIDITEE. Saamid kardavad Arktika arendusest traditsioonilise eluviisi hukku (1) Arvamus Juhtkiri: Vivat academia! (4) Muuseumilaeva hulljulge kapten Von der Leyeni võitlus algab Riigi vihatuim ametnik (31) Äpardunud stahhaanovlased Ilona Leib: Vale kordamine ei muuda seda tõeks (7) Kultuur Muuseumilaeva hulljulge kapten Ehitamata ülikool Aja auk. „Metal Box“ 40 Üksik G-noot. Sellele järgneb sekund vaikust Nädala plaat. Inimkatsed tempereeritud isepõlemismootoriga Sport Uus suusatalv algas eestlaste aadrilaskmisega Rallifänni kolumn: Ogier, järgmise aasta meister? (2) Kahurimeestel kuul jalas. Kes välja aitaks? Kliima Uppuva Veneetsia teadlastel on vaidlemisest kõrini - kliima muutub ja me peame reageerima (10) Merendus Uus projekt «Kopter» lubab rohkem lendavat kiirabi Tallinn Muuseumilaeva hulljulge kapten AK Rahvusülikool 100 ⟩ Toomas Asser: rahvusülikool on midagi enamat kui ainult rahvusteadused (1) Olev Remsu: targalt, vaeselt ja lõbusalt läbi sajandite. Hommage alma mater’ile (2) Ehitamata ülikool Tallinn 800: ajakapsel merepõhjast kõneleb muinas-Eesti kosmopoliitlusest EKI keelekool: vaade maailmale läbi arvuti­ekraani Joosep Värk: rahvas tahab keskmist sõrme (20) Hiinast, Eestist ja eestlastest Hiinas Aja auk. „Metal Box“ 40 Üksik G-noot. Sellele järgneb sekund vaikust Nädala plaat. Inimkatsed tempereeritud isepõlemismootoriga Arter Kyllike Sillaste-Elling: riigikaitse ei ole mingil juhul vaid meeste asi (4) Ameeriklane omadega soos, vaatab metsa poole (1) Ilona Leib: Vale kordamine ei muuda seda tõeks (7) Hiina salaühingu võitluskunst, mis annab vastupandamatu jõu (9) Elu raskeim küsimus: mida me kahetseme, kui lõpp on silme ees? (11) PÖFF: suurejooneline finaal. Ära maga maga viimast võimalust! Advendiaeg nõuab pidulikku rooga: kuidas teha piparkoogi-parti? Kord toob lõuendi ette raba, kord vana tööstushoone Autoseiklus värvikas Kanadas. 660 km Volkswagen California seltsis Mehed läksid naiste riidekapi kallale Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Advendiaeg nõuab pidulikku rooga: kuidas teha piparkoogi-parti? 

5 min lugemist
Glögised pardikoivad pastinaagi ja hapukapsasalatiga. FOTO: Konstantin Sednev

Kui advendiaeg käes, on paslik hakata kööki tasahilju jõulusemaid vürtse ja aroome tooma. «Ka pardirooga võib vabalt glögis küpsetada,» soovitab Tallinna toidumessil end aasta kokaks ning parimaks kalafileerijaks võistelnud Cätlyn Priks, kelle igapäevatöö kulgeb Eesti maitsetele pühendunud restoranis Juur.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

Nelk, apelsinikoor ja klassikalise puljongi asemel kaneeline-mustasõstrane glögi, nimetab Juure kokk Cätlyn Priks mõned komponendid, millega ta pardikoibadele kolmetunnisel küpsemisel talvisema ja jõulusema maitserüü annab. Ülejäänu, mis ta küpsetamisleeme sisse paneb, kõlab juba tuttavlikumalt: sibul, punavein, külmutatud kirsid, tüümian, loorber, piprad. Muidugi leidub ka retsepte, kus talvisemat sädet lisatakse näiteks jõhvikate või piparkoogimaitseainega, lisab ta.

Miks pühadeootuses just parti proovida? «Pardikoibadega on keeruline alt minna. Eriti, kui need küpsevad ahjuvormis vedelikuga kaetult. Ja kuumust ei lasta liiga kõrgele tõusta,» põhjendab toidumessil Eesti Peakokkade Ühenduse korraldatud Aasta koka võistluse võitnud Priks. Pealegi on part ka meil talvel üldse ja pühadetoiduna üha rohkem laual, olles sealihale ja verivorstidele hea vaheldus.

Lisanditeks soovitab ta pardi kõrvale klassikat: ahjupastinaaki ja/või pastinaagipüreed ja hapukapsasalatit, millele juuresolevas retseptis annab erilise maitsenoodi marineeritud sibul. Samuti sobivad tema sõnul pardiliha kaaslaseks hästi ahjupeet või peedikreem, pohla- või kirsimoos.

29.11.2019 02.12.2019
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto