Sisukord
Maa Elu
Postimees
05.12.2019
Eesti Peaminister jättis ametnikud rünnaku alla (49) Aeg 43 kohtunikule: süvenege, ärge olge emotsionaalsed! (8) Majandus Estanci juht: kui vanad juhid ise ei lähe, siis kirstu või pensionile ikka (19) Välismaa Saksamaa palus lahkuda kahel Vene diplomaadil Kimi ratsaretkes nähakse vastanduva poliitika kuulutust Hiina lubab Ameerika Ühendriike uiguurieelnõu eest karistada (2) ÜRO: iga 45. maailma elanik vajab humanitaarabi (2) Postimees Londonis ⟩ Korras kaitsekulud tõid NATO idatiiva liidritele tasuta lõuna Trumpiga (11) Kohalik vaade: pilootide sõbrasuhted relvaärikaga raputavad Horvaatia armeed Arvamus Juhtkiri: maskid on langenud (42) Herman Kelomees: NATO kõrvale pole ELi sõjaväge vaja (9) Marek Sammul, Jaanus Villiko, Mai-Liis Palginõmm: kolledž Narvale ja Eestile Kirke Kangro: kinnisvara areng, kunsti häving? (2) Lugeja kiri: millest ma apteegireformi puhul aru ei saa (2) Vabadussõda 100: lahingusse lähevad diplomaadid (1) Meie Eesti Digikratt – tõlk arsti ja patsiendi vahel Kadri Tammepuu: kasulikud äpid seisavad riiulis Kultuur Mida soovib Olari Elts ERSOs muuta? Lauri Lagle lavastuse mitu probleemi Sport Aasta treeneriks pürib ka kolm juhendajate paari Kristin Kuubal sulgpallis olümpiakoht peaaegu käes Reis Suure punase saare Madagaskari ühelt rannikult teisele Maa Elu Soe varasügis pakkus mesinikele üle pikkade aastate lehemett Sealiha usku eestlased on hakanud üha enam veiseliha sööma Nädala mõte: tule maale elama, võid võita 500 eurot! Salvest on valmis mahetooraine saamiseks põllumehi toetama Põllumees meeleavaldusest: meelsuse näitamiseks on vaja traktoritega välja minna Hobusekasvatajate selts seljatas riigikohtus PRIA (2) Taimedest saab maitsva jõuluprae või kosutava tee Ilmajutt: lumehämmeldus Loorberit saab edukalt toas kasvatada (1) Kliendid on keset metsi asuva loomakliiniku üles leidnud Tartu Tabivere kauaoodatud koolimaja nurgakivisse läksid ka laste soovid KIRI: täiesti tavaline lugu (2) Urmas Klaas: Tartu uus eelarve on hariduseusku Tartu firmast sai Google’i partner Hirmul lapsed kutsuvad politseid koju appi Enam kui pooltes üürikorterites pole neljajalgsed oodatud Rahvusülikool sai tuule tiibadesse välisõppejõudude toel Meelelahutus Koomiks Sudoku

Taimedest saab maitsva jõuluprae või kosutava tee

3 min lugemist
Kuuseokastest tehtud jook kaunistab lauda. FOTO: Katrin Luke

Jõuluaeg läheneb ja ikka on mure, mida jõululauale ja kingikotti panna. Kui olete olnud tubli korilane, saate kasutada taimi toitude maitsestamiseks, jookideks ja jõulukinkide meisterdamiseks. Veel praegugi võib loodusest kuuseokkaid, kadakavõrseid jm korjata. Sedasi hoiate kokku raha, närve ja aega.

Klassikalist ahjupraadi saab maitsestada kuuseokaste, pune, pihlakamarjade, kadakamarjadega. Ise olen jahvatanud kuivatatud kuuseokkad, pihlakamarjad ja pune kannmikseris jahuks, seganud soolaga pooleks (100 ml soola, 100 ml taimejahu) ja ongi maitsesool valmis. Oleme aiakülastajatele metsamaitselise soolaga ahjuliha pakkunud juba aastaid ja kõigile on meeldinud.

Vanades kuuseokastes on palju eeterlikku õli ja need on tugevama maitsega kui noored võrsed. Tänapäeval on moodi läinud siirupite keetmine kuuseokastest ja -võrsetest, ka neid saab prae maitsestamiseks tarvitada. Ise eelistan küll kuivatatud taimi, sest need annavad rohkem maitset. Veel sobivad liha maitsestamiseks kadakamarjad ja isegi kadakavõrsed, neid võib ka toorelt paja sisse lisada. Eriti head on kadakamarjad lambaprae ja küülikulihaga. Kuivatatud kadakamarjad tuleb samuti peeneks jahvatada ja soolaga segada, 1 osa kadakamarju ja 1 osa soola. Liha võib maitsestada ka iisopiga, aed-liivatee ja salveiga.

Sügavkülmast jõululauale

Aed-liivatee sobib ahjulihale koos õuna- vm hapu mahlaga, salvei rasvasele lihale, iisop ulukilihale, aga ka pajaroogadesse, milles on ube. Lambapraele lisatakse Inglismaal ja veel mõnes riigis piparmünti, miks mitte proovida. Kel kuivatatud pihlakamarju, võib neid koos taimedega kasutada, pihlakamari annab mõrkjashapukat maitset ja parandab seedimist. Kui olete pihlakamarjad moosiks või siirupiks keetnud, siis lisage seda.

Okaspuude okastest jm osadest (kuuseokkad, männikäbid, kadakad jne) tehtud siirupeid, mida ise teete või ostate, võib kasutada külmade ja kuumade lihalõikude serveerimisel.

Okaspuusiirupit tuleks keeta madalal temperatuuril, et eeterlikud õlid ei lenduks. Ise olen hautanud kadakamarju või kuuseokkaid 8–11 tundi 90 kraadi juures. Siis kurnan ja keedan suhkruga siirupiks. Nii saab tugeva värvi ja maitsega siirupi.

Toredad lisandid jõululauale on igasugused moosid, siirupid, ürdivõid ja pestod – kõik, mida sügavkülma olete varunud, saab nüüd kasutada.

Kel tavalise äädikaga tehtud kõrvitsasalatist villand, võib kõrvitsaid teha moosiks, koos ebaküdoonia-, apelsini- või sidrunimahlaga. Tavalise verivorsti ja prae kõrvale serveeritava salati sisse võib lisada äädika asemel ebaküdoo­niamahla, pohli või jõhvikamarju, saab ilusa ja värvilise salati.

Saia- ja keeksitainasse passivad päevalille, saialille, kibuvitsa ja maapirni õite keelõied.

Magustoidulauale võib teha roosisuhkrut. Kuivatatud kibuvitsa- või roosiõied peenestage köögikombainis (mitte päris jahuks), lisage 1–2 mahuosa suhkrut. Roosisuhkur sobib magustoitude, tortide kaunistuseks, saiataina maitsestamiseks, kuumadesse jookidesse. On ka ilus kingitus. Hoida tuleks valguse ja niiskuse eest kaitstuna.

Omavalmistatud kingid

Joogilauale võib valmistada kuuseokkajoogi: korjake kuuselt oksatippe, lõigake 5 cm tükkideks, pange kannmikserisse, lisage soovi korral ingveri- ja ebaküdooniatükke, valage veega üle ja vuristage, kuni vesi värvub roheliseks. Kui kannmikserit pole, saab kasutada ka saumikserit ja kõrget purunematut kannu. Siis kurnake, lisage vett, soovi korral ebaküdooniasiirupit või suhkrut ja jooge kohe.

Kuumaks joogiks valmistage jõulutee. Selleks sobivad kuivatatud taimed, marjad, õunad ja vürtsid.

Münt, pune, meliss, basiilik, neile lisage kuivatatud ja purustatud marju: pihlakamarjad, pohlad, jõhvikad, ebaküdooniad, õunad, arooniad, kibuvitsamarjad. Tehke segu ja lisage 5–10% vürtse: ingverit, kaneeli, nelki ja saategi imemaitsva jõulutee. Kui teete rohkem, saate pakendada purkidesse või kottidesse ning kinkida sõpradele ja lähedastele.

Kinkimiseks sobivad ka salvid, lihtsamad saab valmis mõne tunniga, näiteks saialille-, roosi- või kummelisalv. Sulatage taimerasv, lisage sinna õied, laske haududa 70–80 kraadi juures paar tundi, kurnake, lisage eeterlik õli. Saialillele sobib lavendli või apelsini eeterlik õli, kummelile natuke sidruniõli, roos ei vaja midagi, kui, siis mõni tilk roosipuud, geraaniumi või lavendlit. Valage purki, ilus silt peale ja kingitus on olemas.

Nautige isetegemist, koosolemist ning rõõmustage end ja lähedasi omatehtud eestimaiste maitsetega.

Seotud lood
04.12.2019 06.12.2019
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto