Sisukord
Arter
Tänane leht
21.12.2019
Eesti President Kaljulaid: sel aastal pandi mulda seemneid ja me ei tea, millised tulevad õied (45) Majandus Seda aktsiat veganid ostaksid Tesla aktsia hüppas rekordtasemele Aastalõpu osturalli viitab optimismile Välismaa Udmurtide keeletragöödia: vanemad ei taha lastele emakeelt õpetada (4) Prantsuse tankid Eesti soodes hätta ei jäänud (23) Arvamus Värske toompealase suur amps (1) Valge laeva maaletooja Riski armastav peaminister Veart mees, veart film Juhtkiri: presidendi selge sõna (44) Toomas Kask: sõna sõna vastu ehk usk (4) Sport PM Itaalias. Ragnar Klavan koondisest: kui tulen, võtaksin Karol Metsalt koha ära (1) Jaanus Kriiski kolumn: koolilaps peab ka kehalises kasvatuses hinde saama! (20) Mitte aasta parim, vaid aasta tüliõun Tänak valiti maailma kolmandaks autosportlaseks Kliima Nessun dorma ehk täna öösel ei tohi keegi magada (3) Merendus Luba käes, väga palju on teha AK Rupert Sheldrake: meil on kultuur, kus kõike peetakse õiguseks ja enesestmõistetavuseks (4) Milline kurb allakäik – olla inimene Tallinn 800: värvirõõmu Vahemere äärest EKI keelekool: šampanja aeg käes, siidri oma tulekul (1) Andi Hektor: tädi Maali ja Pihtipudase memm Nokia jahil (6) Kas lätlased teevad meist paremat teatrit? Mesikäpa sentatsioon: Must auk paneb universumi paisuma Mesikäpp. Uudis metsavendade punkri taastamisest tegi maailmale ringi peale Mesikäpa geeniuuring näitab: just nii nägi välja muistne skandinaavlane Arter Aasta loomaarst: koeraomanik käigu kindlasti koertekoolis Kui vähem oleks rohkem (1) Menulaulude autor Airi Liiva: ma tean, mis on õnnelikkuse ja edukuse võti (3) Aus ja mõne rajuma puritaani silmis ehk ohtlikki Baruto rääkimata lood «Admiral Bellingshausen» valmistub otsustavaks etapiks ja Antarktikasse jõudmiseks Kirss jõululaual: pardipraad See kaunis kuusepuu Kuraditosin peokleiti pahadele tüdrukutele Meelelahutus Koomiks Sudoku

Kirss jõululaual: pardipraad

7 min lugemist
Jõulud võivad tulla: Evely Kasemaa-Lilleste, Tanel Lilleste ja tütar Emily ning nende pühaderoogade klassika- kalaterriin, õuntega täidetud ahjupart ja jõulumaitseline tiramisu. FOTO: Mailiis Ollino

Pärnu kodurestorani Kirss Toidul söögituba on ka jõuluõhtul rahvast täis. Aga siis süüakse pere seltsis ja toidukaart pole sugugi nii muutlik nagu restoranis, vaid järgib pigem pikki peretraditsioone. Maja pererahvas, Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lilleste jagavad oma jõuluõhtu retseptiklassikat.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Pärnus, Rääma oja kaldal vaikse umbtänava lõpus ollakse jõuluõhtuks valmis. Maja särab hämarduva taeva taustal tuledevanikutes ja väikesele kuusele aknaorvas on värvilised pühadekuulid külge riputatud. Õuel ninaga õhku tõmmates pole enam mingit kahtlust: Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lilleste köögis lõhnab juba täitsa pühade moodi.

Külmkapist võetakse kalaterriin ja lõigatakse sellest piparkoogivormidega veatud rattad, ahjupart on küpsenud krõbepruuniks ja hapukapsapotti kallatakse maitse viimistluseks sorts pardirasva. Piparkoogitiramisu läheb samal ajal külmkappi tahenema.

See on Lilleste pere jõulusöömaaja peaproov, ekstra Arteri lugejatele.

Tänavu kogunevad ülejäänud pere ja sugulased jõuluõhtuks nende juurde. Rahvast tuleb kaugemalt ja lähemalt, räägivad Evely ja Tanel, keda Pärnus saadab suvepealinna esimeste ja seni ka ainsate kodurestoranipidajate kuulsus.

Paar kolis koos nelja-aastase tütre Emilyga Pärnusse poolteist aastat tagasi, enam-vähem sama kaua on nad pidanud oma suures söögitoas kodurestorani Kirss Toidul. Tanel on põline pärnakas, kel kohalikust kutsehariduskeskusest ka kokaharidus ja selja taga kümmekond restoranikoka aastat, muu hulgas ühes Norra ranniku kalarestoranis. Mereande leidub muide nende menüüs ühtelugu. Ääsmäel kasvanud Evely oli aga pikalt tallinlanna, tegi müügi- ja turundustööd, kuid armastas ka head toitu ja kokkamist. Ning kui kokku saavad päriskokk ja kirglik hobikokk, polegi väga imestada, et ühel päeval avavad nad kodurestorani.

20.12.2019 23.12.2019
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto