Sisukord
Arter
Postimees
22.02.2020
Eesti Viljandi valmistub võõrustama presidendi pidu (6) Süda läheb soojaks ja hingele pai – pannakse tähele Mida teha vabariigi aastapäeval? (2) Majandus Põhjamaade pankade veri hakkas viimaks hüübima Välismaa «Ihne nelik» keeldus kriipsugi taandumast (33) KOHALIK VAADE ⟩ Kolmejalgsed vallandasid Leedus liiklusraevu (15) Liibüas evakueeriti sõja jalust mitu tuhat kaamelit Arvamus Juhtkiri: viinarindel muutustega (5) Evelyn Kaldoja: valgustav lobiabsurd (1) Õlitööstuse eestkõneleja (6) Sipsik elab veel! (1) Läti ema eksirännakud (3) Esitus, mis tõi pisara silma Kertu Birgit Anton: kliimapööret ei tehta meie eest ära (22) Kultuur ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Sport Eesti mehed vollemaailma absoluutses tipus Taavi Libe: kuidas tuua inimesed video­mängude abil spordi juurde? EAL nõuab Rally Estonia korraldamise eest meeletut summat (1) Kriisk: presidendiamet oleks minu olümpia Soomlase ajastu start jahmatas isegi suuri optimiste Kliima Uus normaalsus: jäävabal talvel sööb torm Eesti randa nagu labidaga Merendus Hiina viirus muserdab maailma laevandust AK Tehnoloogiagigantide uue põlvkonna juhid Liiga hilja ja poolikult tehtud otsus Ukraina ekspert: «Ilma Venemaa otsese sekkumiseta oleks see sõda varsti läbi» (75) Hasso Krull: maa, rahvas ja riik (21) VIDEO ⟩ Kunst sinu ümber. Dokumentaalne poeet Kristina Norman ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Kus poliitik ees, seal bandiidid taga Nädala plaat. Nagu seest külm juustuburger Nädala plaat. Ruttab aeglaselt keset üksildasi masse Kutse presidendi vastuvõtule Juurikas. Eesti tänab (5) Arter Depressiooni põrgust pääsenud Liis Velsker: emotsioonide kõikumine oli nii metsik, et ma enam ei jaksanud nendega tegeleda (4) Käputäis Eesti «kurjategijaid» Siberi kolkas... Viirusest ohtlikum (38) Kaitsja, kes võib mõnikord osutuda tapjaks VIDEO. Mägine Itaalia: hirmud, viirastused ja maagia Ei karjet, ei kõmakat, matkaja lihtsalt kadus teelt Ekstreem-Sipsiku seiklused Umbe hää süük!* Arter otsis võrumaist pidupäevamaitset Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Superstaar Anne Veski: «Paabulinnuks ei pea saama!» (1) Kodune helisüsteem 10 000 euro eest. Eestis loodud Audese tippkõlarid valmivad kuulmise järgi (22) Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Kirss jõululaual: pardipraad

7 min lugemist
Jõulud võivad tulla: Evely Kasemaa-Lilleste, Tanel Lilleste ja tütar Emily ning nende pühaderoogade klassika- kalaterriin, õuntega täidetud ahjupart ja jõulumaitseline tiramisu. FOTO: Mailiis Ollino

Pärnu kodurestorani Kirss Toidul söögituba on ka jõuluõhtul rahvast täis. Aga siis süüakse pere seltsis ja toidukaart pole sugugi nii muutlik nagu restoranis, vaid järgib pigem pikki peretraditsioone. Maja pererahvas, Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lilleste jagavad oma jõuluõhtu retseptiklassikat.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

Pärnus, Rääma oja kaldal vaikse umbtänava lõpus ollakse jõuluõhtuks valmis. Maja särab hämarduva taeva taustal tuledevanikutes ja väikesele kuusele aknaorvas on värvilised pühadekuulid külge riputatud. Õuel ninaga õhku tõmmates pole enam mingit kahtlust: Evely Kasemaa-Lilleste ja Tanel Lilleste köögis lõhnab juba täitsa pühade moodi.

Külmkapist võetakse kalaterriin ja lõigatakse sellest piparkoogivormidega veatud rattad, ahjupart on küpsenud krõbepruuniks ja hapukapsapotti kallatakse maitse viimistluseks sorts pardirasva. Piparkoogitiramisu läheb samal ajal külmkappi tahenema.

See on Lilleste pere jõulusöömaaja peaproov, ekstra Arteri lugejatele.

Tänavu kogunevad ülejäänud pere ja sugulased jõuluõhtuks nende juurde. Rahvast tuleb kaugemalt ja lähemalt, räägivad Evely ja Tanel, keda Pärnus saadab suvepealinna esimeste ja seni ka ainsate kodurestoranipidajate kuulsus.

Paar kolis koos nelja-aastase tütre Emilyga Pärnusse poolteist aastat tagasi, enam-vähem sama kaua on nad pidanud oma suures söögitoas kodurestorani Kirss Toidul. Tanel on põline pärnakas, kel kohalikust kutsehariduskeskusest ka kokaharidus ja selja taga kümmekond restoranikoka aastat, muu hulgas ühes Norra ranniku kalarestoranis. Mereande leidub muide nende menüüs ühtelugu. Ääsmäel kasvanud Evely oli aga pikalt tallinlanna, tegi müügi- ja turundustööd, kuid armastas ka head toitu ja kokkamist. Ning kui kokku saavad päriskokk ja kirglik hobikokk, polegi väga imestada, et ühel päeval avavad nad kodurestorani.

21.02.2020 24.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto