Sisukord
Arter
Tänane leht
28.12.2019
Eesti Graafikud ⟩ Rahva hinnang aastale Eestis: EKRE valijale rõõmupidu, teistele valdavalt kurbmäng (56) Ministeeriumid loodavad eraraha abil uued hooned saada (3) Majandus Postimehe ülevaade: börsil oli väärtpaberite pakkumise aasta Välismaa Türgi sekkumine Liibüas kasvatab piirkonnas pingeid (1) Enamik Kasahstanis alla kukkunud lennuki reisijaist pääses eluga Ususeadus tekitas Montenegro parlamendis kaose NATO juht on valmis Putiniga kohtuma (5) Hiina põlve uueks loomas (26) Arvamus Juhtkiri: Venemaa olevik on minevik (42) Ei ole midagi võimatut, kui on tahe (4) Riigireeturi kaunid jõulud (2) Kremli ajalooprofessor (1) Uus tulemine Sport Martten Kaldvee kolumn: tippspordis pole kohta nõrkadele (5) Laskesuusatajad kolivad jalgpallistaadionile Eesti jalgpallikoondis 2025: pealik Kostja ja tema 11 sõdurit (2) Kliima Kümnendi lõpus on kliimaselgus veel väga kaugel (3) Merendus Sonaritehnika avab hüdrograafidele merepõhja saladused AK Reet Aus: ma ei mõtle sellele eriti, kui palju meil planeedina veel aega on jäänud (18) Poliitikatoimetuse aastaradar 2019 (8) 2019. aastal maailma raputanud sündmused (22) Hiina põlve uueks loomas (26) Kultuuriaasta 2019! Suusatamise karm puhastustuli (2) Arter Fred Jüssi: Eesti metsas käib riiklik laastamine (67) Oliver Ait – mees, kes pööras ennast Aasia poole Põhjamaise anonüümsuse ehe näide (1) Miniampsud aasta lõpuks: hapukapsakreem ja verivorstitrühvel Pulli munad, topless-pensionär ja muud üllatused tänasel vana-aastaõhtul! Keegi ei taha alt vedada leitnant Kitsuragit. Disco Elysium teiste pilgu läbi Moeprofid paljastavad: kolm kõige hullemat viga riietumisel, mis sulle kindlalt vee peale tõmbavad Meelelahutus Koomiks Sudoku

Miniampsud aasta lõpuks: hapukapsakreem ja verivorstitrühvel

5 min lugemist
Glämmid suupisted verivorstist, hapukapsast ja piparkookidest. FOTO: Sander Ilvest

Vaagnatäis piparkooke, jupp kõige paremat verivorsti, mõni südi seapraelõik ja potipõhjatäis hapukapsast – nii mõnigi kord jääb pikas pühademöllus üht-teist külmkappi tallele. Markofka toidutoa peakokk Inga Paenurm jagab ideid, kuidas sellest kõigest aasta viimaseks peoõhtuks suupisted vormida.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Võileivamäärdeks võib potti või pannile jäänud hapukapsast kannmikseris koos maitsestamata toorjuustuga kokku suristada maitsva hapukapsakreemi, toob Markofka toidutoa peakokk Inga Paenurm esimese näite, mida pühade söömaaegadest alles jäänud toidukildudega peale hakata. Või lihtsalt eestlaste klassikalisi pühademaitseid suupisteks vormida.

Pidades silmas toidumaailma trende, kus muuhulgas võideldakse raiskamise ja toidukoormate prügimäele saatmisega, on nulljäägi ehk zero waste’i mõte vana-aastaõhtu suupistelaual igati järgimist väärt. Mõistagi juhul, kui pole tahtmist ega tarvidust praade uuesti üles soojendada.

Tõsi, Paenurme enda suguseltsi traditsioonilisest jõulusöömaajast ei jää tõenäoliselt grammigi üle – aastatega on isatallu Harjumaale Atale kogunev sugulastering paisunud neljakümnepealiseks seltskonnaks ja vaagnad jõuluööks tühjad. Kuid kui sahvrisse siiski jääks hapukapsast, teeks ta kindlasti toorjuustuga hapukapsakreemi. See sobib ideaalselt pannil võis röstitud suupisteleivakestele, paksudele keedukartuliviiludele või seapraetükikestele, mida pidulikult pakkuda. Hea, kui enne on hapukapsast vedelik välja nõrutatud. «Vedelik teeb suupiste vettinuks ja võib selle lammutada,» jagab kokk köögitarkust. Samuti võiks hapukapsas olla magusamat sorti; kui nii ei ole, võib mikserdajasse õige pisut mett lisada. «Mina eelistan magustajaks alati mett, mitte suhkrut,» sõnab kokk, kes ka hapukapsast hautades seda just meega mahedamaks disainib. Poekapsastest on tema meelest Felixi praekapsad sageli paraja magususega.

27.12.2019 30.12.2019
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto