Sisukord
Arter
Postimees
04.01.2020
Eesti Eestil on oskusteavet, mida maailmaga jagada RMK raiub Kurgjal (1) Haigekassa hakkas toetama väärikat siitilmast lahkumist (8) Kaia Iva lahkus Isamaast pensionireformi pärast Majandus Millesse tasuks Maril tänavu investeerida? Välismaa Kindrali tapmine viis USA ja Iraani sõja lävele (43) Hollandit on tabanud kirjapommide laine Hiinas leviv salapärane tõbi viitab SARSi naasmisele Arvamus Juhtkiri: julgeolekunõukogu kasud (4) Üllar Priks: kuldsete kätega esivanemad (3) Kaos on Trumpi ainus relv (10) Teistmoodi mõtleja (8) Vähene nõudlikkus kukutas (1) Wunderkind’i uus kurss (1) Sport Hingeta ja rahahaisu mattunud suurpeo ootel Taavi Libe kolumn: välismaise peatreeneri poolt ja vastu? Ja kuidas? (1) Therese Johaugi ja Aleksandr Bolšunovi edu suusatuuril kahanes Liverpooli linnarivaal noolib Ragnar Klavanit Jüri Vips: uuel aastal on vaja litsentsipunktid kokku saada! (1) Kas uue autoga on tulekul poodiumikohad? Ott Tänak: kõige suurem takistus olin mina ise Kliima Kliimamuutus lööb sakslaste juurdunud elu kõikuma (23) Merendus Avameretuulepargis hakatakse rannakarpe kasvatama (2) AK Vajadus viisakuse ja vaba sõna järele Hoolimata tormilistest muutustest on tervis tugev Ajakirjanduskooli tuli kümneid inimesi Kaks aastat Lõuna-Eestis Juunior sai tuule tiibadesse Kliima kõigepealt (1) Tänasel lehel veebis uus vorm Sel aastal jagame välja esimesed teadusgrandid Poliitika, doping ja Tänak Postimees sinu taskus Meie uus maja (1) Patsient 13–2 Kuidas Kevin, Oskar ja Oksana ei mõjutanud meie valimisi (2) Uurimine, mis algas paki­automaadist Kuidas me teame? Hiljem selgus, et seda ei oleks tohtinud pildistada (1) Raske oli erapooletuks jääda Kõiges on süüdi meedia Kaebused Postimehe peale pressinõukogule Tatari tänava toimetusemaja algas kahest toast Kasvasime Maakris koos ümbrusega Kolimist tuleb Postimehe ajaloos tihti ette Arter Elmo Nüganeni 12 aastat Moskvas Eestlanna osaleb kuulsal Super Bowlil Arteri aastahoroskoop 2020 Elus, surnud ja merel - Antarktika reis toob inimeses esile ürgse oleku Arteri pärlid: ausõna, aga just nii nad ütlesid! Nüüd tuleb suur supisööma Tehnoloogia tähtede seis 2020. aastal: 8 ennustust Video ⟩ Vana mersu läbisõidunäidikul said numbrid otsa (19) Berliinis paistab silma vaid hullumeelne Meelelahutus Koomiks Sudoku

Nüüd tuleb suur supisööma

6 min lugemist
Seljankat võib teha ka kanast. FOTO: Britt Paju, "100 suppi"

Milline võiks olla pärast rammusaid praade üks korralik kõhurahusupp? Kindlasti kerge loomu ja taimse noodiga. «Päikesekarva, veidi vürtsikas ja porgandiga või hoopis kookose ja kalaga,» pakub toidublogija Britt Paju.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Eestlaste köögitraditsioon aastalõpupühade menüüs supile naljalt kohta ei leia. Rahvas tellib tavaliselt ikka praadi ja kooki, ütleb toidublogija Britt Paju kogemus. Ja kui ta üldse pidusöögiks suppi teeks, oleks see pigem mõni magus supp söömaaja lõpetuseks, arutleb sada supiretsepti raamatusse vorminud Paju. Näiteks lumepallisupp, pošeeritud pirniga šokolaadisupp või hoopis õunasupp, mis kõik sobivad pidulikumaks puhuks ja on ka kogumikku «100 suppi» üles tähendatud.

Supisoolo meeleolu saabub kööki pärast pühi. Isegi siis, kui ahvatlustele järele ei antud ja üle ei söödud, on kulbitäis sooja ja toitvat leent meie kehvas talvekliimas alati omal kohal. Samuti võib supp olla praktiline moodus peoprae ülejääkide ärakasutamiseks. Äsjasteks jõuludeks küpsetatud pardiprae alles jäänud tükkidega talitas Britt Paju just nii, keetes perele järgmisel päeval maitsvat ja kõhusõbralikku borši. Rümba keetis puljongiks ja lihatükikesed pistis keedusesse valmistamise lõpus.

Toidublogija ise toiduga naljalt liialdama ei kipu, sest talle on see igapäevatöö ja pidusöögidki valmistab enamasti ise: «Lõhnadest ja maitsmisest saab juba enne söömist täiskõhutunde kätte,» tähendab ta. Arvestades aga, et peolauas seatakse enamasti aukohale rammus liha ja üldse toekamad road, soovitab ta selle tasakaalustamiseks uuel aastal startida pigem taimsemate suppidega. Need on küll kergema loomuga, kuid sisaldavad parajal määral kiudaineid ja teisi kehale vajalikke toitaineid. Üheks oma lemmikuks peab Paju kõrvitsa-seene püreesuppi, mida võib keeta külmutatud seentest, aga ka kodumaiste shiitake seentega õnnestub see hästi. Toortatar lisab supile pähklist mekki, kena kuldne värv tuleb kõrvitsast.

03.01.2020 06.01.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto