Sisukord
Arter
Postimees
22.02.2020
Eesti Viljandi valmistub võõrustama presidendi pidu (3) Süda läheb soojaks ja hingele pai – pannakse tähele Mida teha vabariigi aastapäeval? (2) Majandus Põhjamaade pankade veri hakkas viimaks hüübima Välismaa «Ihne nelik» keeldus kriipsugi taandumast (33) KOHALIK VAADE ⟩ Kolmejalgsed vallandasid Leedus liiklusraevu (12) Liibüas evakueeriti sõja jalust mitu tuhat kaamelit Arvamus Juhtkiri: viinarindel muutustega (4) Evelyn Kaldoja: valgustav lobiabsurd (1) Õlitööstuse eestkõneleja (6) Sipsik elab veel! (1) Läti ema eksirännakud (3) Esitus, mis tõi pisara silma Kertu Birgit Anton: kliimapööret ei tehta meie eest ära (20) Kultuur ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Sport Eesti mehed vollemaailma absoluutses tipus Taavi Libe: kuidas tuua inimesed video­mängude abil spordi juurde? EAL nõuab Rally Estonia korraldamise eest meeletut summat (1) Kriisk: presidendiamet oleks minu olümpia Soomlase ajastu start jahmatas isegi suuri optimiste Kliima Uus normaalsus: jäävabal talvel sööb torm Eesti randa nagu labidaga Merendus Hiina viirus muserdab maailma laevandust AK Tehnoloogiagigantide uue põlvkonna juhid Liiga hilja ja poolikult tehtud otsus Ukraina ekspert: «Ilma Venemaa otsese sekkumiseta oleks see sõda varsti läbi» (53) Hasso Krull: maa, rahvas ja riik (21) VIDEO ⟩ Kunst sinu ümber. Dokumentaalne poeet Kristina Norman ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Kus poliitik ees, seal bandiidid taga Nädala plaat. Nagu seest külm juustuburger Nädala plaat. Ruttab aeglaselt keset üksildasi masse Kutse presidendi vastuvõtule Juurikas. Eesti tänab (1) Arter Depressiooni põrgust pääsenud Liis Velsker: emotsioonide kõikumine oli nii metsik, et ma enam ei jaksanud nendega tegeleda (4) Käputäis Eesti «kurjategijaid» Siberi kolkas... Viirusest ohtlikum (32) Kaitsja, kes võib mõnikord osutuda tapjaks VIDEO. Mägine Itaalia: hirmud, viirastused ja maagia Ei karjet, ei kõmakat, matkaja lihtsalt kadus teelt Ekstreem-Sipsiku seiklused Umbe hää süük!* Arter otsis võrumaist pidupäevamaitset Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Superstaar Anne Veski: «Paabulinnuks ei pea saama!» (1) Kodune helisüsteem 10 000 euro eest. Eestis loodud Audese tippkõlarid valmivad kuulmise järgi (22) Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Nüüd tuleb suur supisööma

6 min lugemist
Seljankat võib teha ka kanast. FOTO: Britt Paju, "100 suppi"

Milline võiks olla pärast rammusaid praade üks korralik kõhurahusupp? Kindlasti kerge loomu ja taimse noodiga. «Päikesekarva, veidi vürtsikas ja porgandiga või hoopis kookose ja kalaga,» pakub toidublogija Britt Paju.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

Eestlaste köögitraditsioon aastalõpupühade menüüs supile naljalt kohta ei leia. Rahvas tellib tavaliselt ikka praadi ja kooki, ütleb toidublogija Britt Paju kogemus. Ja kui ta üldse pidusöögiks suppi teeks, oleks see pigem mõni magus supp söömaaja lõpetuseks, arutleb sada supiretsepti raamatusse vorminud Paju. Näiteks lumepallisupp, pošeeritud pirniga šokolaadisupp või hoopis õunasupp, mis kõik sobivad pidulikumaks puhuks ja on ka kogumikku «100 suppi» üles tähendatud.

Supisoolo meeleolu saabub kööki pärast pühi. Isegi siis, kui ahvatlustele järele ei antud ja üle ei söödud, on kulbitäis sooja ja toitvat leent meie kehvas talvekliimas alati omal kohal. Samuti võib supp olla praktiline moodus peoprae ülejääkide ärakasutamiseks. Äsjasteks jõuludeks küpsetatud pardiprae alles jäänud tükkidega talitas Britt Paju just nii, keetes perele järgmisel päeval maitsvat ja kõhusõbralikku borši. Rümba keetis puljongiks ja lihatükikesed pistis keedusesse valmistamise lõpus.

Toidublogija ise toiduga naljalt liialdama ei kipu, sest talle on see igapäevatöö ja pidusöögidki valmistab enamasti ise: «Lõhnadest ja maitsmisest saab juba enne söömist täiskõhutunde kätte,» tähendab ta. Arvestades aga, et peolauas seatakse enamasti aukohale rammus liha ja üldse toekamad road, soovitab ta selle tasakaalustamiseks uuel aastal startida pigem taimsemate suppidega. Need on küll kergema loomuga, kuid sisaldavad parajal määral kiudaineid ja teisi kehale vajalikke toitaineid. Üheks oma lemmikuks peab Paju kõrvitsa-seene püreesuppi, mida võib keeta külmutatud seentest, aga ka kodumaiste shiitake seentega õnnestub see hästi. Toortatar lisab supile pähklist mekki, kena kuldne värv tuleb kõrvitsast.

21.02.2020 23.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto