Sisukord
Maa Elu
Postimees
19.02.2020
Ilves: loodan, et lääs ei ole veel lõppenud (16) Eesti Küberpättide nahka läks 13 miljonit eurot Apteekrid andsid reformipöörajate vastu turmtuld Tallinna linnapolitsei saatis Maardu taksojuhtidele ultimaatumi Mäggi: Eestil on Hiinast rohkem võita kui kaotada (1) Pärnu võimuliit läks lõhki Jäävaba meri ajas hülged poegima laidudele Majandus Riigifirma napsas kuluka võidu Intervjuu ⟩ Saksamaa ja Euroopa huvid käivad käsikäes Välismaa Venemaal kaalutakse ekspresidentide puutumatust (2) Rootsis valmis maailma suurim vastlakukkel Torm tõi Iiri rannikule hüljatud laeva Arvamus Juhtkiri: rekordhind ja kaotatud aastad (3) Arved Breidaks: Tehvandile suusahall (1) Paloma Krõõt Tupay: presidendi punane joon (10) Marek Sammul: suletus toodab konnatiike (2) Indrek Leppik, Viljar Kähari: Eesti pakub katuseta maja Erkki Bahovski: kodanike Euroopa (1) Meie Eesti Aimar Altosaar: Eesti rahva küpsustunnistus Sergei Metlev: manifest kui kahtlusi vaigistav lootus (2) Imbi Paju: mõtisklus Eesti riigist ja rahvastest Kultuur Jaan Krossi põrgu ja purgatoorium Kommunism veetles vaid kodanlikust spliinist? (1) Sport Türgi korvpallur võttis uue nime Heino Endeni järgi Kodus teise kuldmedali teeninud Wierer: värisesin viimases tiirus päris palju Anett Kontaveit pääses Dubais teise ringi Anett Kontaveit: sisehallist välja minek tahab harjumist, aga sain hästi hakkama Tartu Aksel Part: autosõit kui asotsiaalne tegevus (5) Mall Värva: loodusega koosolemise ilu ja võlu Prokuratuur täpsustas Valvo Semilarski süüdistust (1) Miss Valentine toob Tartusse 35 riigi parimad võimlejad Raatuse koolis püsivad pinged löövad direktori Toomas Kingu vererõhu lakke Piinatud hinged treppidel Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Muhu lihatööstus pakub kohalikku lambaliha

3 min lugemist
Muhu Liha tootevalik. FOTO: Tiit Efert

Muhu lihatööstus on võtnud eesmärgiks propageerida lambaliha söömist ja tegutseb selle nimel, et kodumaine toodang oleks soovijatele kättesaadav.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

Eestlased on ühtpidi nagu lambarahvas ja teistpidi nagu ei ole ka. Villakandjaid on siinmail kasvatatud juba iidamast-aadamast, ehkki mitte kuigi arvukalt. Ühes majapidamises on olnud tavaliselt paar-kolm lammast ja neid kasvatati peamiselt villa pärast. Tänapäeval võib aga maanteede ääres näha mitmesajapealisi või suuremaidki lambakarju – nii kaugele, kui silm seletab, on rohumaad täis tipitud valgeid liikuvaid villatäpikesi.

Paraku ei ole lambaliha meil eriti populaarne ja Eesti karjamaadel rohtu näkitsenud lambad jõuavad valdavalt ikka teiste riikide ja rahvuste toidulauale. Kui restoranid tahavadki pakkuda lambaliha, ostavad nad seda samuti kaugelt.

Õnneks on olukord viimastel aastatel hakanud paranema ja leidub ka restorane, kus saab kohapeal kasvanud lammaste lihast valmistatud roogasid. Siis on menüüs kindlasti märge, et tegu on kodumaise toorainega.

Muhulased haarasid initsiatiivi

Sellest suundumusest kinni võttes otsustasidki Muhu karjakasvatajad ja jahimehed 2017. aastal kokku tulla ja luua Muhu Liha tulundusühistu, et Muhusse rajada võimalus oma loomade liha kohapeal väärindada ja pakkuda.

Tulundusühistu üks asutaja ja eestvedaja Kadri Kask ütles, et kui Muhumaal on ligi 2000 püsielanikku, siis suvel kasvab elanike arv mitu korda. Lisaks liigub läbi masside viisi turiste, kes tunnevad huvi kohaliku toodangu vastu. Sellelt pinnalt tekkiski idee väärindada kohapeal kasvatatud lambaid, veiseid ja kütitud ulukeid. Muhu Liha tulundusühistu koondab Muhu saare lamba- ja veisekasvatajaid ning jahimehi.

18.02.2020 19.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto