Sisukord
Arter
Postimees
19.02.2020
Ilves: loodan, et lääs ei ole veel lõppenud (16) Eesti Küberpättide nahka läks 13 miljonit eurot Apteekrid andsid reformipöörajate vastu turmtuld Tallinna linnapolitsei saatis Maardu taksojuhtidele ultimaatumi Mäggi: Eestil on Hiinast rohkem võita kui kaotada (2) Pärnu võimuliit läks lõhki Jäävaba meri ajas hülged poegima laidudele Majandus Riigifirma napsas kuluka võidu Intervjuu ⟩ Saksamaa ja Euroopa huvid käivad käsikäes Välismaa Venemaal kaalutakse ekspresidentide puutumatust (3) Rootsis valmis maailma suurim vastlakukkel Torm tõi Iiri rannikule hüljatud laeva Arvamus Juhtkiri: rekordhind ja kaotatud aastad (3) Arved Breidaks: Tehvandile suusahall (1) Paloma Krõõt Tupay: presidendi punane joon (12) Marek Sammul: suletus toodab konnatiike (2) Indrek Leppik, Viljar Kähari: Eesti pakub katuseta maja Erkki Bahovski: kodanike Euroopa (1) Meie Eesti Aimar Altosaar: Eesti rahva küpsustunnistus Sergei Metlev: manifest kui kahtlusi vaigistav lootus (2) Imbi Paju: mõtisklus Eesti riigist ja rahvastest Kultuur Jaan Krossi põrgu ja purgatoorium Kommunism veetles vaid kodanlikust spliinist? (1) Sport Türgi korvpallur võttis uue nime Heino Endeni järgi Kodus teise kuldmedali teeninud Wierer: värisesin viimases tiirus päris palju Anett Kontaveit pääses Dubais teise ringi Anett Kontaveit: sisehallist välja minek tahab harjumist, aga sain hästi hakkama Tartu Aksel Part: autosõit kui asotsiaalne tegevus (6) Mall Värva: loodusega koosolemise ilu ja võlu Prokuratuur täpsustas Valvo Semilarski süüdistust (1) Miss Valentine toob Tartusse 35 riigi parimad võimlejad Raatuse koolis püsivad pinged löövad direktori Toomas Kingu vererõhu lakke Piinatud hinged treppidel Meelelahutus Koomiks Sudoku
minu meedia
Minu Meedia digi­paketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli minu meedia

Miks esivegan Sandra Vungi-Pohlak jälle muna ja kala sööb?

10 min lugemist
Vähehaaval menüüsse kala, muna ja kana poetamisega hakkas Sandra Vungi-Pohlaku tervis pikkamisi paranema. Ühes sellega tulid ka uus hoog ja toiduportaal hingjatoit.ee. FOTO: Rain Pohlak

«Ei ole üht tervislikku toitu või toitumisviisi, mis sobiks absoluutselt kõigile, eriti pikaajaliselt,» lausub endine Eesti esivegan Sandra Vungi-Pohlak rõhuga sõnal «pikaajaliselt». Tervis sundis teda läinud kevadel küll veganlust jätma, kuid pliidi eest ei vii teda endiselt ükski vägi – tema uued toiduseiklused kolisid eilsest kokkamis- ja retseptipäevikusse hingjatoit.ee.

Artikkel kuulatav
Minu Meedia tellijatele
Tellijale

«Mis juhtus? Kuidas siis nii? Miks ometi?» küsisid Sandra Vungi-Pohlaku (30) veganikokanduse andunud austajad läinud kevadel murelikult, hämmeldunult või lausa nördinult, kui levis kuuldus, et nende pikaaegne suur iidol ja eeskuju on veganlusest loobunud. Muidugi, oli ka parastajaid. Tema telefon oli lõpuks nii punane, et see tuli lukku panna ja number välja vahetada. Sotsiaalmeediast on ta end ammu välja lülitanud – see lihtsalt ammendas ennast, kuid e-postkasti potsatanud toetuskirjadest sai aru, et kusagil netiavarustes teema kees, oli halastamatut hukkamõistu ja parastamist.

Sandral ei olnud neile siis veel vastuseid, sest ta isegi ei teadnud, mis täpselt tema tervisega toimub või mis üldse edasi saab. Praegu juba on. Arteri lugejad on esimesed, kellele ta oma loo ära räägib.

«See jube aeg hakkab mälus natuke hägustuma. Ehk sellepärast suudangi sellest rohkem kõnelda,» mainib ta.

Sandrast sai vegan 17-aastaselt. Päevapealt. «Loomade pärast. Nende kannatuste pärast. Eetiliste põhimõtete pärast. Kõik muu ei suutnud mind nii väga veenda, olgu see või tervislikkus,» meenutab ta oma elumuutvat otsust pärast seda, kui oli internetist ära vaadanud dokumentaalfilmi «Meet Your Meat». See näitab võika aususega, kuidas liha suurfarmidest ja -tööstustest meie lauale jõuab. Muidugi teadis ta ka enne, et liha ei kasva puu otsas, kuid näha ekraanilt, kui julmalt inimesed tundlikke elusolendeid kohtlevad, oli õõvastav.

Vägivaldsed kaadrid tegid temast vegani kahteistkümneks aastaks. Neist üheksa kulgesid suurepäraselt, ilma vähimagi tervisehädata.

Juba algus polnud põrmugi raske, sest koduaia köögiviljad ja muu värske kraam oli Sandra menüüs alati olnud tähtsamal kohal kui liha. Pealegi käivitus kohe tema ärgas toidunärv: kuidas valmistada tõeliselt lihtsat ja maitsvat sööki siis, kui menüüs ei ole midagi loomset? Kuidas teha nii, et menüü oleks mitmekesine, täisväärtuslik ja toitev?

18.02.2020 19.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Minu Meedia kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Minu Meedia konto