Tatrapliinid lõhetartariga kodumaa sünnipäevaks

Tatrapliinid lõhetartariga. FOTO: Silja Luide

Eesti Vabariigi aastapäeval on au sees kodumaine toit. Lisaks traditsioonilisele kilule ja heeringale sobib pidupäevalauale lõhe või forell, musta leiva kõrval aga võib valmistada eestimaisest toortatrast kohevaid pliine. Idanaabrite juurest pärit tatrapliinid on üks sealne vastlaroog. Vastlapäev on sel pühapäeval, seega miks mitte ka siis pliine pakkuda.

Eelista toortatart

Tatar ei ole tegelikult teravili, vaid kuulub ühte sugukonda rabarberi ja oblikaga. Tatra vili on botaanilises mõttes hoopis pähkel. Eestisse alles 18. sajandil tatarlaste kaudu (sealt ka nimetus) jõudnud tatar on meil viimasel ajal laialt kasutusel. Kodumaist toortatratangu ja -jahu saab igast suuremast poest. Suure toiteväärtusega ja suhteliselt kalorivaene väikese glükeemilise koormusega vili sobib suurepäraselt nii riisi kui ka makaronide ja kartuli asemel prae kõrvale pakkuda, samuti hommikupudru ja müsli valmistamiseks.

Toortatrajahu on igati tervislik ja toitainerikas alternatiiv nisujahule. Maheda ja kergelt pähklise maitsega jahu on gluteenivaba ja seedub kergesti. Toortatras on mineraalaineid (rauda, vaske, kaaliumi, magneesiumi, seleeni, tsinki), vitamiine (eriti B-grupi vitamiine) ja asendamatuid aminohappeid. Kasulikud ained ja hele värvus on toortatras säilinud tänu kestade eemaldamisele kuivkoorimisega. Enam levinud pruuni värvusega n-ö tavalist tatart on kestadest vabanemiseks kuumutatud, et terad paisuksid ja koored eralduksid. Selle tegevuse käigus on aga kadunud ka suurem osa tera toiteväärtusest, mistõttu tasub alati eelistada toortatart. Küpsetamiselgi tasub vältida n-ö tavalist tatrajahu, sest ­sellel on liiga tugev maitse, see-eest heleda värvusega toortatrajahu on ideaalne nii soolastes kui ka magusates küpsetistes.

Pliine prae tasasel tulel

Tatrapliine kergitatakse enamasti pärmiga, samuti lisatakse sageli tainasse õlut, kuid seekord pakun välja ühe eriti lihtsa ja kiire retsepti, kus tainas saab valmis vähem kui veerand tunniga.

Pliinid võib praadida enne söömist, et neid soojana nautida, kuid need saab ka varem valmis teha ja serveerida suupistena. Suuremad pliinid saad, kui supilusikatäie kaupa tainast pannile asetad. Kui soovid väikeseid ühe-ampsu-pliine, tõsta tainas pannile tee­lusikaga.

Õhulisemate pliinide valmistamiseks võid pool tatra­jahust asendada nisujahuga. Sel juhul piisab 0,5 tl küpsetuspulbrist.

Pliinidel nagu ka sõrnikutel on tähtis, et praeksid keskmisel või isegi väiksel kuumusel, et need ühtlaselt läbi küpseksid ega kõrbema läheks. Eriti hea on praadimiseks selitatud või, sest tavaline või kipub kõrbema minema. N-ö puhastatud võid on poes müügil, kuid seda saab ka kodus ise teha. Selleks sulata või madalal kuumusel, seejärel kalla läbi tiheda sõela, kurnates sealt välja kõik üleliigse ehk eraldunud valged osakesed. Kui kasutad praadimiseks õli, siis võib enne praadimise lõppu pannile tükikese võid lisada, et see pliinidele head maitset annaks.

Lõhetartar sobib suurepäraselt ka röstitud saiale või leivale, samuti soolaste profitroolide või korvikeste täidiseks. Lõhe asemel võib loomulikult kasutada forelli. Tartarile võid lisada 1–2 sl nõrutatud kappareid, samuti sobib selle sisse mädarõigas. Punase sibula võid asendada šalottsibulaga. Et sibula maitse maheneks, tasub see tükeldada ja sidrunimahla sisse seisma panna juba paar tundi enne tartari valmistamist.

Kohevad tatra­pliinid lõhetartariga

Aega kulub 1 tund. Jätkub kuuele sööjale

Lõhetartar

•       1 väike punane sibul

•       1 sidruni mahl

•       500 g lõhefileed

•       100 g suitsulõhet

•       peotäis hakitud murulauku, rohelist sibulat või tilli

•       1 sl mahedat sinepit

•       0,5 tl suhkrut

•       musta pipart

•       soola (vajadusel)

•       serveerimisel puista peale veel maitserohelist

Haki sibul peeneks, aseta kaussi, pigista peale ühe sidruni mahl ja jätta maitsestuma.

Eemalda lõhel nahk ja tõmba keskelt luud välja. Lõika lõhe väikesteks (u 0,5 cm suurusteks) kuubikuteks. Haki ka suitsulõhe väikesteks tükkideks. Sega kõik komponendid kokku ja maitsesta pipraga. Vajadusel lisa soola.

Tartar sobib suurepäraselt kohe söömiseks, kuid võid selle enne söömist 1–2 tunniks külmkappi maitsestuma panna.

Tatrapliinid

•       50 g võid

•       150 g toortatrajahu

•       1 tl suhkrut

•       1,5 tl küpsetuspulbrit

•       1 tl soola

•       2 suurt muna

•       1,5 dl täispiima

•       õli või selitatud võid praadimiseks

Sulata või. Sega sõelutud jahu suhkru, küpsetuspulbri ja soolaga läbi. Klopi munakollased kergelt piimaga lahti. Lisa kuivained ja või ning sega ühtlaseks. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega õrnalt ülejäänud taina hulka.

Prae pliinid keskmisest pisut väiksemal kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks. Õige aeg pliin ümber keerata on siis, kui tainas pealt kergelt mullitab.

Naudi kas soojalt või jahtunult lõhetartari ja paksu hapukoorega. Puista peale peeneks hakitud maitserohelist.

Seotud lood
19.02.2020 21.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto