Sisukord
Maitsemeel
Postimees
22.02.2020
Eesti Linda Raunet ja Eesti Vabariik – 102 aastat ühiseid mälestusi Viljandi valmistub võõrustama presidendi pidu (7) Süda läheb soojaks ja hingele pai – pannakse tähele Mida teha vabariigi aastapäeval? (2) Majandus Põhjamaade pankade veri hakkas viimaks hüübima Välismaa «Ihne nelik» keeldus kriipsugi taandumast (34) KOHALIK VAADE ⟩ Kolmejalgsed vallandasid Leedus liiklusraevu (15) Liibüas evakueeriti sõja jalust mitu tuhat kaamelit Arvamus Juhtkiri: viinarindel muutustega (5) Evelyn Kaldoja: valgustav lobiabsurd (1) Õlitööstuse eestkõneleja (6) Sipsik elab veel! (1) Läti ema eksirännakud (2) Esitus, mis tõi pisara silma Kertu Birgit Anton: kliimapööret ei tehta meie eest ära (24) Kultuur ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Sport Eesti mehed vollemaailma absoluutses tipus Taavi Libe: kuidas tuua inimesed video­mängude abil spordi juurde? EAL nõuab Rally Estonia korraldamise eest meeletut summat (1) Kriisk: presidendiamet oleks minu olümpia Soomlase ajastu start jahmatas isegi suuri optimiste Kliima Uus normaalsus: jäävabal talvel sööb torm Eesti randa nagu labidaga Merendus Hiina viirus muserdab maailma laevandust AK Tehnoloogiagigantide uue põlvkonna juhid Ukraina ekspert: «Ilma Venemaa otsese sekkumiseta oleks see sõda varsti läbi» (84) Hasso Krull: maa, rahvas ja riik (21) VIDEO ⟩ Kunst sinu ümber. Dokumentaalne poeet Kristina Norman ELBERT TUGANOV 100 ⟩ Filmiarhitekt, kes ehitas Eesti animatsioonikiriku Kus poliitik ees, seal bandiidid taga Nädala plaat. Nagu seest külm juustuburger Nädala plaat. Ruttab aeglaselt keset üksildasi masse Kutse presidendi vastuvõtule Juurikas. Eesti tänab (5) Kuidas sõnnikuhunnikust destilleeriti päikest Arter Depressiooni põrgust pääsenud Liis Velsker: emotsioonide kõikumine oli nii metsik, et ma enam ei jaksanud nendega tegeleda (4) Käputäis Eesti «kurjategijaid» Siberi kolkas... Viirusest ohtlikum (39) Kaitsja, kes võib mõnikord osutuda tapjaks VIDEO. Mägine Itaalia: hirmud, viirastused ja maagia Ei karjet, ei kõmakat, matkaja lihtsalt kadus teelt Ekstreem-Sipsiku seiklused Umbe hää süük!* Arter otsis võrumaist pidupäevamaitset Loosiõnn innustas rahvariideid uurima Superstaar Anne Veski: «Paabulinnuks ei pea saama!» (1) Kodune helisüsteem 10 000 euro eest. Eestis loodud Audese tippkõlarid valmivad kuulmise järgi (23) Meelelahutus Koomiks Sudoku
Postimees digipakett
Postimees digipaketiga saad piiramatu ligipääsu Postimehe ja maakonnalehtede tasulisele sisule nii veebis, mobiilis kui tahvlis.
Telli digipakett

Umbe hää süük!* Arter otsis võrumaist pidupäevamaitset

7 min lugemist
Hämsa kõrtsi kruubiroog maasuitsusingi, kartuli ja kukeseentega. FOTO: Madis Veltman

Kuni maikuuni kestab Vana-Võromaa maitsete aasta, mil see kant kannab ülemaalist toidupiirkonna tiitlit ja meelitab maitsekütte agaramalt kohalikku kööki uudistama. Arter käis Võrumaal ja uuris Eesti kagunurga taluperenaistelt, mida nood Eesti sünnipäeval lauale panevad.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale

Kohev kohupiimakorp, suitsulihaga kruubiroog ja kanepiseemnetemp – ka neid võiks koduse kiluvõileiva- ja kartulisalatiklassika kõrval ülehomsel pidupäeval proovida, pakuvad ärksad Võrumaa taluperenaised.

Kuigi Eesti köök sõltumata maanurgast enam suurt ei erine, võib just neid kolme rooga ometi pidada vägagi võrumaiseks. Piimasaadused on üks selle kandi trumpe ja kohupiim pärit just kuplilisest Lõuna-Eestist. Sõira aga tehti vanasti ainult Võru- ja Setumaal ning Lätis, kuid tasahilju tuleb talukööki tagasi ja tõuseb aina rohkem kohalikuks esindustoiduks. Lausa nii, et läinud suvel valmistasid sõirameistrid Võru linna 235. sünnipäevaks Nopri talumeiereis 235-naelase ehk 106-kilose sõira, mille linnarahvas sõi ära kolme tunniga. Eesti suurima sõira valmistamiseks kulus 120 kilo kohupiima, 80 muna, 10 kilo võid ja 300 grammi köömneid.

21.02.2020 25.02.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
LOGI SISSE
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto