Sisukord
Arter
Postimees
29.02.2020
Eesti Eestlased tekitavad koroonaviiruse tõttu välismaal õudu (46) IT-sektor andis majanduskasvule hoo sisse (1) KOHALIK VAADE. Leedu läks viiruse pärast paanikarežiimile (1) Volikogu esimehel liiga suur palk ja liiga vähe tööd Majandus Tallink alustas sadamasõda (2) Börsidel käib veresaun (4) «Merendusel pole rahvust, kuid riikidel on huvid» Välismaa KOHALIK VAADE. Leedu läks viiruse pärast paanikarežiimile (1) Ankara mängib Euroopa pudelikaelaga Calvini kodukirikus toimub katoliku missa USA saab esimese naiseriväelase Hädas Türgi pöördus NATO poole (6) Vene ekspert: Erdoğan kaupleb Putiniga (6) Hispaania astus ajaloolise sammu võitluses libauudistega Arvamus Eesti ärielu kolm musketäri (2) Kultuur Kõrvad kikki – Eesti Laul 2020 on täis üllatusi ja intriige (4) Sport Gunnar Männik: kas lugupeetud VO2 max aitaks sportlast? Ferrari jääb Mercedesest hooaja alguses maha (1) EKSKLUSIIVINTERVJUU ⟩ Kuidas võitsid püss ja suusad Dorothea Wiereri südame? Kliima Metsamulda talletunud süsinikku ei tohi alahinnata (22) Merendus «Merendusel pole rahvust, kuid riikidel on huvid» AK Kõrvad kikki – Eesti Laul 2020 on täis üllatusi ja intriige (4) Juurikas. Sigaretid ja viinad ja kirglised naised Arter Roppused vürtsitavad üha rohkem Eesti noorte kõnepruuki (14) Algaja poliitbroileri mure (30) Seentest ülikond, koolnukomposter – matusekombed on muutumas (16) Kõrvad kikki – Eesti Laul 2020 on täis üllatusi ja intriige (4) Film "Parimad aastad me elus": prantslased teevad ka vanadekodust ja Alzheimerist midagi elegantset Kuidas teha porgandist külmsuitsulõhet? Kuidas Tiidrek Nurme riskide kiuste imelise tulemuse tegi (2) Maailma viimane suur seiklus. Budapest-Bamako ralli ehk hullumeelne retk Aafrikasse Käbi on Eesti teemant Meelelahutus Koomiks Sudoku

Kuidas teha porgandist külmsuitsulõhet?

4 min lugemist
Külmsuitsulõhemaitselist porgandit sobib pakkuda röstsaia, värske rohelise, majoneesi ja marineeritud fenkoliribadega. FOTO: Sander Ilvest

Kui tahate mõnd porgandipõlgurit seda juurvilja sööma kavaldada, on suitsuseks marineeritud porgandilaastud täiesti arvestatav variant. Lööb pahviks ja petab ära – maitseb justkui külmsuitsulõhe. Restorani Ülo peakokk Krait Kumar avaldab köögitriki, kuidas porgandist «lõhe» saab.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Ka suitsuahi või grill on porgandile suitsumaitse andmiseks alati variant, kuid vedel suits ehk suitsuekstrakt annab tugevama maitsenoodi. «Suitsuekstraktiga marineerimine on tõhusam ja lollikindlam, pealegi saab niimoodi maitset paremini kontrollida,» selgitab Krait Kumar, kes on Ülo restoraniköögis porgandist «külmsuitsulõhet» valmistanud suurtele laudkondadele isuäratuseks mitu korda.

See esimese peakoka Johannes Hõimoja leiutis on olnud paari aasta vanuses Ülos avamisest saati kevadsuvises toidusedelis üks hittroogi ning maitseküttide hulgas sama legendaarne nagu maja krõbedad bataadifriikad kimchi ja ürdimajoneesiga.

Kui vedel suits poest ostetud – näiteks Umamist –, on ülejäänu juba lihtne. Ainult aega peab varuma, hoiatab peakokk. Esiteks tuleb porgandeid ahjus meresoola all tunnikese küpsetada. Veest, kuivatatud wakame vetikatest ja rapsiõlist marinaad ise tahab vähemalt kaheksa tundi tõmmata. Alles pärast seda lisatakse sinna veidi suitsuekstrakti ja sidruniäädikat või -mahla ning õhukesed porgandiviilud.

28.02.2020 02.03.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto