Rabarberiga retrolainel: saiavorm ja mannavaht

Saiavorm rabarberiga. FOTO: Britt Paju

Mullast välja vupsanud punakad rabarberivarred annavad märku, et esimene põhjamaine suvemaitse on köögiks valmis. Kui lemmikküpsetised meelde tuletatud, võtke järgmiseks rabarberist teha toidublogija Britt Paju retrolikku saiavormi ja mannavahtu.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Rabarberit, üht esimest suvekuulutajat aias, kulub esimese hooga tavaliselt kõige rohkem kohvilauale koogi sisse. Harvem proovitakse midagi ekstravagantsemat, olgu see või peekonisse mähitud grillrabarber, mida interneti toiduvihikutes surfates võib leida. Erilisi kokandusteadmisi see soomlaste soppa365.fi retseptilehelt pärit suvine suutäis igatahes ei nõua: veeretate peenemaid kooritud rabarberikange suhkrus, mähite üleni (suitsu)peekoniviilu sisse ja grillite mõlemalt poolt umbes viis minutit, kuni peekon on krõbe. Kaneeliseid, magusasse muna-piimasegusse kastetud praesaiu ehk «vaeseid rüütleid» soovitatakse seal samuti disainida vahelduseks peenemaks magustoiduks, pakkudes neid suhkruleemes haudunud rabarberitükikeste, röstitud mandlilaastude ja vahukooretupsuga. Igatahes lubatakse, et viib keele alla.

Toidublogija Britt Paju (noadkahvlid.ee) ütleb, et kuigi tema pere tahab üle kõige rabarberikooke ja -desserte, püüab ta igal varasuvel rabarberist midagi soolast valmistada või seda soolase roaga sobitada. Näiteks teeb rabarberi tubli hapukus sellest hea maitsestaja-marinaadi eriti just rasvasemale lihale, isegi ühes pajas podisenud rabarber ja sealiha annavad tema sõnul toreda koosluse. Juba loomult hapukama värskemat sorti kitsejuustu salatiga passivad aga hästi hapukad rabarberitükid, mis on enne maitsestunud vähese soola ja suhkru segus.

29.05.2020 01.06.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto