Vitamiinidest on kartulis ohtralt C-vitamiini. Maades, kus kartulit süüakse palju, katab see ligi kolmandiku inimeste C-vitamiini vajadusest. Lisaks on märkimisväärses koguses vitamiine B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin), B3 (PP-vitamiin ehk niatsiin), B5 (pantoteenhape), B6 (püridoksiin), B9 (foolhape) ja A, samuti eluks vajalikke mineraalaineid, näiteks kaalium, magneesium, kaltsium.
Kartulivalk on väga väärtuslik, kuna selles on olemas kõik asendamatud aminohapped, mis on bioloogiliselt sobivas vahekorras. Kartulivalku võib võrrelda väärtusliku loomse valguga, millest inimene omastab ligikaudu 70 protsenti. Kartulis on ka ohtralt kiudaineid – suurem koorega kartul sisaldab neid suisa 7 g.
Peamiselt asuvad kasulikud ained kartuli koores ja selle läheduses olevas viljalihas. Seetõttu tasub kartul jätta küpsetamisel või keetmisel koorimata, et võimalikult palju vitamiine ja mineraalaineid säiliks. Kui siiski kartulit koorida, tasub seda teha võimalikult õhukeselt ja spetsiaalse koorijaga.
Kartuli-kalakotletid
Kala ja kartul peaksid kotletitainale lisamiseks olema jahtunud, seega on neid mõttekas teha ülejäänud keedetud kartulist ja küpsetatud kalast.
Eriti mõnusad on krõbedad kala-kartulipihvid suveõhtueineks koos kerge salati ja värske soolakurgiga.
Vaja läheb:
• 2 lõhesteiki (kaal kokku 350–400 g)
• soola, pipart
• õli praadimiseks
• 300 g keedetud kartulit
• 1 suur muna
• 4 sl maisi- või nisujahu + paneerimiseks
• 1 tl mädarõigast või mahedat sinepit
• peotäis hakitud tilli või murulauku + pealeraputamiseks
• salatilehti, kirsstomateid, sidrunit
Maitsesta steigid soola ja pipraga ning prae pannil läbi. Eemalda steikidelt nahk ja luud ning tõmba kala kahvliga väikesteks tükkideks. Vajuta keedetud kartulid kahvliga pudruks.
Klopi muna kergelt lahti, lisa purustatud kartul, kala, jahu, maitseained (mädarõigas või sinep, must pipar ja sool) ja maitseroheline ning sega ühtlaseks massiks. Aseta kauss pooleks tunniks külmkappi ja vormi seejärel massist 8–10 ühe sentimeetri paksust kotletti, veereta neid jahus ja prae pannil keskmisest pisut kõrgemal kuumusel mõlemalt poolt kuldseks.
Naudi koos värske salatiga. Peale puista hakitud tilli või murulauku ja pigista sidrunimahla.