Sisukord
Maa Elu
Postimees
09.07.2020
Eesti Tallinn valmistub hüppeks Kaja Kallas: maksumaksjad peavad valitsuse rumalad otsused kinni maksma (7) Eesti lühiuudised Tark masin püüab Admiraliteedi basseinis mereprügi Epidemioloogide seitse lugu. Kergenduspisarad, surmahirm ja tänusõnad Majandus DHL premeerib kõiki töötajaid Tööturg sai elu sisse, aga kriis pole läbi TransferWise’i aktsionärid müüvad taas aktsiaid Välismaa Sakslased lubavad tüürida ELi solidaarsuse kursil (1) Venemaa süüdistab endist ajakirjanikku Tšehhi heaks luuramises (1) Välismaa lühiuudised ÜLEVAADE: Mida arvavad Eesti eurosaadikud Merkeli tänasest kõnest? (9) Arvamus Juhtkiri: edaspidi jagatakse raha ja inimesi teisiti (5) Evelyn Kaldoja: hingetõmbeaeg, mitte võit (13) Aija Sakova: sisemine «aga» takistab inimese kuulamisvõimet Karin Paulus: Pätsi pea ongi peamine (12) Martin Mölder: kooseluseaduse vari (21) Kadri Simson: uued tuuled Euroopa energeetikas (2) Andreas Kaju: orjuse vastu rajatud vabariik (16) Kultuur Matus Eesti moodi (2) Maffiakuninga piinad Sport Kontaveit tõi Tondi saali täismaja Eesti rattur tõusis nelja aastaga ei kellestki maailma eliiti (5) Spordi lühiuudised Tõeliste kümnevõistlejate sekka murdnud Tšernjavski: võlts oleks öelda, et jäi varu Maa Elu Kümneid tonne maasikaid jääb põllule mädanema (25) Suve alguse ilm soosis turbatootjaid Mida valitsus lubas, mida piiras? Köögiviljaturvast müüakse viimase kümnendi parimas tempos Võrumaa taludest leiab kelgukoeri, suitsusaunu ja toredat pererahvast Parimad nipid maasikate tervislikuks säilitamiseks Mee värvus sõltub miljonist pisiasjast Angervaks on niitude kuninganna Kesksuvi sobib seemnete külvamiseks Kunagisest jõukast Harjumaa karjakasvatustalust sai talurestoran Meelelahutus Koomiks Sudoku

Parimad nipid maasikate tervislikuks säilitamiseks

4 min lugemist
Kuivatatud maasikapüree on mõnus kommi asendaja. FOTO: 3 × Erakogu

Maasikate kõrgajal sööme isu neist täis ja ahvatlevaid marju jagub veel küllaga talveks säilitamiseks. Laialt levinud soovituse kohaselt tuleks moosi keeta nii, et kilo marjadele lisada kilo suhkrut ja pliidile keema. Jah, nii saab klassikalise vanaema moosi, aga Maa Elu võttis uurida, kuidas oleks kõige tervislikum maasikaid säilitada.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Tervise seisukohast on loomulikult parem, mida vähem lisatud suhkrut, tõdes Tervise Arengu Instituudi spetsialist Tagli Pitsi ja soovitas maasikaid säilitada ilma suhkruta kiiresti külmutades.

„Mida vähem marju töödelda, sealhulgas purustada ja kuumutada, seda enam peaksid neis säilima vitamiinid,” sõnas Pitsi. „Vajadusel saab hiljem marjade kasutamisel lisada magusa maitse saavutamiseks suhkru asemel teisi puuvilju, näiteks mangot, banaani või hurmaad.

Maasikamoosi keetes saab suhkrukogust kahandada moosisuhkrut kasutades, sisaldab ju see pektiini, mis aitab moosi paksendada. Samas sisaldab moosisuhkur säilitus­ainet, mida osa inimesi ehk ei soovi sisse süüa.

08.07.2020 10.07.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto