Sisukord
Arter
Tänane leht
08.08.2020
Eesti Suurõnnetus Eestis eeldaks saatuslike apsude jada (13) Eesti lühiuudised Tuhandeid tonne plahvatavat väetist Tallinna rinnal (20) Taevast langemata jäänud rootslaste lipp (1) Russalka ristmiku kiiruskaamerad pandi tööle Laagna tee kihutajad jäeti vahi alla Majandus Ehitusturul toimus teises kvartalis suur nihe (1) Pandeemia tegi investoritest spekulandid (3) Välismaa Tuuleveskitega võitlev südi naine Kuidas Valgevene diktaator oma positsiooni kindlustab (11) Arvamus Tuuleveskitega võitlev südi naine Diplomaadi sõnad (5) Kuningas pages riigist Koroonaohjeldaja Juhtkiri: õnnetus sosistab tulles (2) Aimar Altosaar: sambala-la-la (8) Päeva karikatuur (1) Sport Spordi lühiuudised Karl Mihkel Elleri kolumn: koroonavari kahel Eesti rallivõistlusel Ralliportaali peatoimetaja: soomlased tegid õige otsuse, eestlased seisavad MM-etappi korraldades silmitsi suure ohuga (10) SUUR INTERVJUU ⟩ Soome korvpalli «hea diktaator» Henrik Dettmann: oleme palju õppinud ka eestlastelt Hispaania meistriga koostööd pikendanud Raieste: leping oli meeldiv üllatus Kergejõustikusuve tipphetk: kui kaugele hüppab Balta ja kas salapärane Kanter teeb taas Kupperile tuule alla? Merendus Paadimootorite Mercedeste tootmine lõpetati päevapealt Merenduse lühiuudised Arter Mihhail Lotman: Maine seisukohalt on just parempoolse erakonnaga liitumine patt (33) Kirgedetorm imekauni Missis Estonia selja taga 18-aastane, kes ei tohi paljastada tsunfti saladusi (4) Kristina Herodes: Litsid ja lollid (4) Seiklused rattateel nr 10 Paras aeg olla Pärnus või Põlvamaal Läbi bürokraatia kadalipu inimtühjale Kreetale Suvikõrvitsaõied, suvine kodugurmee Luksusmaastur! Ei, see on siiski mootorratas. Sõiduproov Triumph Tigeriga Kolmveerand sajandit tuumarelva (1) Paljastav bikiinimood Eestist külvab suudlusi ja põnevust Meelelahutus Koomiks Sudoku

Suvikõrvitsaõied, suvine kodugurmee

5 min lugemist
Ilmtingimata ei pea suvikõrvitsa valmimist ootama, ka õied kõlbavad süüa. FOTO: Mari-Liis Ilover

Kui pilk aianurgas õitsvale suvikõrvitsale ütleb, et neid saab liiga palju, sööge osa õisi ära. Toidublogija Mari-Liis Ilover jagab juhatust, kuidas suvikõrvitsaõitega köögis ümber käia. «Praetult ja täidetult suurepärane roog,» kinnitab ta.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Vahemeremaades on küpsetatud suvikõrvitsaõied täiesti tavaline söök.

Toidublogija, õige mitu kokaraamatut kirjutanud Mari-Liis Ilover tähendab, et praetud suvikõrvitsaõisi maitseski ta esimest korda paarkümmend aastat tagasi suvises Toscanas. Siis polnud tal veel oma aeda, söögitegemise pagas oli õbluke ning pehmed, magusad ja krõbedas-soolakas paneeringus suvikõrvitsaõied maitsesid kui midagi erakordselt eksootilist.

Uudne ja eksootiline pole see suvine lõunaeuroopalik hõrgutis Mari-Liis Iloveri jaoks enam ammu, kuid ta peab suvikõrvitsaõisi endiselt täpselt sama maitsvaks nagu tookord Toscanas. Ükskõik, kas need on paneeritud ja praetud või täidetud ja ahjus küpsetatud.

Viimased kümme aastat kasvatab suvikõrvits tema aias endale ilma igasuguse poputamiseta hiiglaslikud lehed, ohtralt õisi ja nii palju vilju, et suvikõrvitsat jätkub kõigile sugulastele ja sõpradelegi. Talle tundub küll, et see on üks Eesti suve saagikamaid aedvilju. «Olete kunagi kuulnud kedagi kurtvat kehva suvikõrvitsasaagi üle?» küsib ta retooriliselt. Ning kui mõelda, et enamik aiapidajaid kasvatab samuti suvikõrvitsat ja sellest on kirjutatud õige mitu kodumaist kokaraamatut, võiks suvikõrvitsaroogi pidada lausa uuema aja rahvustoiduks.

Samas leidub suvikõrvitsaõisi turulettidel veel harva. „Kahju, kui rõõmu õietoitudest jagub ainult neile, kel suvikõrvits peenras. Tegu pole mingi elitaarse imeloomaga, vaid täiesti tavalise aedviljaga, millest annab välja võluda imemaitsvaid hõrgutisi,“ annab ta põldnikele vihje.

07.08.2020 10.08.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto