Sisukord
Maa Elu
Tänane leht
13.08.2020
Eesti Maskiga või maskita? Eesti riik veel sundust ei sea (7) Eesti lühiuudised Ilves hakkab koroonapandeemiale otsima IT-lahendusi (1) Tallinn läheneb Tartule Sakkov: mittesõdimine on hullem kui sõdimine (9) Sarikelm saadeti kolmeks aastaks vangi Merisk ei hooli sisemaal pakutavast Majandus Põllumeestele valmistab muret šampanja meeletu ülejääk (21) Majanduse lühiuudised Eksporti kasvatas ka kütusemüük Saudi Araabiasse (1) Välismaa Biden valis kogenud lahingukaaslase (5) Välismaa lühiuudised President Lukašenka sõdib oma rahvaga (38) Valgevenelased trotsivad saatust (31) Arvamus Juhtkiri: maskivabadus ja maskivastutus (1) Aleksei Lotman: naftaajastu peab lõppema (5) Helir-Valdor Seeder: Eesti on Isamaa nägu (41) Peg Putt: puidu põletamine süvendab kliimamuutust (17) Juhan Madis Pukk: kuhu liigub majandus, kui müük seisab? (4) Kultuur Heal unel mitu nägu: Kris Lemsalu ja Kyp Malone‘i ühine maailmaloome Armastuseks on iga koht õige Sport Spordi lühiuudised Terviseamet sundis Eesti tippratturid isolatsiooni, koondis kaalub kodusest suurvõistlusest loobumist (2) Kriisa lendab vaatamata hooaja alguse edasilükkumisele homme Arizonasse: kõigepealt üritan sealse eluga kohaneda Terviseamet Lõuna-Eesti rallist: kui riskid on maandatud, võib üritus toimuda Veerandtund WRC-autos ehk Kuidas Eller kehastus kaardilugejaks Reis Automatka võimalikkusest Euroopas Maa Elu Silotegu sujub seni hästi Proovipäev: kas kontoritöötaja saaks lüpsiplatsil hakkama (1) Küsime spetsialistilt: mida kujutab endast amooniumnitraat Mitte keegi ei küsinudki toetust apla teeteo vastu võitlemiseks (1) Kutsekooli kohtadele käib tihe rebimine Lahemaad ei peagi ühe päevaga ära avastama Vähipüügil läheb söödana käiku seamaks ja kanakael Spagettkõrvits – kausitäis spagette kõva koore sees Võõrkakar vallutab peenramaa Tomatite värvumist saab kiirendada Ärajäänud suvepeod andsid kantrifestivalile oodatud artistid Meelelahutus Koomiks Sudoku

Spagettkõrvits – kausitäis spagette kõva koore sees

3 min lugemist
Spagettkõrvits on neutraalse maitsega ja sobib hästi kokku erinevate maitse­ainete, ürtide ja vürtsidega. FOTO: Silja Luide

Pastaroog võib tulla ka peenralt ja olla tõeliselt tervislik. Selleks ei ole vaja muud kui spagettkõrvitsat. Sel piklikul melonit meenutaval kõrvitsal on tavalisest kiulisem viljaliha, mille teks­tuur muutub keetmise või küpsetamise tagajärjel spagetisarnaseks. Võrreldes päris makaronidega on aga need n-ö spagetid toitainerikkad, tervislikud ning kalori- ja süsivesikuvaesed. Samuti pole kõrvitsas rasva ega kolesterooli.

Spagettkõrvitsa (Cucurbita pepo) viljaliha sisaldab ohtralt kaaliumit, vaske, fosforit ja kaltsiumit, samuti beetakaroteeni, A-vitamiini ja B-grupi vitamiine. Selles leidub ka kiud­aineid ja antioksüdante. Spagettkõrvits soodustab organismi ladestunud soolade lahustumist, parandab neerude tööd ja eemaldab organismist vett.

Spagettkõrvitsal sobivad toiduks ka seemned, taime võrsed, noored lehed ja õied. Kõrvitsaseemnetes on kiudaineid, mineraale (rauda, seleeni, tsinki), B-vitamiini ja oomega-3-rasvhappeid.

Tüüpilise kõrvitsana on spagettkõrvits neutraalse maitsega, et mitte kasutada terminit maitsetu, seega sobib hästi kokku mitmete maitseainete, ürtide ja vürtsidega. Parim on mitte viljaliha liiga pehmeks ja lödiks küpsetada, ideaalis on tekstuur pigem al dente, kuid täpne küpsemisaeg sõltub ahjust ja kõrvitsa suurusest.

Kuigi spagettkõrvitsast imbub pärast küpsetamist omajagu vedelikku välja koore sisse tehtud aukude kaudu, on siiski mõni hea nipp selle vastu, kui viljaliha tundub vesisevõitu. Nimelt tuleks pooleks lõigatud kõrvitsale enne küpsetamist jämedat soola raputada, lasta umbes 20 minutit seista, eemaldada seejärel välja tulnud vesi ja kuivatada majapidamispaberiga. See aitab hulga vett välja viia ja „nuudlid” jäävad vähem pudrused. Teine variant on röstida seda, lõikepind ülalpool, 240 kraadi juures. Nii on kõrvits ka pisut karamellisem ja pruunistunum. Kolmandaks võib juba küpsenud „spagetid” asetada sõelale nõrguma.

Kuigi ise eelistan küpsetada juba pooleks lõigatud spagettkõrvitsat (läheb kiiremini), saab seda teha ka tervena, eriti kui tegemist on väiksemate viljadega. Selleks tee kõrvitsasse noaga mõned torked, aseta ahjuvormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes tund aega, kuni nuga kergelt läbi koore läheb. Lõika kõrvits pooleks, eemalda seemned ja tõmba kahvliga viljalihast spagetid.

Kõrvitsa viljaliha, mis on tõmmatud kahvliga nuudliteks, saab kasutada nagu tavalisi spagette ja teha maitsva pastaroa või toeka ahjuvormi. Võid küpsetatud kõrvitsa­spagetid ka lihtsalt soola ja pipraga maitsestada ning serveerida neid toidulisandina. Selline kerge kõrvalroog on eriti hea, kui riivitud juustu sisse segada. Neid spagette võib ka pannil praadida.

Kana-juustukaste kõrvitsa- spagettidega

See maitserikas lõhnav kaste valmib kergelt ja kiirelt ning on ülimalt mõnus täiendus tervislike „nuudlite” juurde.

Vaja läheb:

•       1,5 kg spagettkõrvitsat

•       (oliivi)õli

•       3 suurt küüslauguküünt

•       50–100 g kuivatatud tomateid

•       400–500 g (1 pakk) kana(sise)fileed

•       0,5–1 tl tšillihelbeid

•       1–2 dl (1 pakk) (vahu)koort

•       250 g (2 pakki) mozzarella’t

•       soola, värskelt jahvatatud musta pipart

•       paar peotäit värskeid basiilikulehti

Lõika kõrvits pikuti pooleks ja tõmba seemned välja. Nirista kõrvitsasisule peale pisut oliiviõli. Aseta kõrvitsapoolikud, lõikepind all, kergelt õlitatud ahjuvormi või -plaadile, torka kahvli või terava noaga koore sisse mõned augud ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 35–45 minutit, kuni viljaliha on pehme.

Haki küüslauguküüned peeneks, tükelda nõrutatud tomatid ja kana. Kuumuta küüslauku ja tšillihelbeid pannil õli sees suhteliselt madalal kuumusel mõni minut aeg-ajalt segades. Lisa pannile vajadusel õli, seejärel aseta sinna kanatükid ja prae need igast küljest pruuniks. Maitsesta soola ja soovi korral ka pipraga.

Lisa pannile hakitud tomatid, 1 dl (vahu)koort, tükkideks rebitud juust ja kuumuta mõni minut, kuni juust sulab ja kana on läbi küpsenud. Kui soovid vedelamat kastet, lisa kuni 1 dl koort. Haki peotäis basiilikulehti peeneks ja puista pannile. Kuumuta veel pisut, seejärel lisa soola ja pipart.

Tõmba kahvliga küpsetatud kõrvitsast koore poolt sissepoole keskele kokku „spagetid” ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta peale pool kastet, jaota võrdselt kahe poole vahel, puista teine peotäis basiilikulehti ja naudi kohe.

Seotud lood
12.08.2020 14.08.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto