Sisukord
Maa Elu
Tänane leht
10.09.2020
Eesti Süütust musist karmi ahistamiseni (31) Ratas eelarvekõnelustel: kärpima täna minna ei tasu Eesti lühiuudised lk.4 Tallinn laseb käiku uued ennetusmeetmed Lummav kanarbikuväli särab 45 eri toonis Turvakaamera video ⟩ Tagaotsitava tapja eelmise veretööni viis tühine fraas (5) Tallinna tulevane kantsler: laenuplaani meil pole Majandus Majanduse lühiuudised Circle K emaettevõte on aktiivne ülevõtja Välismaa Maailma vaktsiiniralli esimene tagasilöök Taani minister sai soomukisõiduks maski pähe Taani välisminister Postimehele: Taani ootab ELilt kiireid sanktsioone Minskile (2) Välismaa lühiuudised Arvamus Juhtkiri: finišita võidujooks vaktsiinile Herman Kelomees: Martin Helme Voldemort (28) Kertu Birgit Anton: IT-ässad soost olenemata (5) Raul-Allan Kiivet: teeme koroonaga koalitsioonileppe (1) Merlin Murumets: kes vajab elatisabi? (1) FOOKUS ⟩ Andreas Anvelt: laiapindne paberist riigikaitse? (5) FOOKUS ⟩ Erkki Koort: riigikaitses maksab Keskerakonna sõna (6) Kultuur Maarja Nuudi mitu maailma Missivalimised ja draakoni tagumik Eesti vähetuntud linnriigis Sport Analüüs ⟩ Kas kuulame Ronald Koemanit? Ehk Eesti jalgpall pulkadeks lahti ja uus algus puhtalt lehelt (7) Spordi lühiuudised Ralliportaal: Hyundai keeldus osalemast Läti WRC-etapil (3) Tallinn Tallinn laseb käiku uued ennetusmeetmed Reis Riiga! Veel üheks päevaks? Valguselinn Pariis viirusevines Maa Elu Eesti mahemaaks saamise unistus ähvardab kokku kukkuda (9) Mahemaa osakaalu on raske säilitada Köögiviljakasvatajatel on tänavu jälle eriline sügis Nädala mõte: aumärk Ratasele? Loenduse tulemused jõuavad toetuste määrajate lauale Millega on hea õunamahla teha? Piimandusmuuseumis saab käsitsi lehma lüpsta Mis on vesipüks? Vitamiinirikkad kukeseened sobivad külmutada ja kuivatada Tülikale traatussile otsitakse katsepõldudel biotõrjet Kindlus peidab endas tipprestorani Meelelahutus Koomiks Sudoku

Millega on hea õunamahla teha?

3 min lugemist
Kes mahlategu ise ette võtta ei taha või ei saa, saab õunad lasta mahlaks pressida teenusepakkujate juures, näiteks Cider Millis, mille juht Toomas Karuks. Kuid vahvam on juua oma aia õuntest otsast lõpuni päris ise tehtud mahla. FOTO: Lilli Tölp

Õunasaak on tänavu väidetavalt alla keskmise, aga nii vähe ja väikesed need ubinad ka pole, et mahlasõbrad oma varusid täiendada ei saaks. Suveõunte pressimise aeg on peagi lõppemas, aga varsti hakkavad valmima sügis- ja talveõunad, mis on küll reeglina vähem magusad, aga hulga mahlasemad ja neist saadav mahl selgema koostisega.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Et söömisest üle jäävatest õuntest väärt ja kaua säilivat jooki teha, on aga vaja varustust ehk purustit ja pressi ning säilitusvahendeid.

Sobivad kõik sordid

Kuigi õunasorte on palju, ei korja neid keegi tavaliselt eraldi hunnikutesse, et siis eri sortidest eraldi mahl teha, poodideski on õunamahl müügis enamasti ilma sortidele tähelepanu pööramata. Kogenud mahlategijate sõnul saabki parima maitse ja lõhnaga mahla just mitut sorti kokku segades. Küll aga tasub rõhku panna õunte pesemisele ja tagada, et purustisse ei satu plekkidega õunu, muidu ei pruugi ka hoolikas pastöriseerimine mahla käärimaminekust päästa. Parima tulemuse annavad õiges küpsusastmes viljad – kui mõni toores või üleküpsenud vili satubki sekka, pole hullu, aga teadupärast on toores õun liiga hapu ja üleküpsenu tekitab hägusust. Paljudele meeldib mängida mahla maitse ja värvusega, näiteks lisatakse juba purustisse musta arooniat, sõstraid jms.

Varustus vastaku vajadustele

Paraku ei piisa õunamahla tegemiseks ainult õuntest, vaja läheb ka purustajat ja pressi. Enne nende hankimist peaks osaühingu Cider Mill juhi Toomas Karuksi sõnul läbi mõtlema oma võimalused ja vajadused. Kõige soodsamalt pakutakse käsipurustajaid ning pealtkeeratavaid kruvi- ehk korvpresse, sellise komplekti saab mõnest poest kätte isegi märgatavalt alla kahesaja euro eest. Mugav ei ole, vaeva tuleb näha, aga mahl saab tehtud.

09.09.2020 11.09.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto