Sisukord
Arter
Tänane leht
12.09.2020
Eesti Lätti reisimine tähendab kahenädalast karantiini (3) Tartu prügipõletustehase juht: uut tehast oleks vaja nii ruttu kui võimalik (6) Eesti lühiuudised Me ei ole tomatid! Riigikogu sügishooaeg kisub vanad haavad lahti (7) RMK lükkas puhkemetsa raie rahva survel edasi (7) Taani pikendab oma sõdurite Eestis olekut Video ⟩ Üks käsi piduril, teine roolil. Naine päästis 30 eakaga bussi kindlast avariist. (14) Mustamäel läheb parkimine tasapisi tasuliseks (4) Majandus Kultusaktsia Tesla raju aasta Ettevõtete tulemustel polegi praegu tähtsust (2) Kauplemisaktiivsus Tallinna börsil hakkas taas kahanema Välismaa Johnsoni trikk vihastas Brüsseli välja (4) Välismaa lühiuudised Aasia tuumariikide piiril hõõgub konflikt (1) Amazonase farmerid nõuavad õigust põletada vihmametsa põlluks (4) Arvamus Juhtkiri: Lätil on päris oma mull (8) 21. sajandi genotsiid Ida-Turkestanis (6) Meinhard Pulk: jalgpalli tegelikud muremärgid (1) Saatuse tahtel rahva kangelane (4) Ülitundliku fooriga linnapea Aiva võidukas nohik Tegija, vabandusteta! Mart Raukase essee: kohtumine klassikaga (4) Jaanika Peerna: New Yorgi pale on avanenud mitme uue nurga alt VIDEO ⟩ Kunst sinu ümber. Maalikunstnik Kristi Kongi: «Ärev-kummaline aeg võib panna meid uude suunda liikuma» (1) Kultuur VIDEO ⟩ Kunst sinu ümber. Maalikunstnik Kristi Kongi: «Ärev-kummaline aeg võib panna meid uude suunda liikuma» (1) Sport Jaanus Kriiski kolumn: Eesti kümnevõistlus kui Team Estonia ülesehituse mudel Videod ⟩ Eesti kiireimad sportlased – hobujõud lömastavad gravitatsiooni ja kondijõu (1) Karjääri olulisimaks hooajaks valmistuv Kullamäe lõpetas «õige» positsiooni kohta käivad arutelud Merendus Merenduse lühiuudised Jaak Kaabel: laevad on uued, aga juba ehitame neid ümber (2) Tallinn Mustamäel läheb parkimine tasapisi tasuliseks (4) AK 21. sajandi genotsiid Ida-Turkestanis (6) Suured elektrifirmad jäävad rohepöördest maha (4) EKI keelekool: üks muinane jutt ehk muinasjutt Mart Raukase essee: kohtumine klassikaga (4) Jaanika Peerna: New Yorgi pale on avanenud mitme uue nurga alt Vahur Laiapea: mure musta hobusega. Marie Heibergi hääbumine VIDEO ⟩ Kunst sinu ümber. Maalikunstnik Kristi Kongi: «Ärev-kummaline aeg võib panna meid uude suunda liikuma» (1) Don DeLillo täppiskirjandus Närune oled, hingeke! Hando Runnel – aednik Eesti Eedenist Mees, kes ei mahtunud kivi peale Juurikas. Algas Eesti filmiklassika tenetiseerimine Juurikas. Maailm toibub ralli­vapustusest Nädala plaat: Uneskõndijate taustamuusika Arter Rally Estonia peakorraldaja Urmo Aava: peaks vaatama, kas Ott Tänak on päris inimene (5) Koroonadetektiivid ajavad jälgi, kuidas kuri tõbi levib Kadri Tikerpuu: Lollid suudavad ära reostada kogu avaliku ruumi (13) Paris Hiltoni, Donald Trumpi tütre ja teiste kuulsuste ihukaitsja leidis tõelise ilu... meie Eestis! (1) Ore peakokk Silver Saa teeb seentest toidukunsti. Tee järele: puravikuampsud ja kukeseenekaste Tuleneelajad, suu vett täis Ehe limusiin aastast 1929 IFA maskide taga. Ülevaade Berliini messist kohapealt Südamete võitmise saladused Meelelahutus Koomiks Sudoku

Ore peakokk Silver Saa teeb seentest toidukunsti. Tee järele: puravikuampsud ja kukeseenekaste

5 min lugemist
Puravikuampsud rohelisega. FOTO: Madis Veltman

«Seened on müstilised,» põhjendab üks Eesti kokandustähti, Ore peakokk Silver Saa oma seenelembust. Tema puravikusuupistel on sügismetsa maitse ja kerget kukeseenekastet ergutab veininoot.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Haavapuravikud, näitab Silver Saa, üks Eesti seenekirglikumaid ja arvukalt kokandusauhindu noppinud peakokkasid Ore restoraniköögis hommikust oranžika kübara ja hallisäbrulise jalaga seente saaki.

«Seened on mu lemmiktooraine,» kinnitab ta.

Metsa ta me kohtumishommikul siiski ei jõudnud, kuid kiire seenelkäigu Tallinna keskturule tegi küll. Peakokal on seal oma seenemüüja, kes võtab letti vaid kohalikku kaupa. Ei mingit Poola või muu kauge maa seent, millest ei tea, kui kaua see on siia teel olnud või kusagil laos konutanud. Aga seisnud ja kuhtunud seenel pole õiget tegu ega maitset. Söögiseen peab olema noor ja värske. See puudutab ka puravikku, mis peab olema õiges küpsuses ja kuiv. Vettinud puravikust head rooga ei sünni.

«Kui tooraine on hea, on kõik muu vaid vormistamise küsimus,» sõnastab Silver Saa kokanduse vana kuldreegli.

Turunoos inspireeris teda käigult valmistama midagi lihtsat ja kiiret, kuid teistsugust. Hispaaniapäraste tapade moodi puravikuampsudel oleks just sellist jumet. Peakokale meeldib, kui toidus kohtuvad mitu maitsemaailma, üks tingimata Eesti, teine kõige sagedamini Aasia, ning need sulavad täiuslikuks tervikuks.

«Mõtlesin metsale ja sügisele, kus on põletatud puulehtede suitsu – suitsuselt mõrkja noodi saab suupiste suitsutatud oliiviõlist, pehme meki seente röstimisest. Seente ja sibula kooslus on klassika – krõbedaks frititult paneb sibul ampsu hamba all mõnusalt krõmpsuma. Ricotta-kreem lisab kerget hapukust,» kirjeldab kokk mõttetööd ja hooajaemotsiooni, millega ta ühtaegu magusa, hapu ja mõru koosluseni jõudis (vt juuresolevat retsepti), ning lisab, et mõrudus on tihtilugu alahinnatud maitse.

11.09.2020 14.09.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto