Sisukord
Arter
Tänane leht
19.09.2020
Eesti Madise: rahvahääletus ja kohalikud valimised samal päeval toovad segadust (2) Raasukese lahkumine Luminorist jahmatas pangandusringkondi (4) Tööandjate usaldus on toonud ukrainlased Eestisse (1) Ukraina kogukonda häirib venestamine (6) Eesti lühiuudised Aktivisti põgenemine Eestisse ärritas Venemaad (9) Loomaaed valmistub ninasarvikute päevaks Nõukogudeaegse megaprojekti jäljed kaovad (3) Austria teatriauhindade nominatsiooni pälvis eestlaste töö Eesti disainerid püüdlevad kestlikkusele ja taaskasutusele Majandus Tehnoloogiaaktsiad kerkisid uutesse kõrgustesse millenniumlaste tõttu (1) Soomes on käimas kõigi aegade suurim börsibuum (1) Välismaa Riigid katsetavad karantiini lühendamisega Välismaa lühiuudised USA migrandikeskust süüdistatakse sundsteriliseerimises Ausammas Lukašenkale (3) Ülevaade ⟩ Väidetavalt viirusvabas Türkmenistanis kasvab surmade arv Arvamus Aimar Altosaar: süvariigi sügavikku uppumas (1) Juhtkiri: Eestimaa rahvastest Jeremy Shapiro: mis juhtus Euroopa geopoliitikaga? (3) Efektiivse probleemilahendaja tähetund Õiguskantsleri sõna maksab (3) Kultuur Maskiball Veneetsia punasel vaibal Filmimaailm näeb tulevikku kõheda ja keerulisena (1) Ei! See ei saa olla vastus (1) Juurikas: Biitlite lõpp Juurikas: Eesti vajab vesiniku-pommi Juurikas: viimased uudised Sport Spordi lühiuudised Tänak ja Neuville läksid Türgis närvi Kolumn ⟩ Priit Pullerits: kui ROKi juhid painduvad sportlaste tahtmise ees, saame OMil näha nii BLM loosungeid kui ka vikerkaarelippe (1) Flora tõestas, et Eesti jalgpall suudab pakkuda ka rõõmu Kodumaad Kreekale eelistanud Sten Sokk: olen viimase seitsme-kaheksa aasta parimas vormis Juventuse uus loots Andrea Pirlo: vihkasin soojendusi ega tee neid ka treenerina Kas pikamaajooks on Eestis hukule määratud? (5) Merendus Merenduse lühiuudised Rohuküla-Heltermaa laevatee pudelikael vajab lahendust AK Veel üks Eesti film Oscari-tules Mees jõi ennast mägraks (8) Aimar Altosaar: viinakatk meite maal Marek Strandberg: põlev Maa ja muutuv kliima (1) Alar Konist: energiatootmine Eestis ja lähiriikides (5) EKI keelekool: kuidas kriisis täpselt väljenduda Maskiball Veneetsia punasel vaibal Filmimaailm näeb tulevikku kõheda ja keerulisena (1) Ei! See ei saa olla vastus (1) Digikultuur. Videomängude võidukäik (2) Vikerkaar loeb. Kui aega on lõputult, tuleb meelde igasuguseid asju... Maailma halvimad pantvangid Aja auk. Jimi Hendrixi viimased päevad Eesti Golem Juurikas: Biitlite lõpp Juurikas: Eesti vajab vesiniku-pommi Juurikas: viimased uudised Arter Kerstin Kase - päikesekiir sombuses nakkustetaevas Eesti eriüksuslaste ülem: me oleme nagu väikesed sõjamasinad (10) Jõhker kurjategija tänaval Uus vanadekodu pakub... 2000-euroseid sviite! (6) Roll, millega kuulus näitleja kogu suve Putini teleteatrit täitis Põline linnapere äratas Soorebase talu uuele elule Motoorienteerumine: kuidas esimesel korral hakkama saada? Eesti parim sommeljee Karoline Reinhold: ma ei ole veini suhtes üldsegi väga valiv «Talendid rajale»: nii puhas võidusõit, kui veel olla saab! Teistmoodi tehnoloogiamessi uudistooted Karin Rask: naistele disainisin ma salaja Meelelahutus Koomiks Sudoku

Eesti parim sommeljee Karoline Reinhold: ma ei ole veini suhtes üldsegi väga valiv

7 min lugemist
Dessertveinid - pildil Liliac&Kracheri põnev jäävein Rumeeniast - on ühed Karoline Reinholdi suursoosikud. «Hea koos tükikese sinihallitusjuustuga, näiteks Roqueforti või Gorgonzolaga,» soovitab praegune restorani 180 Degrees sommeljee. FOTO: Mihkel Maripuu

«Ma ei mõtle hommikul, et lähen tööle. Vein on mulle elustiil, töö ja hobi koos,» ütleb läinud nädalal Eesti parimaks sommeljeeks kuulutatud Karoline Reinhold, kes iseäranis armastab dessertveini ja juustu kooslust.

Artikkel kuulatav
Postimees digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Mine kohe koju ja tule tagasi õhtul, kui oled valmis täielikult tööle keskenduma, öeldi värskelt tänavuse Eesti parima sommeljee tiitli võitnud Karoline Reinholdile (28) tema viimatises töökohas Inglismaal, kahe Michelini tärniga restoranis Moor Hall Restaurant Liverpooli lähistel.

Ta oli kiirustanud veinikeldrisse, et oma kundedele veini tuua, ega olnud tähele pannud, et üks teine laudkond, millest ta möödus, oli talle küllap mõne soovi või küsimusega viibanud.

«Mina ei pannud seda kahjuks tähele,» meenutab Karoline sommeljeele või ükskõik millisele teisele teenindajale lubamatut apsakat restoranis.

«Sa ei tohi olla hajevil, pead sajaprotsendiliselt pühenduma, märkama kõiki pisiasju. Reeglid on ranged ja kõnnid justkui õhukesele jääl,» iseloomustab ta kolme Inglismaa-aastaga omandatud Michelini-taseme tööstandardit.

Mõistagi on sommeljeele andestamatu ka see, kui lauale tilgub mõni veini- või veepiisk, valitud klaas on vale või toit jõuab lauale varem kui vein. Aga kogu see tehniline pool on hõlpsasti õpitav, nagu on võimalik treenida ka lõhna- ja maitsemälu, kaht joogimaailma profile hädavajalikku omadust. Kui keegi ütleb, et tal on üks või teine kehv, tuleb see enamasti vähesest harjutamisest. «Treenimine teeb selle paremaks ja see on kõige alus. Maitsmine, maitsmine, maitsmine. Suur ja lõputu töö,» tähendab Karoline. Kas ka pidev vinesolek? Muidugi mitte, maitsmisel sülitatakse jook välja, lisab ta muiates. «See on nagu aamen kirikus. Töö ju!»

Küll aga on tal koju kogunenud märkmike kuhi, kuhu on talletatud ülestähendused üle tuhande äraproovitud veini maitsenüanssidest. Kui ta kasvõi restoranis pudeli avab – ikka selleks, et veenduda, kas veiniga on kõik korras –, läheb paar-kolm olulisemat maitsemärksõna meelespeaks märkmikku ja mällu kirja.

18.09.2020 21.09.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto