Salavorstivabrik paljastas musta vorstiärimudeli

Varjatud kaamera silma ette jäi ka tehing: vasakul Sander Punamäe, paremal peremees. Arveldamine käis sularahas. FOTO: Kaader videost

Postimehe eksperiment paljastas, kuidas Lõuna-Eesti kuplite vahel asuvas salavabrikus käib täistuuridel vorstitegu ja milline üllatav ärimudel salalihaäril on.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

«Tere, mina olen Kaur,» oli esimene kõne Lõuna-Eesti ühele tuntumale salavorstivabrikandile. Kõnele eelnes pikk ettevalmistus. Küsides Lõuna-Eesti loomakasvatajate ja jahimeeste käest, kus salavorsti teha saab, vuristatakse ette kolme-nelja vorstivabriku täpne asukoht. Ajalehejuttu ei taha aga keegi ajada. Teada on seegi, et salavorstivabrikud võtavad tooraine ehk liha vastu tuttavatelt.

Et illegaalne vorstivabrik riigimakse ei maksa ja veterinaarbürokraatiaga ei tegele, see kohalikke ei häiri. Näiteks on mitmel jahiseltsil oma jahiköök, kus üheskoos liha puhastatakse, enda ja sõprade tarbeks ning tuttavatele müümiseks vorsti ja konservi tehakse. Külaelu värk.

18.12.2020 21.12.2020
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto