Teadlaste töö jõuab järjest enam talutootjani

Andre Juustufarmi perenaine Erika Pääbus koos Mummukestega, nagu farmis lehmi kutsutakse. Koostöös Tartu Ülikooliga sündis farmis tervisele kasulik juust, mille sees Eesti enda teadlaste ME-3 bakter. FOTO: Sille Annuk / Tartu Postimees

Andre Farm sai mullu valmis tervisele kasuliku juustuga, mille sisse on pandud Eesti teadlaste avastatud ME-3 bakter. Teadlaste töö jõudmisega ka teistesse talutootmistesse ja toiduainetööstusesse püütakse toitu tagasi panna seda mitmekesisust, mis seal kunagi oli.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

„Tervisetooted on tulevik,” põhjendas Andre Farmi perenaine Erika Pääbus, miks nad ütlesid 2019. aastal Tartu Ülikoolile oma jah-sõna, mille tulemusena sündis juust Andre Salute.

„Meie katsetasime, nemad tegid analüüse,” said nad lõpliku juustu kohta küsida tarbijatelt tagasisidet mullu oma sünnipäeval, 20. augustil.

Nimelt nõudis bakteri lisamine ettevõttelt omajagu nuputamist, sest tervisele hea bakter kippus juustu maitset vähendama. „ME-3 n-ö tõmbab maha maitse, mida juustubakter annab.” Kuid hea lahendus pärast katsetusi siiski leiti.

Lactobacillus fermentum ME-3 on antioksüdantse ja -bakteriaalse toimega ning metaboolset sündroomi alla suruv probiootikum. Lihtsustades: hea seedimisele, langetab kolesterooli veres ja kaitseb veresooni lubjastumise vastu.

„Kiire elutempo tõttu pole teadlik toitumine alati lihtne ja funktsionaalsed toidud on hea võimalus tervisele head teha,” sõnas Pääbus.

24.03.2021 26.03.2021
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto