Võrdluseks, 2017. aastal eksporditi Eestist mahetooteid umbes 30 miljoni euro eest. Vahepealsetel aastatel on ekspordimaht kasvanud umbes 50 miljoni euroni. Küsimus ei ole ainult eesmärgi headuses, vaid ka selles, et eesmärgi saavutamiseks on vaja põllumajandus- ja toidupoliitika meetmeid ning nende elluviimiseks ka raha. Seega on tegemist poliitikakujundamise küsimusega.
Poliitikakujundamise protsessile on iseloomulikud teatud etapid. Esmalt on vaja avalikkuses teadvustada probleemi olemust. Sageli selgub, et tegemist on vastuolulise teemaga, mis vajab täpsemat määratlemist. On tavapärane, et eri asjalised kasutavad selles protsessis argumentidena nii fakte, müüte kui ka isiklikke väärtushinnanguid. Arutelu tulemusena jõutakse probleemi alternatiivsete lahendusvõimalusteni. Enne alternatiivide vahel valiku tegemist analüüsitakse ja hinnatakse nende võimalikke tulemusi. Kuigi võib tunduda, et kirjeldatud poliitikakujundamise protsess sobib arutamiseks rohkem ülikooli auditooriumisse, siis need iseloomustavad piisavalt hästi ka rohepöörde valguses toimuvat põllumajandus- ja toidupoliitika kujundamist.
Mahepõllundus kasvab
Tulles tagasi mahepõllumajanduse võimaluste ja eesmärkide juurde Eestis, püüan arutelusse lisada natuke andmeid ja analüüsi. Aastatel 2015–2019 oli Eestis kasutuses keskmiselt 990 000 ha põllumajandusmaad, millest mahepõllumajanduskultuuride kasvupind moodustas 20%. Põllumajanduse majandusharu toodangu väärtus oli sel perioodil keskmiselt 872 miljonit eurot aastas, millest mahetoodang moodustas umbes 9%. Kui kasutatava põllumajandusmaa pindala on viimastel aastatel püsinud stabiilsena, siis mahepõllumajanduskultuuride kasvupind suurenes aastatel 2015–2019 42% ning moodustas 2019. aastal kasutatavast põllumajandusmaast 22%. Seega on mahepõllumajandus kiirelt kasvav valdkond.
Eesti mahepõllumajandus põhineb suures osas rohumaaviljelusel. Mahedalt viljeleti 35% viljapuu- ja marjaaedade, 28% söödakultuuride ja püsirohumaa, 12% teravilja, kaunvilja ja tehniliste kultuuride ja 5% rühvelkultuuride, köögivilja ja maasika kasvupinnal. Kui võrrelda põllukultuuride saagikust, tuleb tõdeda, et mahe- ja tavapõllumajanduse erinevused on mitmekordsed. Näiteks kaunvilja ja kartuli saagikus on mahepõllumajanduses kaks korda väiksem, teravilja saagikus 2,5 korda väiksem, puuviljade ja marjade saagikus neli korda väiksem, õliseemne ning köögivilja ja maasika saagikus 5,5 korda väiksem.