Uutja: kuidas koolikokad laste tervist tugevdavad ja rohepööret ellu viivad

Rõuge põhikooli kokad. FOTO: Erakogu FOTO: Erakogu

Võimalus keskkonna jätkusuutlikkust mõjutada läbi avaliku sektori toitlustamise on väga suur, kirjutab Rõuge Põhikooli mahealgatuse eestvedaja Tartu Ülikooli magistrant Britt Vahter.

Artikkel on kuulatav
digipaketi tellijatele
Tellijale Tellijale

Alates 2018. aasta detsembrist on Rõuge kooli köök samm-sammult võtnud kasutusele mahetoorainet ning praeguseks on üle 20 protsendi tavatoidust vahetatud maheda vastu. Idee sündis algselt lapsevanemate peas, kelle mõttega liitusid peagi kooli kokad, juhtkond ja kohalikud maheeksperdid. Ühiselt tõstatati küsimus, mis on koolilõuna puhul oluline ning millised on selle varjatud võimalused.

Kitsalt lähenedes võib toit tõesti olla lihtsalt kütus, et lapsed pika koolipäeva nõrkemata vastu peaksid. Ent toit võib olla ka palju enamat. Toit on tervis, kui on õigesti komponeeritud. Toidu tootmine on osa majandusest. Toidu tootmiseks kuluvad ressursid on osa keskkonnast.

10.04.2021 13.04.2021
Loo tellimiseks pead olema sisse logitud Postimees kontole.
Logi sisse
Sul ei ole kontot?
Loo Postimees konto