Kaalika jaoks on tarvis häid ilmastikuolusid, eelkõige ühtlast pinnase- ja õhuniiskust. Kui juurika moodustamise ajal on kuiv ja kuum, muutub kaalikas puiseks ja maitse halveneb. Samuti tuleb kaalikat rohida ja harvendada, muidu venivad noored taimed toitainete ja päikesevalguse saamiseks pikaks ega kasvata korralikku juurt.
Kaalikas on juurviljadest kõige C-vitamiini-rikkam. Tänuväärne on asjaolu, et ületalve seismine C-vitamiini sisaldust suurt ei mõjuta (erinevalt kartulist) ning kaalikas on igati kasulik ka kevadel. Kaalikas on omajagu suhkrut (6%) ja ohtralt mineraalaineid (1,2%). Lisaks leidub viljas karotiine ja B-grupi vitamiine.
Kaalikas on maitsev ka toorelt, eriti magusad on noored ja värsked kaalikad, kuid kaal sobib hästi ka köögiviljatoitudesse. Mulle meeldib seda kasutada eelkõige püreesuppides ja ühepajatoidus, samuti ahjus koos teiste aedviljadega röstida.
Kodune köögiviljahautis
Ühepajatoit on lihtne ja tegemiseks on vaja vaid potti, teravat nuga ja lõikelauda. Kasulikest ainetest pakatav roog on tervislik, samas igati toitev.
Suvikõrvitsa asemel või lisaks sellele võib lisada tomatit. Samuti sobivad hautisesse kapsad, näiteks pea-, lill- ja spargelkapsas.
Retseptis olevad küpsemisajad on pigem tinglikud, sest kõik sõltub kuumusest ja aedviljatükkide suurusest.
2 sl õli või selitatud võid
1 keskmine sibul
2 varssellerit
2 porgandit
1 väike kaalikas
2–3 küüslauguküünt
1–2 loorberilehte
300 g hakkliha
3 keskmist kartulit
1 sl kvaliteetset (lisaaineteta) puljongipulbrit
1 keskmine suvikõrvits (300–400 g)
soola (vajadusel)
maitserohelist
värskelt jahvatatud musta pipart
Haki sibul peeneks ja lõika varsseller viiludeks. Kuumuta poti põhjas madalal kuumusel õli või selitatud või ning küpseta selles sibulat ja sellerit 10 minutit, kuni sibul on klaasjas. Lisa 1 cm tükkideks hakitud porgand ja kaalikas, peeneks hakitud küüslauk ja loorberilehd ning kuumuta aeg-ajalt segades veel 10 minutit.
Keera kuumust juurde, lisa hakkliha ja prae aeg-ajalt poti sisu segades 10 minutit, kuni hakkliha on pruunistunud. Lisi puljongipulber, 3–4 dl vett ja tükeldatud kartulid. Sega kõik korralikult läbi ja lase poti sisul aeg-ajalt segades 20 minutit küpseda, kuni aedviljad on parajalt pehmed. Vajadusel lisa vett.
Lisa tükeldatud suvikõrvits, sega läbi, kuumuta mõni minutit, aseta potile kaas ja lase pajaroal 10 minutit kaane all potis seista. Vajadusel maitsesta soolaga. Eemalda loorberilhed.
Serveerimisel haki peale maitserohelist ja jahvata musta pipart.